Mevlana ile cevap | " /> Mevlana ile cevap | "/>

En Sıcak Konular

Huntington tezine Mevlana ile cevap

24 Eylül 2009 08:25 tsi
Huntington tezine Mevlana ile cevap 20. asrı en yıkıcı yüzyıl ilan eden Erdoğan 21. yüzyılın da aynı olmaması için “el ele verilmesi” gerektiğini söyledi. Hungtinton’a karşı Yunus Emre ve Mevlana’yı örnek gösterdi.

Bölmek, yıkmak kolay  bir arada tutmak zor 

Başbakan Erdoğan, önceki gün New York Devlet Üniversitesi bünyesindeki Levin Enstitüsü’nde ‘Medeniyetler İttifakı’ konulu bir konuşma yaptı. 11 Eylül saldırılarının ardından dünyayı daha fazla kutuplaşmaya sevk edecek bir söylemin hakim olduğunun görüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Şunu belirtmek isterim, ayrıştırmak, farklılaştırmak, bölmek, parçalamak, yıkmak kolay olandır. Zor olan ama aynı zamanda olması gereken evrensel ve insani olan, yapmaktır, inşa etmektir, bir arada tutmaktır” dedi. Nefret, öfke, ön yargı, aşağılama, horlama gibi yaklaşımların radikal akımlara ve teröre zemin hazırladığını kaydeden Erdoğan “Terörün en çok nemalandığı yer bu ayrışmalardır. Biz bütün bunların karşısına ortak değerleri, evrensel ve insani değerleri, ortak bir gelecek inşa etme idealini korumak zorundayız” dedi

HUNTİNGTON’A MEVLANA İLE CEVAP

Huntington’un “medeniyetler çatışması” tezini doğrulamak istemediklerini dile getiren Erdoğan, Yunus Emre ve Mevlana gibi düşünürlerin barışa yönelik güzel sözlerini örnek verdi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Hepimiz ölecek miyiz? Öleceğiz. Öyleyse bu kavga niye, bu savaşlar niye? Şimdi de ekonomik kriz var. Acaba dünyada savunmaya ayrılan para fakir, yoksul ülkelerin kalkınmasına ayrılıyor mu, eğitime, sağlığa, iklim değişikliğine ayrılıyor mu, çevreye ayrılıyor mu, kültürlerin bu noktada olgunlaşmasına ayrılıyor mu? Hayır, hayır, hayır! Burada gelişmiş ülkelerin üzerinde çok büyük bir yük var ve gelişme olan ülkelerin de.”

MÜTTEFİK VE DOST BARACK OBAMA

20. yüzyılın insanlık tarihinin en yıkıcı yüzyılı olduğunu kaydeden Erdoğan, “21. yüzyılın da aynı akıbete uğramasını istemiyorsak, şimdi el ele verme zamanıdır. Uluslararası ortam işbirliği için müsaittir” dedi. Ortamın yeni bir başlangıç yapılması için uygun olması gerektiğine işaret eden Erdoğan, “müttefik ve dost” diye nitelendirdiği ABD’de Başkan Obama’nın meseleye yaklaşımının, kültürel özelliklerine bakılmaksızın barışsever tüm toplumları kapsayıcı ve kucaklayıcı bir hamle yapması beklentisinde olanları umutlandırdığını söyledi.

Erdoğan en ön masada

Başbakan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un BM’de ev sahipliği yaptığı yemeğe katıldı. Erdoğan yemek salonuna gelişinde liderlerle sohbet etti. ABD Başkanı Barack Obama da salona geldiğinde Erdoğan’ın hemen elini sıktı ve merhabalaştılar. Erdoğan yemekte Ban ve Obama’nın bulunduğu en öndeki masada oturdu.

The Plaza Otel’den Erdoğan’a mönü jesti

Başbakan Erdoğan’ın New York ziyaretinde ikameti olarak kullandığı The Plaza Otel, mönüsünü değiştirme kararı aldı. Otel yönetimi, 2 Ekim’e kadar sürecek uygulamaya ek olarak Başbakan Erdoğan’ı memnun etmek amacıyla otelin mönüsüne Ortadoğu yemekleri de eklendi. Yetkililer, sözkonusu uygulama için Türk heyetinden herhangi bir istek gelmediğini belirterek, yaptıkları  bu jesti İsrail hükümetinin desteklediği otelin sahibi El Ad şirketi yöneticilerinin Başbakan Erdoğan’la kendi liderleri arasındaki ilişkilerin iyileşmesine katkıda bulunmak için gerçekleştirdiğini açıkladı.

Ermenistan zaptı imzalanırsa 10-11 Ekim’de Meclis’te

Başbakan Erdoğan, New Jersey Princton Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı. Açılım ve Ermenistan ile ilişkileri değerlendiren Erdoğan Ermenistan ile yapılması düşünülen anlaşmanın 10 veya 11 Ekim’de TBMM’ye geleceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, açılım konusunda da “hazmede hazmede ilerliyoruz” dedi. Erdoğan: “Azami sorunuları çözüp asgariye indirmek istiyoruz. Bu Kürt değil, demokratik açılım ve azınlıkların hakları bu açılımda yer alacak” dedi.

star



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,765 µs