sabrı tükendi mi? | " /> sabrı tükendi mi? | "/>

En Sıcak Konular

Obama'nın sabrı tükendi mi?

23 Eylül 2009 16:29 tsi
Obama'nın sabrı tükendi mi? ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas dün akşam New York'ta biraraya geldi. Obama, taraflara durumdan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek, "Yeteri kadar konuştuk" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Netanyahu ve Abbas ile önce ayrı ayrı görüştü.
Ardından üç lider kameraların karşısına birlikte geçti. "Konuşmanın zamanı geçti, ilerlemek ve uzlaşmak lazım" diyen Obama, nihai statü görüşmelerinin yakında başlaması gerektiğini belirtti.

Görüşmede Abbas, İsrail'in Filistin yönetimi ile 2008'de Kudüs ve sınırları konusundaki görüşmelerde varılan anlaşmaları yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Obama'nın dün akşam New York'ta, 6 ayı aşkın süredir görüşmeyen İsrail ve Filistin liderlerini bir araya getirdiği toplantıda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, "barış görüşmelerini yeniden başlatma konusunda ayak diremelerinden duyduğu memnuniyetsizliği" dile getirdiği bildirildi.

Haberi New York'tan veren İsrail gazetesi Haaretz, toplantının içeriğiyle ilgili bilgileri bir Amerikalı kaynağa dayandırdı. Amerikan yönetimi yetkilisi, Obama'nın üçlü toplantıda taraflara, bu konuda sabrının kalmadığını kuvvetli bir şekilde ifade ettiğini belirtti.

Aynı kaynak, Obama-Netanyahu-Abbas görüşmesinin çok da sıcak geçmediğini, Netanyahu ve Abbas'ın kendi görüşlerini dile getirdiğini, ancak birbirlerine suçlamada bulunmadıklarını söyledi.
Toplantıda Obama'nın, her iki tarafa, "Yeteri kadar konuştuk. Bu uzlaşmazlığı sona erdirmek durumundayız. Her an kapanabilecek bir fırsat penceresi var" dediği de belirtildi.

Obama'nın ayrıca, Oslo sürecinden bu yana görüşmelere ve imzalanan anlaşmalara dayalı olarak, taraflar arasındaki çözülmemiş tüm konularla ilgili görüşmeleri yeniden başlatma niyetinde olduğunu açıkça dile getirdiği ve geçmiş tüm müzakerelerin tarihi kayıtları, bu konuda ilkeler bulunduğunu belirterek, "Biz müzakereleri sıfırdan başlatamayız... Bu konuda geçmiş edinimleri bir kenara atıp, mükemmel bir formül için bekleyemeyiz" dediği kaydedildi.

FKÖ Yürütme Komitesi Sekreteri Yaser Abd Rabbo ise New York'tan Filistin'in El Ayyam gazetesine yaptığı açıklamada, üçlü toplantıda görüşmelerin başlatılması için herhangi bir karar alınmadığını, başlayan bir görüşme de olmadığını belirtti.

Abd Rabbo, Amerikalıların görüşmelerin başlatılması doğrultusunda taraflarla ayrı ayrı görüşmeler yapacaklarını da kaydetti.

Öte yandan, Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat'ın verdiği bilgiye göre, Filistin heyeti, Obama'ya Yahudi yerleşimlerinin Kudüs'ü sarmalamasıyla ilgili bir Filistin haritası sundu.

İBRANİCESİ ŞAŞIRTTI
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın, Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat'ın mükemmel İbranicesi karşısında hayretini gizlemediği belirtildi.

Haaretz gazetesi, New York'taki üçlü zirveye katılan Lieberman ve Erekat'ın toplantıda kısa bir süre konuştuklarını, Erekat'ın İsrail'in yeni yılı (Roş Haşana) nedeniyle Lieberman'a iyi bir yıl dileğinde bulunduğunu bildirdi.

Zirveden sonra basın mensuplarına konuşan Lieberman, Erekat hakkında "Bu kadar iyi İbranice konuştuğunu bilmiyordum" dedi.

Toplantıda Lieberman'ın Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la da tokalaştığı ve Abbas'ın kendisine "Merhaba Dışişleri Bakanı" diye hitap ettiği kaydedildi.

Aşırı sağ görüşlere sahip Lieberman, daha önce İsrailli Arapların devlete bağlılığı konusunda yemin etmesini isteyen önerileriyle gündeme gelmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise tüm tarafların barış görüşmelerinin mümkün olan en kısa zamanda yeniden başlatılmasının gereği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

İsrail medyasına göre Netenyahu, Obama'yı Filistin yönetiminin isteklerini kabul etmeden önce Arap ülkelerinin İsrail'le ilişkilerinin biraz olsun normale dönmesi konusunda garanti vermeleri yönünde ikna etti.

A.A.



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs