açılım farkı... | " /> açılım farkı... | "/>

En Sıcak Konular

Asker ile hükümetin açılım farkı...

25 Eylül 2009 08:08 tsi
Asker ile hükümetin açılım farkı... 
İşte son açıklamalar sonrasında askerle siviller arasında ortaya çıkan görüş farkı... Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Fark var!

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ bayramda sürpriz yaparak Mardin'de bir sınır karakoluna gitti. 'Akredite' basın ve televizyonlar aracılığıyla ulusa seslendi.

Ziyaret ve mesajlar günlerdir tartışılıyor. Çok şey söylemek mümkün. Fakat Başbuğ'un muhalefet partilerini ofsayta düşürdüğü kesin. Çünkü Baykal ve Bahçeli'nin 'bölünüyoruz' söylemlerinin boş olduğunu söylemesi, açılıma destek anlamına gelecek açıklamalar yapması muhalefeti çok rahatsız etti. Hatta 28 Şubat'tan 27 Nisan'a 'askerin arkasına sığınarak siyaset yaptığı' eleştirilerine muhatap olan CHP ilk kez askere 'sınırlarını bil, günlük siyasi konulara girme' mesajı vermiş oldu. MHP de askere tepki koydu.

Fakat Başbuğ'un Mardin açıklamaları aynı zamanda hükümeti de boşa çıkardı. Öncelikle şunu söylemek lazım. 'Asker açılımın neresinde' sorusunun net bir cevabı yok. Başbuğ öyle diplomatik bir üslup kullanıyor ki konu her iki yöne de çekilebilir. Karargahın nabzını iyi tutanlar ise 'en azından önünü kesmek istemiyor, nötr kalıyorlar' diyorlar.

Başbuğ'un açıklamalarına dönersek. Sınırtepe'de söylediği 'Kürtçe eğitim diye bir sorun mu var' sorusu önemli. Komutanın cevabı da 'Bence yok. Ana dili öğrenmede sorun mu var? Ana babaya Kürtçe öğretme diyen mi var' şeklinde.

İşte hükümetle asker arasındaki fark burada ortaya çıkıyor. Hem de derin bir fark. Çünkü hükümetin üzerinde çalıştığı açılım aslında bir dil; daha doğrusu Kürtçe açılımı. Kürtçe'nin seçmeli dil olmasından Kürtçe özel kanallara kadar birtakım düzenlemeler geliyor. Kürtçe köy adlarının iadesi, Kürt Enstitüleri de bu kapsamda. Özetle açılımın omurgasını Kürtçe oluşturuyor. İşte Başbuğ'un Kürtçe'nin öğrenilmesi meselesinde çizdiği sınır aynı zamanda hükümeti de boşa çıkarmış oldu.

Unutmamak gerek ki bugün ki terör ve Kürt sorunu aslında Kürtçe yasağı yüzünden büyüdü. Eğer Kürtçe'nin kullanımı konusunda somut ilerlemeler sağlanamazsa açılım istenilen hedefe ulaşamayacaktır. Son açıklamalar gösterdi ki bu konuda askerle sivil arasında görüş farkı var.

 



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,616 µs