kârlı çıkan IMF oldu | " /> kârlı çıkan IMF oldu | "/>

En Sıcak Konular

Krizden kârlı çıkan IMF oldu

24 Eylül 2009 11:27 tsi
Krizden kârlı çıkan IMF oldu G20 Sendika Liderleri Zirvesi'n de biraraya gelen sendika temsilcileri Londra'daki G20 zirvesi öncesi alınan IMF'in kaynak ve rolünün artırılması kararının "IMF'yi krizden en kârlı çıkan taraf" olmasını sağladığını belirttiler.

G20 Zirvesi'yle eş zamanlı olarak Pitsburgh'ta G20 Sendika Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen küresel sendikal hareketin temsilcileri, taleplerini iletmek üzere ülke liderleriyle görüşecek.

Sendikal hareketin temsilcileri, G20 Sendika Liderler Zirvesi'nin ilk gününde çeşitli konularda değerlendirmeler yaptı. İlk gün çalışmalarına Türkiye'den Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay başkanlığındaki bir heyet katıldı.

Değerlendirmelerde, daha önce Londra'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde ''istihdamın'' ana gündem maddelerinden birisi haline gelmesi ve ILO'nun G20 Zirvelerinde masada yer almasının sağlanması sendikaların başarısı olarak gösterildi. Ancak G20 liderlerinin, Londra'da istihdam ve çalışanları ilgilendiren diğer konularda verdikleri sözleri tutmak konusunda aynı başarıyı göstermediği kaydedildi.
Londra'da alınan bir diğer önemli kararın IMF'nin kaynak ve rolünün artırılması olduğuna işaret edilen değerlendirmede, böylece ''IMF'nin krizden en karlı çıkan taraf olduğu'' vurguladı.

Bu arada, sendikacılar, taleplerini iletmek üzere ülke liderleri ve kurum temsilcileriyle çeşitli görüşmeler yapacak. Bu kapsamda ILO Genel Direktörü Juan Somavia, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, IMF Direktörü Dominique Strauss-Kahn, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Rodriguez Zapatero, Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama ve Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ile bir araya gelecek. Sendikacıların ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'le de görüşmesi bekleniyor.

Küresel sendikal hareketin temsilcileri, liderlerle yapacakları görüşmelerde, kriz sonrası yeniden yapılanma sürecinde krize neden olanlara güvenmediklerini ifade edecek, sosyal adalet, eşitlik, çevreyle barışık kaliteli iş ve daha fazla sosyal koruma isteyecek. Görüşmelerde, ayrıca ülke liderlerine, G20 Zirvesi'nin bir ''istihdam zirvesi'' olması gerektiği, aksi takdirde iyileşme ihtimalinin kalmayacağı uyarısında bulunulacak.

IMF YÖNETİMİ YENİDEN ŞEKİLLENMELİ
Küresel Sendikal Hareketin Pitsburgh'taki G20 Zirvesi'ne ilişkin öncelikleri şöyle:
-G20, iş konusuyla daha fazla ilgilenmeli, ILO'nun küresel iş paktını uygulamalı.
-2010 yılı başlarında metinlerini hazırlamada ILO'nun ana rolü üstleneceği bir G20 Çalışma Bakanları toplantısı düzenlenmeli. Bu toplantıya, başta istihdam olmak üzere iyileşme tartışmalarına katılmak üzere sosyal taraflar da davet edilmeli.
-Mali reform konusunda kriz öncesi mali istikrarı sağlamada başarısız olanlara güvenilemez, reform sürecinde şeffaflık sağlanmalı.
-Kaynakları ve kapasitesi artırılan IMF'nin yönetimi yeniden şekillenmeli, gelişmekte olan ülkelere yönetimde oyların en azından yarısı verilmeli.
-Vergi yükü dar gelirlilere yüklenmemeli, adaletli toplum oluşturulmalı. Unutulacak bir kağıt parçasına değil, sürdürülebilir ekonomik etkinlik için anlamlı bir sözleşmeye ihtiyaç var. Bu sözleşme refahın paylaşıldığı adil bir toplum modeli için anahtar olan ILO standartlarını esas almalı.

Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs