iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Anteninizle oynamayın, onlar oynuyor!

24 Eylül 2009 14:22 tsi
Anteninizle oynamayın, onlar oynuyor! Size bir seri minik haber sunacağız. Sadece bir günlük nüshalarında, iki gazetede yer alan haberler. Ortak noktalarını size bırakalım. Ama gariplikleri beraberce bulalım. iyibilgi Ankara

Soru 1: Barack Obama’nın mı sorunu var Bill Clinton’un mu? Yoksa ikisine birileri sorun mu hediye etti?

23 Eylül tarihli aynı gazetenin (hangisidir önemsiz) aynı sayfada yan yana verdiği haberlerden ilki:

"ABD Başkanı Barack Obama, uygulamaya çalıştığı politikalara yönelik tepkilerin ırkçılıktan kaynaklandığı yolundaki iddialara espriyle cevap verdi. Obama, bir Afrika asıllı Amerikalı olarak seçilmesi gerçeğinin ABD’deki ırk ilişkilerinin nerede  olduğunu çok iyi gösterdiğini kaydetti. Obama, ‘Seçimden önce de siyah olduğumu anlamak önem taşıyor’ diye espri yaptı.”

Tekrarlıyoruz: “Seçimden önce de siyah olduğumu anlamak önem taşıyor"!

Bu da ikinci haberin ilgili bölümü: Bill Clinton konuşuyor: “O dönemde herşey üst üste geldi. Önce annem vefat etti, ardından siyasi liderliğini yaptığım Demokrat Parti 1994 ara seçimlerinde hezimete uğradı, eşim Hillary ve benim hakkımdaki ‘Whitewater’ soruşturması da sürüyordu. Lewinsky ile ilişkime neden olan, işte bu haleti ruhiyedir. Kafayı yemiştim. İşin özeti bu.”

Tekrarlıyoruz: “İşin özeti: kafayı yemiştim”!

Soru 2: Bunların yanına böyle haber koymak ne demek?

Aynı tarih ve gazete: “ABD'de yeni piyasaya çıkan ‘Barack ve Michelle: Bir Amerikan evliliğinin portresi" isimli kitap ABD Başkanı Obama'nın evlilik yaşamına dair pek çok sırrı ortaya çıkardı. Christopher Andersen tarafından kaleme alınan kitapta Michelle Obama'nın sık sık kadınların yoğun ilgisine maruz kalan, hatta kalabalık mitinglerde kadınların elle tacizine uğrayan eşini çok kıskandığı ve seçim kampanyası danışmanlarından Vera Baker'ın first lady'nin kıskançlığı sebebiyle kovulduğu iddia edildi. Diğer yandan kitapta first lady'nin eşinin başkan yardımcısı olarak Hillary Clinton yerine Joe Biden'ı seçmesinde de ‘Beyaz Saray'da sürekli Hillary ve Bill'in gezmesi korkunç olur’ sözleriyle etkili olduğu belirtildi.

Tekrarlıyoruz: “Beyaz Saray'da sürekli Hillary ve Bill'in gezmesi korkunç olur”! Niye?. Bu konu, aktörler tek tek irdelendiğinde sündürülmeye çok müsait. Ama şöyle görelim: Yukarıdaki iki haberin altına bu verilir mi?

Soru 3: Orada tam ne oluyor? Editörler içinde okuma-yazma bilmeyen olabilir mi? Okuma-yazma bilip “anlama” bilmeyen olabilir mi?

Aynı tarih bu sefer iki gazete, adlarını da veriyoruz Sabah ve Hürriyet.

Sabah diyor ki: “Netanyahu ve Abbas New York'ta el sıkıştı. ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile dün New York'ta üçlü görüşme yaptı. Taraflara esneklik göstererek daha fazlasını yapmaları çağrısında bulunan Obama "Bütün engellere, güvensizliklere rağmen görüşmelere yakında başlanmalı "dedi. Abbas ile el sıkışan Netanyahu da barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Hürriyet diyor ki: “Netanyahu Abbas ile buluştu. ABD Başkanı Barack Obama; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı, New York’ta buluşturdu. Böylece Netanyahu, göreve geldiğinden beri ilk kez Abbas ile masaya oturmuş oldu. Ancak her iki tarafın da Ortadoğu barışı konusunda ‘ön koşul’ sunmaya devam etmesi nedeniyle müzakerelerin yeniden başlaması zor. Obama ise, iki devletli çözüm kapsamında soruna yaklaşmaya kararlı olduğunu göstermiş oldu.”

Tekrarlayalım: Neyi tekrarlayacağız? Türkiye’nin en etkili iki gazetesinin, muhtemelen kendi özel haberleri de olmayan, yani ajansların servis ettiği bu haberi yorumlayışlarına bakarak, “küresel dengeleri” ve “Türkiye dengeleri”ni çözmek mümkün müdür?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs