En Sıcak Konular

Hem president, hem Mehmet?

24 Eylül 2009 13:25 tsi
Hem president, hem Mehmet? Oval Ofis'te bir Türk! Şakası bile güzel. Yok. Kötü. İyi mi kötü mü? iyibilgi Ankara

Bir Türk’ün ABD Başkanı olması için gerekli şartlar, yani “teknik” şartlar kolay. Hatta iki tane. 1. Orada doğmuş olacak. 2. Seçilecek.

Bu “fantezi nereden çıktı” diye soran, konuyu atlamış okurlarımız için anımsatalım. “Dünyaca ünlü Türk hekimi” Mehmet Öz, daha doğrusu “OZ”, belki Başkanlığa aday olabilecek!

Ve yine diyebilirsiniz ki, “adamlar siyahi başkan seçene kadar ağlattılar, bir de Türk olursa.. Başımıza iş çıkarmayın”. Doğru. Fakat mesele hem öyle hem de değil.

Bir kere şu doğum yeri olayını söyleyelim. Mehmet Öz ABD Başkanı olabilir çünkü o-rabbine sormuş mu veya babası rüyasında görümüş mü bilinmez-Cleveland (Ohio) doğumlu (1960). (Şansa bakar mısınız, hem-olursa-Başkanlık getiriyor hem de doktor olacağı doğduğu yerden belli! Anımsayınız Debakey!)

Daha neler: Neo-Conlar’ın adayı Türk mü?

Yani o iş tamam. Peki dini? Bizi de ilgilendirmez ama ABD başkanlığı için şart değil. Fakat Obama’nın “Hıristiyan olduğu” halde başına gelenler anımsandığında önemli.

Öz’ün ailesinin nüfus kağıtlarında İslam yazdığı belli. Böyle bir durumun seçimlerde nasıl bir hava yaratacağını kestirmek ise zor. Kolay tarafı ise şu: Mehmet Öz Demokrat değil!

Yani o bir Cumhuriyetçi! Şu an açıktan söylenmese de Obama’yı “gizli Müslamanlıkla” eleştirenlerin partisinden ve o parti Öz’ü çok seviyor.

Bu durumda Amerikan muhafazakarlığının Beyaz Saray’a bir Müslamanı aday göstermesi gibi durum ortaya çıkabilir mi?

Peşinen “hayır” dememek lazım. Çünkü Mehmet Öz, New York veya New Jersey valiliğine aday gösterilebilir. Büyük ihtimalle.

Peki bu bilgiler doğru mu? Ayın 22’sinde HaberTürk Gazetesi’nin konuştuğu baba Öz, yukarıdaki öykünün bir kısmını zaten anlatıyor. Yani o bölüm doğru.

Kadınlar OZ büyüler mi?

Fakat gerisi? Ya da şöyle söyleyelim: Bu orta vadeli planın gerçekliği? Dr.Öz’ün hekimliği ve kitapları dışında büyük şöhretinin nedeni, ABD’de bir tür fenomen olan “Oprah Winfrey Show”un sabit katılımcısı olması.

Programı ABD’de 20-40 milyon arası kişi izliyor “hergün” ve çoğu “orta sınıf” Amerikan kadınları. Bu da çok ciddi bir oy etkinliği demek.

Zaten Winfrey’in Obama’yı desteklemesinin sonucu da ortada duruyor. Ancak bugün aynı dengeler yok.

Obama’nın sağlık alanındaki başarısızlığı, ilginçtir Winfrey’in izlenme oranları düşürmüş durumda. İşte bu haberin duyulduğu geçen hafta, Dr. Öz ilginç bir karar verdi ve programdan ayrıldı.

Kendi programını yapacak. Peki hangi kanala geçti derseniz? Kendi kanal kurdu! Yani hazırlanıyor.

Başarılı olması valiliği kazanıp, valilikte kuracağı dengeler ile ilgili. Başkanlık meselesini biraz daha düşünmek isteyebilir ama bugün Dr. Mehmet Öz’ün sağlık konusundaki reformlara hakimiyeti ve sunuşu Washington’da büyük ilgi görüyor.

Yani Obama’nın yapamadığını yapacak kişi gibi. Senato bile onu dinledi bu konuda.

Bir de OZ meselesi var. “Oz büyücüsü” öyküsünün derinliği ABD kamuoyunun hücrelerine işlemiş bir konu. Bir Amerikan kültü, klasiği. Bununla Başkanlık kazanırılır mı?

Hayır ama tanınmışlık ve akılda kalma hamlelerine çok yararlı olur. Şimdi olduğu gibi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs