En Sıcak Konular

Yahudi lobisinin dediği oldu

23 Eylül 2009 11:53 tsi
Yahudi lobisinin dediği oldu 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörlüğü için en güçlü aday olarak gösterilen Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsni, Yahudi lobilerinin de aleyhteki propagandasının sonucu olarak bu göreve seçilemedi.

Örgütün 58 üyeli yürütme komitesinde dün yapılan beşinci tur oylama sonucu Bulgar Irina Bokova 31 oy alarak 27 üyenin desteğini sağlayan Hüsni'yi mağlup etti. Seçim sonucu İsrail ve ABD'deki Yahudi lobileri tarafından sevinçle karşılandı.

Geçtiğimiz yıl parlamentoda yaptığı bir konuşmada Hüsni'nin söylediği öne sürülen 'Mısır kütüphanelerinde İsrailli bir kitap bulursam kendi ellerimle hemen yakarım.' yönündeki ifadeler Yahudi lobilerini ayağa kaldırmış ve başta basın yayın kuruluşları yoluyla olmak üzere Hüsni aleyhine kampanyalar başlatılmıştı.

Yahudi İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) adlı Yahudi örgütü Bokova'nın seçilmesini 'örgüt oyunu bilim ve kültürü uluslar arası toplumu birleştirme yolunda kullanmıştır.' ifadeleriyle alkışlarken, diğer bir Yahudi örgütü B'nai B'rith de seçimin örgütün misyonuyla doğru orantılı olduğunu öne sürdü. İsrail hükümeti de seçimi alkışladığını belirterek İsrail ve UNESCO arasındaki ilişkilerin daha da derinleşeceğini duyurdu.

Halen örgütün başkanlığını yürüten Japon Koichiro Matsuura'nın görev süresi kasım ayında sona eriyor. Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan örgüt başkanlığı için geçtiğimiz Perşembe'den itibaren başlayan oylamalarda hiçbir aday yeterli oyu alamamıştı.

22 yıldır Mısır Kültür Bakanlığı görevini yürüten Hüsni'ye yönelik Yahudi lobisinin baskısı bu yıl başında Fransız Le Monde dergisinde ortak bir makale kaleme alan Fransa'nın önde gelen Yahudi entellektüellerinden Bernard-Henri Levy ve Claude Lanzman ile Amerika'nın Nobel ödüllü Yahudi aktivistlerinden Elie Wiessel Hüsni'nin yayınladığı ortak makale ile başlamıştı. Üç isim Hüsni'nin UNESCO başkanı seçilmesinin dünya için bir utanç olacağını öne sürmüştü.

Foreign Policy dergisi de Hüsni'nin açıklamalarını skandal olarak değerlendirmişti. (CİHAN) 



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs