En Sıcak Konular

Son Osmanlı hayatını kaybetti

24 Eylül 2009 08:13 tsi
Osmanlı hanedanının Reisi Osman Ertuğrul Efendi hayatını kaybetti.

Osmanlı hanedanının "Reisi" ve "Son Osmanlı" diye anılan Osman Ertuğrul Efendi İstanbul'da vefat etti.

Hanedan Reisi 95'ini gören ilk Osmanlı

Osmanlı padişah ve şehzadeleri içinde 95 yaşına giren ilk kişi olan Osman Ertuğrul yaşgününü İstanbul'da kutladı. 1924'te yurtdışına gitmek zorunda kalan Ertuğrul 2 yıl önce vatandaşlığa geçebilmişti.

Osmanlı hanedanının en kıdemli üyesi "Hanedan Reisi" diye adlandırılan Osman Ertuğrul Efendi, 95'inci yaşgününü Boğaz sırtlarında, çocukluğunda dedesi Sultan Abdülhamit'in dizinde oturduğu Beylerbeyi Sarayı'nın biraz ötesinde dostlarıyla birlikte neşe içinde kutladı. İki yıl önce Türk vatandaşlığına geçtikten sonra ikinci kez yaşgününü doğduğu şehirde kutlayabilen Osman Ertuğrul, "Burada, İstanbul'un bu güzel manzarasında, vatanımda olmaktan memnunum" dedi. Hanedan devam etseydi "padişahımız" unvanını taşıyacak Osman Ertuğrul'un yaşgünü, Kandilli'de Boğaz manzaralı bir tepede Pay-i Taht'ın tüm sembollerinden uzak, resmiyetten arındırılmış bir dost meclisiydi.

New York'ta yaşayan Osman Ertuğrul ve eşi Prenses Zeynep Hanım, uzun ve hastalıklarla daha da ağırlaşan bir kışı geride bırakıp Türkiye'de dostlar arasında olmanın neşesini yaşıyordu. 1924'te Osmanlı Hanedanı'nın tüm erkek evlatlarıyla birlikte İstanbul'u terk etmek zorunda kalıp ilk kez 1992'de ülkesine geri dönen Osman Efendi, üç yıl önce New York'ta Başbakan Tayip Erdoğan'la tanışmış, ardından tüm ömrü boyunca devam eden pasaport çilesine veda ederek Türk pasaportu alabilmişti. (60 yıldır ABD'de yaşamasına karşın vatanı dışında bir ülkenin pasaportunu reddeden Osman Efendi Amerikan vatandaşlığı almamış, ömrünü "seyahat belgesi" adı verilen sertifikalarla seyahat ederek geçirmişti)

Eşi Prenses Zeynep Tarzi'nin Osman Efendi'nin 94'üncü yaşgünü için verdiği sürpriz davet, erkek kardeşi Mahmut Tarzi'nin boğaz sırtlarındaki villasının bahçesinde gerçekleşti. Türkiye'de ilk kadın doğum kliniklerini kuran Pakize Tarzi'nin kızı olan ve Afgan kraliyet ailesinden gelen Zeynep Hanım, büyük bir sevgiyle üzerine titrediği eşinin yakın dostlarını çağırdı. Birkaç istisna dışında davetlilerin büyük bölümü, uzun ve uluslararası yaşamlarına karşın şimdilerde emekli ya da torunların zevkini tadan İstanbul elitiydi.

bugün



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs