'çıkış' stresi sardı! | " /> 'çıkış' stresi sardı! | "/>

En Sıcak Konular

Dünyayı şimdi de 'çıkış' stresi sardı!

24 Eylül 2009 10:37 tsi
Dünyayı şimdi de 'çıkış' stresi sardı! Trilyonlarca dolarlık kurtarma planlarıyla krize savaş açan ülkeler bu paraları nasıl geri çekeceğini kara kara düşünüyor. Bazı ülkelerden çıkış için ilk sinyaller gelirken bazıları da geç kalmaktan korkuyor.

Yüzyılın krizine ABD 1 trilyon dolar, Çin 586 milyar dolar, Almanya ve İngiltere 700'er milyar dolarlık kurtarma paketleriyle müdahale etti. Merkez bankaları trilyonlarca doları bankaların emrine sundu.

1 yıldır süren kurtarma paketleri ve piyasalara müdahale yavaş yavaş sonuç vermeye başlayınca şimdi dünyada yeni bir tartışma başladı: Krizden çıkış stratejisi ne olacak ve daha önemlisi ne zaman başlayacak? Ülkeler, krizi söndürmek için piyasalara akıttıkları milyarlarca doları geri çekerek, enflasyonu kontrol altında tutmayı amaçlarken birçok ülke kriz sonrası stratejilerini hazırlamaya başladı.

Yeşil filizlerin görülmeye başladığı ilk günlerde İsrail Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesi, Japonya'nın geçen hafta 165 milyar dolarlık teşvik paketinin son dilimini askıya alması, İngiltere'den parasal genişlemede sona gelindiği mesajları, ABD Merkez Bankası Fed'in piyasadaki fazla parayı ne zaman çekeceğine ilişkin haberlerde basına sızmaya başlaması tartışmaları alevlendirdi. Bloomberg'in haberine göre Fed, 1 trilyon doları piyasadan çekmek için bankalarla görüşmeye başladı.

Bugün başlayacak olan G-20 zirvesinin de en önemli gündem maddesini çıkış stratejileri oluşturacak. Çıkış stratejisi konusunda bazı ülkeler çok daha tedirgin. Örneğin Finlandiya Maliye Bakanı, çıkış planı konusunda daha hızlı davranılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Ülkelerin çoğunluğu, ekonomik toparlanmanın kalıcılığı konusunda ciddi şüpheleri olduğunu vurgulayarak, çıkış stratejisinin uygulanması içir erken olduğu görüşünde.

Çıkış stratejisi için konsensüs sağlansın

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Başkanı Dominique Strauss-Kahn, bugün toplanacak G-20 liderlerine teşvik uygulamalarına devam etmeleri çağrısında bulundu. Clinton Küresel Girişimi tarafından düzenlenen "G-20 ve Küresel Sorunlara Etkisi" paneli sırasında konuşan IMF Başkanı kriz sırasında gösterilen konsensüsün çıkış stratejisi üzerinde çalışılırken de gösterilmesi gereğine vurgu yaptı. Kahn, küresel kontrolü yeniden sağlamaya yönelik yapılacak çalışmalar için G-20 Zirvesi'nin şans olduğunu kaydetti.

'Londra sıkı finansal düzenleme istemiyor'

ALMANYA Maliye Bakanı Peer Steinbrück bugün başlayacak G-20 zirvesinden önce İngiltere'yi sıkı finans kurallarını engellemekle suçladı. Steinbrueck, Almanya'da yayımlanan haftalık Stern dergisine verdiği demeçte ''Londra'da, rekabetçi avantajını savunmak için dişini tırnağına takmış bir lobi var'' dedi. İngiltere'de finans sektörünün gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 15'ini, Almanya'da ise sadece yüzde 6'sını oluşturduğunu belirten Steinbrueck, İngiltere'nin hedge fonları düzenleme konusunda özellikle zorluklarla karşılaştığını ifade etti. Almanya ve Fransa, bankalar üzerinde daha fazla kısıtlamalar ve primlerde kesintiler yapılmasını istiyor.

Fed'den çıkışın ilk ipuçları geldi

ABD Merkez Bankası Fed, politika faizlerini degiştirmeyerek yüzde 0.25 seviyesinde bıraktı. Ancak Fed'den çok beklenen çok dahaönemli açıklamalar vardı. Fed, öncelikle enflasyon beklentilerinin olumlu ve kontrol altında olduğunu belirtti. Ardından büyüme konusunda daha olumlu bir üslup kullanarak, ekonomide toparlanmanın başladığını vurguladı. Son olarak faizlerin uzun süre düşük kalacağını söyleyerek piyasaların yüreğine su serpti. Fed, çıkış stratejisine ilişkin ilk ipuçlarını da vermeyi ihmal etmedi. Daha önce, krizle mümkün olan 'tüm araçlarla' mücadale edeceğini duyuran Fed, son açıklamasında bu ifadeyi yumuşatarak "Geniş ölçekte araçlar kullanılacak" ifadisine yer verdi. Fed ayrıca, mortgage ürünlerinin geri alımana yönelik programında tarihini 2010'nun ilk çeyreğine uzattı. Yapılan son açıklama düşük tonda da olsa çıkış stratejisine yönelik atılan ilk adımlar olarak yorumlandı.

Sabah



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs