En Sıcak Konular

Kentlilere 'Kelle Vergisi' geliyor

24 Eylül 2009 10:34 tsi
Büyükşehirlerdeki sınai ve ticari işletmelerden, ev sahiplerinden büyükşehir vergisi alınması, kentsel rantın vergiye tabi tutulması planlanıyor

Toplumda yaşamanın topluma belli bir maddi yük getirdiği ve bunun karşılığının ödenmesi gerektiği düşüncesinden hareketle oluşturulan 'kelle vergisi' Türkiye'de de gündeme geliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Konseyi'nin üzerinde çalıştığı taslağa göre, yerel yönetimlerin gelirlerinin artırılması ve yeni kaynak yaratılması amacıyla okulişyeri servislerinden "özel kent vergisi", ticari ve sınai işletmelerden, ev sahiplerinden 3-5 "Büyükşehir vergisi" alınması öngörülüyor. "Kullanana ödet" sistemiyle, okul, işçi servilerinden de vergi alınması düşünülüyor.

MALİYE HIZ VERDİ
Maliye Bakanlığı, vergi sisteminde köklü değişiklikler hedefleyen Gelir Vergisi Yasa taslağına yönelik çalışmalara hız verdi. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da, gelir vergisi yasasının 2010 yılında yenileneceği ve vergiye gönüllü uyumun artırılması ve vergi tabanının genişletileceği vurgulandı. Programda, "Belediye ve il özel idarelerinin mali yapılarının güçlendirilmesi ve hemşerilerine karşı yönetim sorumluluklarının artırılması amacıyla, öz gelirlerinin artırılmasına yönelik düzenleme hayata geçirilecek. Yerel idareler imar ve altyapı hizmeti sonrasında varlıkların değerinden ortaya çıkan artışlardan daha fazla yararlanacak" denildi.

Çapraz kontrol yapılacak
Orta Vadeli Program'a göre, vergi sisteminde radikal adımlar atılacak. Kurumlar arası etkili bir çapraz kontrol sistemi 2010 yılı içinde kurulacak. Maktu vergi ve harçlar güncellenecek. Vergi uyuşmazlıklarına dair idari yargılama alanında düzenleme yapılacak. Çapraz denetimle düşük gelir bildirdiği halde lüks hayat sürenler tespit edilecek. Bu mükelleflerin yıl içinde aldığı gayrimenkuller, kredi kartı harcamaları saptanacak. Gelir vergisi oranlarının yeniden belirlenmesi, kentsel rantların vergilendirilmesi hedefleniyor. Yüzde 15, 20, 27 ve 35 olan vergi tarifesi de değişecek. Son sözü Hükümet söyleyecek.

Ülkeye adım atandan bile aldılar
ABD, İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda'da çeşitli dönemlerde uygulanan kelle vergisi (poll tax), ülkeye adım atanlardan ve seçimlerde oy kullanmak isteyenlerden de alındı. Ekonomik kriz yüzünden gelir kaybına uğrayan çok sayıda şehirde gündeme geliyor. İnternet üzerinden yapılan tartışma platformları ve bloglarda alternatif vergi yolu olarak da tartışmaya açılan kelle vergisi birçok şehre ek gelir sağlarken, halkın tepkisini çekiyor.

Kelle Vergisi nedir?
Vikipedi'ye göre, 'Kelle vergisi', tüm bireylerin eşit mükellef olduğu vergi türü. Bireylerin gelirlerine orantılı vergi vermesi düşüncesine dayanan gelir vergisinin aksine kelle vergisi, herkesin aynı miktarda vergi vermesi esasına dayalıdır. Bunun ardındaki mantık, bir toplumda yaşamanın, gelirden bağımsız olarak, topluma belli bir maddi yük getirdiği ve bunun karşılığının ödenmesi gerektiği.

 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,380 µs