yine sahnede! | " /> yine sahnede! | "/>

En Sıcak Konular

Çağaptay yine sahnede!

24 Eylül 2009 12:11 tsi
Çağaptay yine sahnede! Soner Çağaptay'dan NeoCon sözcülüğünü sürdürüyor. Amerikan Newsweek dergisinde yayımlanan makalesinde, Ak Partiyi böyle bombaladı.

ABD’li düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü’nün Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay, Amerikan Newsweek dergisinde yayımlanan makalesinde, Ak Parti yönetiminde, Avrupa’yı model olarak alan ve Türkiye’yi laik bir devlet haline getiren Atatürk’ün döneminin sona ermekte olduğunun işaretlerinin görüldüğünü yazdı

Çağaptay, “Atatürk’ü terk etmek” başlıklı makalesine şu ifadelerle başladı:
“Osmanlı, 18. ve 19. yüzyıllarda, reformlar içeren bir program başlattı. 1863’te Darüşşafaka lisesi kuruldu. 20. yüzyılda da Kemal Atatürk, sultanın hayallerinin peşinden giderek Türkiye’yi sıkı biçimde laik bir ülke haline getirdi. Benim de mezun olduğum Darüşşafaka gibi kurumlar gelişti.
Ama, artık durum böyle değil. Türkiye’de iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi geçen ay, Darüşşafaka’nın 1994’te yeni bir tesise gitmek için ayrıldığı 130 yıllık simgesel kampüsünde, imamlar için eğitim akademisi açmaya karar verdi. İki yıl önce bile böyle bir adımın atılmasını akıl almazdı. Bu, Atatürk ve Abdülaziz’in devrinin nasıl sona ermekte olduğunun bir işareti.”

Terfi için namaz
Ak Parti’nin iktidara gelmesinden bu yana Türkiye’yi dönüştürdüğünü belirten Çağaptay, artık Ankara’daki bürokratların terfi edememe korkusuyla kendilerini namaz kılmaya mecbur hissettiklerini, hükümette görev almak ya da devletten ihale almak isteyenler için ibadet etmenin gereklilik haline geldiğini, Ak Parti’nin kendisine sempatiyle yaklaşan yargıçları, üniversite rektörlerini atayarak iktidar alanını genişlettiğini yazdı.

Çağaptay, “Ak Parti yandaşı işadamlarının sahip olduğu medya kuruluşlarının oranı yüzde 20’den yüzde 50 civarına yükseldi. Atatürk’ün takipçileri kilit önemdeki kurumları ihmal etti. Darüşşafaka 1994’te varoşlardaki yeni bir kampüse taşındığında, elit sınıf, Boğaz manzaralı bu güzel 19. yüzyıl binalarının boş kalmasına müsaade etti” diye yazdı.

Çağaptay, “Atatürk’ün reformlarının altını oymaya çalışıyor olabilirler, ancak, hiç kimse İslamcıları bir vizyona sahip olmamakla suçlayamaz” dedi.

 



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,395 µs