En Sıcak Konular

Doğan'ın ceza stratejisi nasıl olacak?

23 Eylül 2009 11:25 tsi
Doğan'ın ceza stratejisi nasıl olacak? Doğan Grubu'nun vergi cezasında tarhiyat öncesi uzlaşma talebini geri çekmesi yol haritasını da netleştirdi. Böylece Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasında yeni bir süreç başmış oldu.

Grup, 30 gün süre kazanırken, konuyu Uzlaşma Komisyonu’na taşıyacak

Maliye’nin 3.8 milyar liralık rekor vergi cezası kestiği Doğan Grubu’nun, bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği netleşmeye başladı. Doğan Grubu’nun, 3.8 milyar liralık vergi cezasında ‘tarhiyat öncesi uzlaşma talebini’ geri çekmesinin bu yol haritasının çıkış noktasını oluşturduğu kaydedildi. Maliye uzmanları, Doğan Grubu’nun tarhiyat öncesi uzlaşma talebini geri çekmesinde üç neden olduğunu belirttiler.

YENİ BİR SÜREÇ BAŞLADI

Doğan Grubu’nun, Maliye Bakanlığı tarafından kesilen 3.8 milyar liralık vergi cezasında, tarhiyat öncesi uzlaşma talebini geri çekmesiyle birlikte, rekor cezada yeni bir süreç başladı. Yeni dönemde, Maliye Bakanlığı 3.8 milyar lira için ödeme emri çıkaracak. Ödeme emriyle birlikte de grup 30 günlük ek süre elde edecek. Bu süre içinde, dava açma veya yeniden uzlaşma talebinde bulunabilecek. 3.8 milyar liralık vergi cezası ile ilgili yeni süreç şöyle işleyecek: Tarhiyat öncesi uzlaşma talebi geri çekilmeseydi, grup temsilcileri 23 Eylül’de uzlaşma toplantısı yapacaktı. Bu uzlaşma komisyonunda, sadece kontrolörler katılıyor. Ve yine tarhiyat öncesi uzlaşmalarda, cezaların tamamı silinirken ana paranın da sadece yüzde 5 ve yüzde 10’luk kısmı siliniyor.

KOMİSYONA GÖTÜRÜLECEK

Yeni süreçte ise grup rapor sonrası uzlaşma talebinde bulunabilecek. Bu kez uzlaşma talebi, Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nda görülecek. Bu komisyonda ise Gelir İdaresi Başkanlığı yöneticileri bulunuyor. Merkezi Uzlaşma Komisyonu’na giren vergi cezalarında ise cezaların tamamı silinirken, verginin aslından da yüzde 40 ve yüzde 50’ye varan indirimler yapılabiliyor. Dolaysıyla, grup yeni bir uzlaşma talebinde bulunsa dahi, daha fazla indirimden yararlanabilecek. Öte yandan, Doğan Grubu’nun bundan sonra izleyeceği yol borsada da yakından izlenecek. Borsacılar, ceza sonrası taban yapan grup hisselerinin bundan sonra açıklamalara çok hassas olduğunu belirtti.

30 gün süre kazandı

Doğan Grubu, tarhiyat öncesi uzlaşma talebinde bulunduğu için, Maliye Bakanlığı bugüne kadar gruba sadece raporları göndermişti. Uzlaşma talebinin geri çekilmesiyle birlikte, cezada farklı bir işlem uygulanacak. Maliye Bakanlığı şimdi gruba, ödeme emri gönderecek. Ödeme emrinin tebliğ edilmesinin ardından, gruba ödeme için 30 gün süre verilecek. 30’uncu günün sonuna kadar grup, dava açabilecek veya uzlaşma talebinde bulunabilecek. Uzlaşma talebinde bulunursa, bu talep Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nda ele alınacak. Eğer dava açma yolu tercih edilirse, Maliye Bakanlığı’nın cezayla ilgili olarak “teminat istemesi” gündeme gelecek. Ancak, grup tarhiyat öncesi uzlaşma talebini geri çekerek, en azından 30 günlük ek süre kazanmış oldu.

Star / Hüseyin Özay



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs