En Sıcak Konular

'Nabucco projeleri, Türkiye'yi güçlü bir ülke yapacak'

24 Eylül 2009 20:51 tsi
Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Nabucco ve diğer boru hattı projeleriin, Türkiye'yi hem Asya, hem de Avrupa'da güçlü bir ülke yapacağını söyledi.

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Kuroda, Almanya'nın Plön kentinde gerçekleştirilen Küresel Ekonomi Sempozyumunda, AA muhabirinin, Türkiye'nin ekonomik ve jeostratejik önemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin, enerji hatları üzerinde bir köprü ülke konumunda bulunduğunu belirten Kuroda, en son gerçekleştirdiği Nabucco projesiyle, enerji güvenliği ve güzergah çeşitliliği açısından, enerji kaynaklarıyla, tüketiciler arasında köprü ülke olduğunu kaydetti.

Kuroda, önümüzdeki dönemde güçlü olmak isteyen ülkelerin, enerji kaynaklarının bulunduğu bölgeleri ve ulaşım yollarını kontrol eden ülkeler olacağını da vurguladı.

-ÖRNEK BANKACILIK SEKTÖRÜ REFORMLARI-

Türkiye'nin bankacılık sistemini, 2002 yılından buyana uyguladığı reformlarla güçlendirdiğini belirten Kuroda, bu reformların faydasını son küresel mali krizde gördüğünü bildirdi.

Türkiye'nin bankalarının krizden etkilenmediğinin altını çizen Kuroda, bankacılık sisteminde gerçekleştirilen reformların, diğer gelişmekte olan tüm ülkelere örnek oluşturması gerektiğini söyledi.

Kuroda, gelişmiş ülkelerdeki bankaların batmasına rağmen, Türkiye'de ise bir tek banka bile batmazken, Türkiye bankacılık sektörüne hiçbir mali katkıda bulunma ihtiyacını duymadığını da kaydetti.

Haruhiko Kuroda, Çin'in ve Türkiye'nin mali sektörlerinin güçlü olduğunu belirterek, her iki ülkenin de bankacılıkta başarılı örnekler olduğunu vurguladı.

Japonya maliye bakan yardımcılığı yaptığı dönemde uluslararası piyasalarda 'Bay Yen' olarak tanınan Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Türkiye'nin, önceki yıllardaki ekonomik büyümesini yeniden yakalayabilecek potansiyele de sahip bulunduğunu söyledi.

-ASYA KALKINMA BANKASI-

1966 yılında kurulmuş olan Asya Kalkınma Bankası (ADB), Asya ve Pasifik bölgesinde kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye Asya Kalkınma Bankası'na 1991 yılında bölge dışı ülke statüsüyle üye oldu. Üyelikten amaç, Türk yatırımcıların Asya Kalkınma Bankası tarafından desteklenen projelere girebilmesiydi. Çünkü, Banka tarafından desteklenen projelere ancak Banka'nın sermayesine ortak olan ülkelerin şirketleri girebiliyor.

Asya Kalkınma Bankası'nın faaliyet gösterdiği ülkelerde iş yapan tüm Türk Firmaları söz konusu ülkelerdeki firmalarla oluşturacakları ortaklıklar veya söz konusu ülkelerdeki iştirakleri vasıtasıyla, faaliyet gösterdikleri ülkedeki yatırım ve faaliyetlerinin finansmanı amacıyla, uygun koşullu finansman için (kredi, hisse ortaklığı vb) Asya Kalkınma Banka'sına başvurabiliyorlar.

1999 yılında ''yoksulluk azaltma stratejisi''ni benimsemiş olan ADB, çalışmalarını bu alana yoğunlaştırmış ve özellikle Asya ve Pasifik ülkelerinde yaşayan, günlük geliri 2 doların altında olan 1,9 miyar insanın yaşam standartlarını yükseltmeyi temel hedef olarak kabul ediyor.

ADB'nin projeleri ve programları, ekonomik büyüme, insani kalkınma, cinsiyet ve kalkınma, iyi yönetim, çevre korunması, özel sektör gelişimi ve bölgesel işbirliği konularını öncelikli olarak ele almak olarak gösteriliyor.



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs