En Sıcak Konular

İdeali Erdoğan gibi lider olmak!

25 Eylül 2009 08:42 tsi
 İdeali Erdoğan gibi lider olmak! Libya'nın gelecekteki lideri Seyf al Islam Kaddafi, "Türkiye, Ortadoğu'da model aldığımız ülkelerden biri" diye konuştu. 'Örnek lider' diye nitelediği Erdoğan'ı ise ülkesine davet etti.

Bayram tatilini geçirmek üzere Türkiye'ye gelen Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyf al Islam, London School of Economics mezunu. Doktora tezi ise 'Küresel Yönetim ve Demokrasi' konusunda. 37 yaşında. 40 yıldır Libya'yı yöneten Kaddafi'nin (67) yedi çocuğundan ikincisi. Batı dünyası ile gergin ilişkileri son yıllarda giderek düzelen Libya'nın yeni yüzü olarak gösteriliyor. Babasının aksine Batı dünyasını kendi silahları olan 'insan hakları ve demokrasi' gibi kavramlarla eleştiren Seyf al Islam, buna rağmen başta İngiliz siyasi çevreleri olmak üzere Avrupalı ve Amerikalı siyasi ve sivil toplum kesimleriyle de etkin bir ilişkiye sahip. Çırağan Sarayı'nda görüştüğümüz Seyf al Islam, sözlerine "Türkiye ile her alanda mükemmel bir ilişkiye sahibiz" diyerek başladı.

Bu yaz da Bodrum'daydınız?

"Türkiye'ye çok sık geliyorum. Ülkenizi seviyorum. Şimdi de dostlarımla tatilimi geçirmek için geldim. Türkiye model aldığımız modern ve gelişen bir ülke. Batı ile iyi ilişkilere sahip. Küresel ağırlığı giderek artıyor. Zaten kendi bölgesinde de öncü."

Libya'nın yeni yüzü olarak gösteriliyorsunuz. Batılı eğitim almış ama batıya da eleştirel bakabilen biri. Bu tavrınız Ortadoğulu gençler tarafından çok beğeniliyor. Sizi bir sembol olarak görüyorlar.

"Türk halkı gibi Libyalılar da milli değerlerini korumak ve batı karşısında onurlu bir duruşa sahip olmak istiyor. Bu anlamda Sayın Başbakanınız Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tavrı tarihi bir öneme sahip. Şimdi bütün Ortadoğu Sayın Erdoğan'ı bir kahraman olarak görüyor. Yeri gelmişken hemen belirteyim ki, Sayın Erdoğan'ı Libya'ya davet ettik. Çünkü iki ülke arasında o kadar çok ortak payda ve düşünce var ki, bunları beraber görüşebiliriz. Ayrıca ticari ve siyasi olarak iki ülkenin de işbirliğini öngören birçok anlaşmanın imzalanacağını umut ediyoruz. Sayın Abdullah Gül'ü de ülkemizde ağırlamaktan kıvanç duyarız. Dışişleri ve başbakan olarak değerli çalışmalara imza atan Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye için bir şans."

Lockerbie davasından Britanya'da uzun yıllar hapiste yattıktan sonra geçen ay serbest bırakılan Abdulbaset el Megrahi, Libya'da bir kahraman gibi karşılandı. Siz de kendisini televizyonlar önünde kucakladınız?

"Evet. Ben Megrahi'nin suçsuz olduğuna inanıyorum. O şimdi hasta bir adam. Kaddafi Vakfı, Megrahi'nin güvenli bir biçimde serbest kalması için çok çaba harcadı. Ben de yardım ettim. Çünkü o bir Libya vatandaşı."

Megrahi'yi kucaklamanız batıda tepkiyle karşılandı. Ülkenizde ve Ortadoğu'da ise büyük yankıya yol açtı. Sayın Erdoğan'ın 'Davos çıkışı'na benzetenler bile oldu.

"Biz, onun güvenli bir biçimde serbest kalmasına yardım ederek doğrusunu yaptık. Ancak, bir kesim İngiliz medyası çeşitli nedenlerden dolayı olayı yanlış aksettirmeye çalıştı."

Lockerbie davasında tazminat ödediğiniz yakınlarını kaybeden kimi İskoç ailelerini eleştirdiniz.

"1988'de düşen Pan Am uçağındaki 270 kurbanın yakınlarına toplam 2 milyar 700 milyon dolar tazminat ödedik. Libya bunu yaparak suçu üstlenmedi. Sadece sorumluluğunu yerine getirdi. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, aralarında İskoçların da bulunduğu birçok aile bizi destekledi."

Doktoranıza gelirsek. Batı medyasında doktora tezinizle ilgili bazı spekülasyonlar yapıldı. "Benim doktora tezim, zamanında London School of Economics'ten geçti ve onay aldı. Tezimle ilgili hiçbir sorun yaşamadım."

Tezinizin konusu...
"Küresel yönetim ve demokrasi. Doktora tezimde, Ortadoğu'daki ülkelerin iki kat zayıflatıldığını ileri sürdüm. Bir kez, küresel kurumlar tarafından. Bir kez de bizim anti-demokratik rejimlerimiz tarafından. Bu yüzden ben tezimde sivil toplum, iş dünyası ve hükümetlerden oluşan üç partili bir mekanizmayı tartıştım. Bu üç grup ortak çalışabilir ve bu birlikte küresel düzeyde standartlar ve kodlar koyabilirler. Bu kurallar da ülke içinde yukardan aşağıya üç sektörün ortaklaşa çalışması sonucu aynı mekanizma tarafından yürürlüğe konulabilir. Böylece, daha fazla demokratik ve daha sorumlu sistemlere sahip olabiliriz."

'SİYASETE ALIŞAMADIM'
Bir televizyon ve iki gazeteniz var? Al Mutawassit (Akdeniz) televizyonu yasaları daha liberal olduğu için mi Ürdün'den yayın yapıyor?
"Al Mutawassit benim televizyonum değil. Fakat bugünlerde Libya ve Ortadoğu'da farklı bir çok şeyle ilgileniyorum. Bizim medya yeteri kadar liberal değil. Daha fazla liberal olması gerektiğini düşünüyorum."
Siyaseti neden bıraktınız?
"Politikaya pek alışamadım. Zamanımı daha çok sivil toplum konularına ayırmak istedim."



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs