En Sıcak Konular

Mantar zehirlenmelerine dikkat!

24 Eylül 2009 13:51 tsi
Zehirli mantar iki günde öldürüyor.

Sonbaharın gelmesi ve yağışlarla birlikte doğadan toplanan mantarlar zehirlenme vakalarına yol açarken, genellikle iyi tanıdığını zannederek mantar yiyen kişilerin zehirlendiği bildirildi.

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Sedat Demir, mantarların bilinçli tüketilmediklerinde ölüme kadar varan zehirlenmelere sebep olduklarını, son günlerde zehirlenme vakalarında ciddi artış gözlendiğini söyledi.

Zehirli mantarı dış görüntüsünden ayırt etmenin mümkün olmadığını anlatan Doç. Dr. Sedat Demir, "Çayırda yetişen mantar zehirli olmaz, koparıldığı zaman rengi değişmezse zehirlemez diyorlar. Halk arasında ciddi manada yanlış inanışlar var. Kültürde üretilen mantar grubunda da zehirlenme ihtimali olmakla birlikte, toksin etki söz konusu değildir. Hayati önemi olan zehirlenme olması da nadirdir. Asıl sıkıntı, doğada yetişen mantarlardır. Bunların da yenebilen ve zehirli türleri olmakla birlikte, yenebilen mantarlarla zehirli mantarların kesin ayırıcı özellikleri yoktur. Halk arasında zehirli mantarların zehirsizlerden ayrımında bir takım yanlış inanışlar bulunmakta ve çoğu kez zehirlenmeler, mantarları çok iyi tanıdığını zanneden kişilerde olmaktadır" dedi.

Doç. Dr. Demir, mantar zehirlenmelerinin, içerdikleri toksinlerin tipine göre değişiklik gösterdiğini ifade ederek şunları söyledi: "Etkisi erken ortaya çıkan zehirlenme tiplerinde, genellikle etkilenen beyin, omurilik sistemi ve vücudun stabil iç organ dengesini sağlayan sinir sistemidir. Bu grup zehirlenmelerin tedavileri nispeten kolaydır, genellikle panzehirleri bilinmekte ve uygulanmaktadır, ölümle sonuçlanma ihtimali daha düşüktür. İkinci grup ise etkisi daha geç ortaya çıkan ancak çok ciddi seyreden, içerdiği toksinlerle hücre harabiyeti yaparak zehirlenme ortaya çıkaran zehirlenmelerdir. Bu tip zehirlenmeler çoğu kere başlangıçta birkaç gün süren sessiz bir dönem ya da belli belirsiz ishal belirtilerini takiben çok ağır bir klinik tabloyla, böbrek ve karaciğer yetmezliği sonucunda yüzde 60-90 oranında ölümle sonuçlanmaktadır. Asıl korkulması gereken ve pratikte sıklıkla rastladığımız zehirlenmeler bu gruptadır. Bu zehirlenmelerde genellikle 6-12 saat süren bir sessiz dönemi takiben baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, sulu ve bazen kanlı ishal, tansiyon düşüklüğü ve kas ağrıları ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde bazen belirtiler hafif geçmekte ve kendiliğinden geçici olarak iyileşebilmektedir. Bu yalancı iyileşme, çoğu kere hastaları kandırarak doktora gitmelerini engellemektedir. 1-2 gün sürebilen bu iyilik halinin ardından çok ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliği belirtileri, sarılık, idrarın aniden kesilmesi, şuur kaybı, şok belirtileri, karaciğer ya da üre koması ile ölüm olmaktadır"

MANTARLA İLGİLİ YANLIŞ İNANIŞLAR

Doç Dr. Demir, "Zehirli mantarlar çok çekici görüntüde olur'', ''Belirli bölgelerde yetişen mantarlar zehirlidir'', ''Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır, sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır, pişirilen mantarın zehri kaybolur'', ''Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez'', ''Çayırda yetişen mantar zehirlemez, koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir'' veya ''Salyangozlar zehirli mantarı yemez'' yönünde yanlış inanışlar olduğunu belirterek, tüm bu düşüncelerin hiçbir bilimsel değerinin olmadığını vurguladı.

Doç Dr. Demir, daha çok pazarda satılan mantarların zehirlenmelere yol açtığını, belediyelerin mutlaka bunları denetim altına alması ya da engellemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

haberturk




Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs