Ortadoğu karışıyor: Suudiler İran'ı neyle suçladı? | " /> Ortadoğu karışıyor: Suudiler İran'ı neyle suçladı? | "/>

En Sıcak Konular

Ortadoğu karışıyor: Suudiler İran'ı neyle suçladı?

24 Eylül 2009 11:10 tsi
Ortadoğu karışıyor: Suudiler İran'ı neyle suçladı? Siyasetten dini hayata her alanda rekabet içinde bulunan ve birbirini büyük bir tehdit olarak adlandıran Suudi Arabistan ve İran arasındaki düşmanlık yeni bir boyut kazandı.

İran ve Şiilik karşıtı sert yazılarıyla tanınan Suudi sermayeli Şarkul Avsat gazetesi yazarlarından ve El Arabiye Televizyonu Genel Müdürü Abdurrahman el Reşit, El Kaide terör örgütünün aslında İran yapımı olduğunu öne sürdü.

Önceki gün (Çarşamba) Şarkul Avsat'ta yayınlanan yazısında el Reşit, meydana gelen pek çok eylemde El Kaide ve İran arasındaki bağlantının apaçık ortada olduğunu iddia ediyor.

2001 yılında ABD'nin Afganistan işgalinin hemen akabinde bir grup El Kaide yönetici kadrosunun Kandahar'dan İran'a geçtiğini savunan el Reşit, iki yıl sona Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da meydana gelen bombalı saldırının bu grup tarafından gerçekleştirildiğinin ortaya çıktığını ileri sürdü.

Arap rejimleri kadar Şiiliğe de karşı olan ve Şiiliği küfürle eş tutan El Kaide'nin bu şekilde kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu ve kimsenin El Kaide ile İran arasında bir bağlantı kuramadığını belirten el Reşit, sonraki yıllarda özellikle Irak'ta meydana gelen bombalı eylemler sonucu El Kaide ve İran'ın birbirini suçladığını, ancak gerçekte tüm bunların El Kaide-İran bağlantısını gölgelediğini iddia ediyor.

Her iki taraf arasındaki aracıların bağlantı konusunda somut deliller ortaya koyduğunu da öne süren el Reşit, iki taraf arasında bu yönde bir ittifak olmasının Arap ve Batı düşmanlığı gibi mantıklı bir gerekçeye dayandığını da söylüyor.

Örgüt için ortaya atılan istihbarat örgütleri tarafından kullanılıyor, operasyonel bir güç, politik bir araç gibi iddiaların muhtemelen doğru olduğunu da öne süren el Reşit, örgütle ilgili tüm bilinenlerin yeniden el alınması gerektiğini ifade ediyor.

Örgütün ya İran tarafından kurulduğunu ya da daha sonra kontrolünün İran'a geçtiğini de iddia eden el Reşit, el Kaide gibi sert bir Sünni örgütün nasıl olur da İran gibi sert bir Şii rejim tarafından kontrol edilebildiğinin pek çoğu tarafından anlaşılamadığını, ancak el Kaide'nin tüm operasyonlarının aracılar vasıtasıyla yapıldığını, dolayısıyla İran'ın bu tür bir örgütü kontrol etmesinin çok da zor olmadığını belirtiyor.

El Kaide mensuplarının çoğunun cahil olduğunu dolayısıyla kim tarafından kullanıldıklarının farkında olmadıklarını da söyleyen El Reşit, örgüt şemasının karışık ve net olmamasının da İran parmağını güçlendirdiğini iddia ediyor.

Cihan



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,579 µs