En Sıcak Konular

Obama: Yeni dünya için zaman geldi

23 Eylül 2009 20:46 tsi
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Dünyanın yeni bir yönelim alması için zaman gelmiştir.

 Yeni dünya için görevimizin başlaması gerekiyor" dedi. ABD) Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitap etti. Başkanlığında kendisinden beklenenlerin farkında olduğunu ifade eden Obama "Ben aslında benim başkanlığıma yönelik dünyadaki beklentilerin farkındayım. Bu beklentiler tamamen benimle ilgili değil, bunlar statükoya olan memnuniyetsizliği de ortaya koyuyor. Ancak aynı zamanda bunlar ümidi de temsil ediyor. Amerikanın lider olacağı beklentileri temsil ediyor. Benim inancım şu yönde; 2010 yılında geçmiştekinden daha fazla biçimde insanların çıkarları ortak olacak. Kalbimizdeki dini inançlar, yeni bağlar oluşturabilir ya da bizi uzaklaştırabilir. Pek çok farklı yerlerden geliyoruz fakat ortak geleceği paylaşıyoruz. Londra'dan Ankara'ya, İspanya'dan Moskova'ya bir mesaj taşıdım. Bugün de bundan bahsedeceğim. Dünyanın yeni bir yönelim alması için zaman gelmiştir. Yeni dünya için görevimizin başlaması gerekiyor" dedi.

Aşırıcılıkla her alanda müdahale ettiklerini belirten Obama, "Ulusumun karakterini sorgulayanlar, bizim 9 aylık geçmişimize baksınlar. Aşırıcılıkla mücadele ediyoruz. Afganistan ve Pakistan'da da liderlik yapmamız için birçok grup bize yardım ediyor. ABD güçlerini Irak kentlerinden çektik. Önümüzdeki ağustosa kadar tüm birliklerin Irak'tan çıkışına karar verdik. Irak'ta sorumlu olarak savaşı bitiriyoruz. Nükleer silahların konusunda önemli adımlar atıyoruz, nükleer silahların yasaklanması için çalışıyoruz orta doğuya barış getirmek için çalışıyoruz. ABD, İsrail ve Filistin'in barış içerisinde yaşaması için çalışıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele için temiz enerjiye 2 milyar dolar yatırım yaptık" diye konuştu.

Ekonomik krizden çıkmak ve küresel ekonomiyi düzene sokmak için ortak çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Barack Obama, "Krizin yayılması için çalışıyoruz. Bu sadece bir başlangıç. Bazı faaliyetlerimizin ilerlediğini görüyoruz. Herhangi bir kuşkunuz olmasın, bu yalnızca ABD'nin çabasıyla olmayacaktır. Dünya ile yeni bir ilişki kuruyoruz. Hepimizin sorumluluğunu yerine getirerek, küresel sorunlarla küresel olarak çalışmak gerekiyor. Eğer başarısız olursak aşırı dinciliğin gelebileceğini biliyoruz. Bunlar devam ediyor, şiddet devam ediyor, nükleer silahı olan ülkeler artabilir, yaygın hastalıklar ve fakirlik artabilir. Bunlardan korkmamalıyız ama bunları görmeliyiz. Bu kurum, dünyanın milletlerinin sorunlarını birlikte çözebilmesi için kurulmuştur. Büyük uluslar ya da küçük uluslar bunu yapamaz. Barış, işbirliğine dayanmalıdır ve bu kelimeler çok da doğru aslında. Ortak olarak refaha inanıyoruz, bunun için de birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu kurum ortak alan aramaktansa düşmanlığın da ortaya çıktığı bir kurum olmuştur. Burada yürüyüp bölünme yaratmak kolay ancak kendi sorumluluğumuza bakmamız gerekiyor. Sorumluluk ve liderlik, çok daha fazlasını gerçekleştirmektedir. Artık tek bir ulus, bir başka ulustan baskın olamaz. Hiçbir dünya düzeni bir başka düzenin üstüne geçemez; uluslararası güç önemli olacaktır. Güneyle kuzey arasındaki bölünmeler de artık söz konusu olamaz. Soğuk savaşın geride kaldığını görmemiz gerekiyor. Tüm eski alışkanlıklarımız, konuşmalarımız artık geçerli değil. Şimdi hedeflerimiz doğrultusunda hareket etmemiz gerekiyor. Halkımızın istediği geleceği göz önünde bulundurmalıyız" ifadelerini kaydetti.

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak gibi bir görevleri olduğunu kaydeden ABD Başkanı, "Gelecek nesillere 20'inci yüzyılın düşmanlıklarını 21'inci yüzyıla aktaran nesil olarak ya da öngörülü bir nesil olarak aktarılabiliriz ki bu da kurumun adının hakkını vermek demektir. ABD'nin istediği budur. Ancak tüm ulusların görevlerini sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Çocuklarımıza istediğimiz geleceği bırakmanın 4 ayağı var; ilk olarak nükleer silahları olmayan bir dünya hedefine ulaşmamız gerekiyor. Bu kurum atom döneminde kuruldu. İnsanların öldürme durumlarının önlenmesi gerekiyordu. Ancak bugün nükleer silahların giderek arttığını görüyoruz. Eğer biz başarısız olursak terörün boyutu tahmin edemediğimiz kadar büyüyecek. Uzlaşıya varmamız gerekiyor. Nükleer silahların azalması için çalışacağız. Ülkelerin Ocak ayında silahlarını azaltması için girişimlere başlayacağız. Bugün Kuzey Kore ve İran hükümetleri bu tehlikeli yola girmektedir. Biz onların haklarına saygı duyuyoruz. Daha önce de dediğim gibi ben diplomasi konusunda söz verdim. Kuzey Kore sözlerini yerine getirmezse kendi halkını da tehlikeye atacak, nükleer silah yarışını hızlandıracaktır. Diğer konu barış ve güvenlik. BM herkesin farklılıklarını barışçıl olarak yaşayabileceği inancında kurulmuştur. Ya çelişkilere teslim olacağız ya da barışın evrensel olduğunu kabul edeceğiz. Aşırıcılığın olmaması gerekiyor, aşırıcılık sadece nefret önermektir. Hiçbir El Kaide üyesinin Afganistan'da ya da başka bir yerde saldırı düzenlemesine izin vermeyeceğiz. Biz pozitif köprüler oluşturmaya çalışacağız. Barışı inşa etmek için sadece aşırıları engellemek yetmez. Ancak çatışmanın bittiği gün barış inşa edilebilir. Çatışmalar başlamadan bunları önlemeye çalışacağız. Şiddetin hakim olduğu tüm ülkelerde BM ve diğer ortaklarımızla çalışacağız. Ben adil ve kalıcı barış için de çalışacağım. Bu konu da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üçüncü konu evrenin korunması. 21'inci yüzyılda evreni korumak için sorumluluk almazsak evrenin sonsuz olmadığını göreceğiz.

İklim değişikliği göz ardı edilemez, eğer sorumluluklarımızı yerine getirmezsek her ulus neler olacağını görecek. Kalkınma susuzlukla engellenecek. Gelecekteki nesiller neden harekete geçmediğimizi merak edecek. ABD'nin artık bu konuyu ele alması gerekiyor ve ayak direme vakti geçmiştir. Son konu ise küresel ekonominin sağlanmasıdır. Tüm halka fırsat tanıyan küresel bir ekonomi kurmamız gerekiyor" dedi.

ajanslar



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,466 µs