tarihi ortaklık ! | " /> tarihi ortaklık ! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'dan tarihi ortaklık !

25 Eylül 2009 07:49 tsi
Rusya'dan tarihi ortaklık ! Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Moskova Merkez Camii'ni ziyaret etmesinin ardından Rusya, İslam dünyasına yönelik açılımlarına devam ediyor.

Kremlin, 23 milyon müslümanın yaşadığı ülkede İslam dünyası ile kurulacak bağların Rusya'nın uluslararası alanda gücünü artıracağının farkında. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Müftülüğü, Moskova Belediyesi ve İslam Konferansı Örgütü birlikte "Rusya ile İslam Dünyası: İstikrar İçin Ortaklık" adlı konferans düzenledi. Moskova'da gerçekleşen binden fazla katılımcının yer aldığı uluslararası konferansta Rusya-İslam dünyası ilişkileri yeni bir boyuta taşındı.

Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov kendisini 'mücahid' olarak tanımlarken, Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski'nin konuşmasına 'besmele' ile başlaması büyük alkış topladı. Konferansta bir konuşma yapan Diyalog Avrasya Platformu Eşbaşkanı Harun Tokak, Fethullah Gülen'in konferansa gönderdiği mesajı okudu. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, İnguşetya Cumhurbaşkanı Yunus-Bek Evkurov, Başkırdistan Cumhurbaşkanı Murtaza Rahımov, çok sayıda ülkeden müftü, din adamı ve siyasetçiler konferansta yer aldı. Dini önderlerden Mustafa Sungur da konferansa katıldı.

Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan konferansa Rusya Devlet Başkanı Medvedev de bir tebrik mesajı gönderdi. Medvedev mesajında, katılımcılardan Rusya ve islam dünyasının sorunlu konularının ele alınmasını istedi. İslami geleneklerin korunması, din eğitiminin geliştirilmesi, diğer müslüman topluluklarla birlikte etnik düşmanlık, ırkçılık ve diğer tehditlere karşı önlem alınmasını isteyen Rusya lideri, "Milyonlarca müslümanın yaşadığı günümüz Rusya'sında İslam kültür eserlerini restore ediyor, yeni cami ve medreseler açıyoruz. İslam dünyası ile sıkı ve çok boyutlu ilişkilerimizi artırmak istiyoruz." temennisinde bulundu.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Gaynuddin, Rusya ile İslam dünyasının ilişkilerinin gelişmesinin tüm dünyanın yararına olduğunu kaydederek, "Sovyetler Birliği döneminde Rusya müslümanları felç durumuna düştü. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in iktidara gelmesinin ardından Rusya müslümanları rahatlamaya başladı. Rusya İslam dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır." dedi.

LUJKOV: MOSKOVA'DA BEN DE 'CİHAT' YAPTIM

Moskova'da Müslümanların rahat şekilde dini ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kendi adına mücadele ettiğini anlatan Lujkov, "Din cihaddır. Ama bizi cihadla korkutuyorlar. Oysa cihad üretmektir, mücadele etmektir, ortaya alnın terini koymaktır. Cihadı insanoğlu ekonomi, sosyal, kültür, ticaret ve iş hayatında ortaya koymalı. Ben de Moskova'da cihad yapıyorum." dedi.

Lujkov'un Rusya Merkez Camii arsası ile ilgili yaptığı çalışmayı cihad olarak tanımlaması katılımcılardan büyük alkış topladı. Lujkov konuşmasında, "Birileri Moskova tarihi caminin yanındaki arsayı askerlik şubesi yapmak istedi. Bu bölgenin camiye verilmesine ön ayak oldum. İnsanların sokakta ibadetlerini yerine getirdiğine şahit oldum. Bu araziyi camiye kazandırdık. Ben de cihad yaptım." ifadelerini kullandı. Lujkov Rusya müftülüğü ile birlikte, Moskova'nın on ayrı bölgesine yeni cami yapacakları müjdesini de verdi.

JİRİNOVSKİ 'BESMELE' İLE BAŞLADI

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkan Yardımcısı ve Liberal Demokrasi Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski ise konuşmasına 'besmele' çekerek başladı. Katılımcıların bu davranışa alkışlarla karşılık vermesi üzerine Jirinovski, "Ben kendim Kazakistan'da doğdum. Şarkıyat uzmanıyım. Konferansı çok güzel ve yararlı buluyorum. Ama başlıkta küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. "Rusya-İslam Dünyası" yerine, "Rusya, İslam dünyasının bir parçası" olsaydı harika olurdu. Bu gerçekten de böyle. Ülkemizin güney sınırı direkt İslam dünyasına açılan bir pencere gibi." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın İslam dünyası ile hiçbir zaman sorunu olmadığına dikkat çeken Jirinovski tarihi bilgiler verdi: "Sovyetler Birliği ilk kurulduğunda önce üç Müslüman ülkeyle, Türkiye, İran ve Afganistan'la ilişki kurdu. Batı ile değil. Ama bizim sorunumuz aynı. Rusya ve İslam dünyasının zengin doğal kaynakları Batı dünyasının korkutuyor. O yüzden başımıza bela açıyorlar. Onlar bize demokrasiyi empoze etmeye çalışıyor. Ama kendileri Türk-Kürt, Sünni-Şii çatışmalarını körüklüyor, Kafkasya'da ortalığı karıştırıyorlar. Petrolümüz ve doğalgazımız olduğu sürece başımızın üstünde tehdit oluşturacaklar. Irak ve Afganistan'ın durumu ortada. Geriye İran kaldı. İsrail de artık saldırı kararı aldı." dedi. Jirinovski, bazı Müslüman geleneklerini beğendiğini kaydederk, "İçkiye karşı amansız mücadele çok hoşuma gidiyor. Darısı ülkemizin başına" şeklinde konuştu.

GÜLEN'DEN BARIŞ MESAJI

Konferansa konuşmacı olarak davet edilen Fethullah Gülen bir mesaj göndererek düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Gülen mesajında, tüm insanlığın ortak sorunlarının çözümü ve ihtiyaçların karşılanmasında farklı din, kültür ve toplumların işbirliği yapmalarına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Konferasın zengin tarihi ve kültür birikimi olan ve kendi çatısı altında farklı dinleri ve milletleri barındıran Rusya Federasyonu'nda gerçekleşmesinin ayrı bir önemi olduğuna işaret ederek, "Rusya Federasyonu'nun farklı kültürlere karşı sergilediği saygının diğer bir göstergesi yeni ve taze fikirlerin doğabileceği zeminlerin oluşmasına gösterdiği hassasiyettir." ifadesini kullandı. Gülen mesajında, Medvedev ve diğer devlet yetkililerini çalışmalarından dolayı tebrik etti.

(CİHAN) 



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,081 µs