En Sıcak Konular

Bir Türk gibi konuştu

25 Eylül 2009 07:53 tsi
Bir Türk gibi konuştu Türkiye'nin AB süreci hakkındaki "Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak" adlı raporu hazırlayan Bağımsız Türkiye Komisyonu'nun başkanı, Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Türkiye'ye desteğini Washington'da da sürdürdü.

1915 olayları konusunda yabancı parlamentolarda alınan kararların Türk-Ermeni sorunlarının çözümüne yönelik çabalara zarar verdiğini ifade eden Ahtisaari, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir AB toplantısına başkanlık etmesinden rahatsızlık duymayacağını belirtti.

Washington'da Brookings Ensti-tüsü'nde konferans veren Nobel Barışı Ödülü sahibi Ahtisaari, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde kaydedilen ilerlemelerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ilerlemelerin iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini sağlamasını umduğunu belirtti.

Ahtisaari, Kıbrıs konusunda adadaki iki liderin önlerindeki fırsatı iyi kullanması gerektiğine değinirken, Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü gereği Rum gemi ve uçaklarına liman ve havaalanlarını açması, AB'nin de doğrudan ticaret tüzüğünü hayata geçirerek, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonu sona erdirmesi gerektiğini belirtti.

"Kürt meselesinde" de Türkiye'de büyük bir değişim gözlediklerini ifade eden Ahtisaari, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki Kürt liderlerle daha fazla işbirliği içinde olduğunu söyledi. Ahtisaari, "Eğer Türkiye'deki mevcut rejim, bu konuda son dönemde sergilediği davranışı sürdürürse çözümün bulunacağını umuyorum." diye konuştu. Washington'da kendisine Amerikalılar tarafından, Türkiye'nin AB süreci konusunda ABD'nin ne yapması gerektiği sorulursa onlara vereceği en iyi tavsiyenin "Hiçbir şey söylemeyin." olacağını da ifade eden Ahtisaari, "Türkiye'nin İslamileşmekte olduğu yönünde bir kaygı taşıyıp taşımadığı" yönündeki soru üzerine de bu konuyu büyük bir tehdit olarak görmediğini, bu konuda endişe duyanların esas AB müzakerelerinin en sıkı destekçisi olması gerektiğini söyledi.

AB'nin Türkiye'den korkması için bir sebebin bulunmadığını belirten Ahtisaari, "Türkiye nasıl AB'nin başkanı olabilir diye soranlara, 'neden olmasın' cevabını veriyorum. Özgüven nerede kaldı? Bir Kemal Derviş, bir Abdullah Gül ya da diğerlerinin bir AB toplantısını yönetmesinden ben şahsen hiçbir rahatsızlık duymam." dedi. WASHINGTON, AA 



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,414 µs