En Sıcak Konular

İki devin karşılaşması kaçmaz

23 Eylül 2009 15:50 tsi
Satranç dünyasının en büyük iki ismi: Gary Kasparov ve Anatoli Karpov. 25 yıl sonra yeniden 64 karede buluşuyor. Bu karşılaşmayı izlemek çok zevkli olacak!

Satrançın iki büyük ismi Gary Kasparov ile Anatoli Karpov 25 yıl önceki efsane karşılaşmalarının yıldönümünde bir kez daha karşı karşıya geliyor.

1984'teki karşılaşmalarında mücadele 5 ay sürmüş ve 48 maçlık serinin sonunda kazanan belli olmadan müsabaka sonlandırılmıştı. 1 yıl sonra karşılaştıklarında ise Kasparov, 22 yaşında Karpov'un elinden dünya şampiyonluğunu almıştı.

Şimdi tarihi karşılaşmanın 25. yıldönümünde tekrar bir araya geliyor iki efsane isim. Bu özel karşılaşma yıllar öncesinden biraz farklı olacak, çünkü Kasparov artık emekli, Karpov ise eski günlerinde değil.
İki eski usta, bu son düelloya uzun süredir hazırlanıyordu. Kasparov 18 yaşındaki dahi çocuk Magnus Carlsen ile antrenman yaparken, Karpov da bilgisayar ve diğer büyük ustalardan destek aldı.
Valencia'daki basın toplantısında rahat gözüken iki efsane isim satrancın kendilerinin aktif olduğu dönemdeki çekiciliğinden uzak olduğunu belirtti.

'BÜYÜK USTAM'
İspanyol El Pais gazetesine verdiği demeçte Karpov için 'büyük ustam' diyen Kasparov, ayrıca ''Satrançta ve hayatta çok şey öğrendiğim kariyerimdeki en önemli rakip'' tanımlamasında bulundu.
Satrancın iki efsanesi arasındaki karşılaşma 12 maçlık bir seriden oluşacak. Zaman sınırlaması olan maç Valencia yönetiminin web sitesinden de canlı olarak yayımlanıyor.

1984'te ilk maç maratonu için masaya oturan Karpov ve Kasparov'un kapışmaları, her seferinde satranç oyununa çok sayıda yeni oyuncu ve hayran kazandırmıştı. O yıl Moskova'da dünya şampiyonluğu için karşı karşıya gelen ustalar, tam 5 ay süren 48 maçlık seri sonunda durumu Kasparov lehine 5-3'e getirebilmişti.

İki oyuncunun da aşırı yorulması üzerine Uluslararası Satranç Federasyonu o düelloyu durdurmuştu. Ancak Kasparov, kendinden yaşça büyük ustasını 1985'te düzenlenen ünvan maçında yenmeyi başardı.
Kasparov, 1997'de IBM firmasının ürettiği Deep Blue adlı süper bilgisayarla oynayıp kaybetmişti.

Karşılaşmayı seyretmek için lütfen buraya tıklayınız:



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs