En Sıcak Konular

Yeni bir kredi kartı krizi kapıda

25 Eylül 2009 09:04 tsi
Ödeme kolaylığı sağlanan vatandaşın yapılandırma sonrası batık kredi kartı borcu 417 milyon TL arttı.

Birikmiş kredi kartı borcu olan vatandaşlara sağlanan ödeme kolaylığı yeni kartzedelerin doğmasını önleyemedi. Yasayla getirilen düzenleme sayesinde 3,4 milyar lira toplam kart borcunun 784 milyon TL'lik kısmı ödeme kolaylığından yararlandı.

Ancak, yasanın uygulandığı günden bu yana geçen 4 aylık sürede kredi kartındaki batık tutarı 417 milyon TL birden arttı. Ödeme kolaylığına rağmen kredi kartında batık oranı yüzde 11'e ulaştı.

HEDEF BÜYÜKTÜ

Hükümet, çıkardığı yeni bir yasayla, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle kredi kartı borçları için yeni bir ödeme planını devreye soktu. 30 Nisan 2009 itibariyle, 874 bin 657 kişiye ait olan 1 milyon 301 bin adet kredi kartında tahsili gecikmiş ve takibe alınmış kredi miktarının 3 milyar 107 milyon lira olduğu belirtilerek, borcun yarısı için ödeme kolaylığından yararlanabileceği tahmini yapıldı.

RİSKLİ EŞİĞE GELİNDİ

Ancak, gerçekleşme beklentinin çok altında kaldı. Uygulamadan yararlanmak için 246 bin 586 kişi başvuruda bulunurken 784 milyon 666 bin liralık borç düşük faizle yapılandırıldı. Aftan yararlan kredi kartı sayısı ise 273 bin 166 oldu. Sonuçta 3 milyarı aşan borcun yaklaşık yüzde 30'luk kısmı yapılandırmaya katılmış oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verileri üzerinden BUGÜN'ün yaptığı hesaplamalara göre ödeme kolaylığı kartzede sorununu çözemediği gibi sistem, batık borçlar açısından riskli eşiğe geldi.

Ödeme kolaylığının uygulamaya başlandığı haziran ayından bugüne kadar geçen sürede kredi kartı harcamalarının tutarı 34 milyar TL'den 35 milyara geldi. Buna karşılık batık kredi kartı borcu tutarı 417 milyon TL birden artarak 3,4 milyardan 3,8 milyar TL'ye çıkması riskin boyutunu daha da belirgin biçimde ortaya koydu. Bu dönemde kartla yapılan harcamalar yüzde 2,9 ödenmeyen kredi kartı borçları ise yüzde 12 arttı.

TEVFİK BİLGİN UYARMIŞTI

Batık oranı yüzde 10,96'yı eylül itibariyle gördü. Ödeme kolaylığı, batık oranını düşürmediği gibi artışı da frenleyemedi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ödenmeyen kredilerdeki en hızlı artışın kredi kartlarında yaşandığına işaret etmişti.

bugün

 



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs