En Sıcak Konular

Yahudilerin vicdanı bile isyan etti

0 0 0000 00:00 tsi
Yahudilerin vicdanı bile isyan etti İsrail'in Filistin'e yönelik siyonist terörü Yahudi lobilerini de ikiye böldü. Vicdanının sesini dinleyip İsrail zalim diyen bazı Yahudiler İngiltere'de anti siyonist bir örgüt kurdular.

Harold Pinter ve Eric Hobsbawm'ın da aralarında bulunduğu Yahudiler, İngiltere'deki Yahudilerin sözcüsü konumundaki kuruluştan ayrılarak yeni bir oluşum kurdu.

Deklarasyonda, "İngiltere ya da diğer ülkelerdeki Yahudiler adına konuştuğunu iddia eden kurumlar ısrarla işgale uğramış bir halkın insan haklarını ihlal eden işgal politikalarını destekliyor" ifadeleri yer aldı.

İngiltere'deki Yahudi kuruluşlarının İsrail yanlısı görüntüsünü dengelemek için İngiliz Yahudileri yeni bir örgütlenme oluşturdu.

İsmi dün duyurulan Yahudilerin Bağımsız Sesi (IJV) adlı örgütün kurucuları arasında Nobel ödüllü Harold Pinter gibi aydınlar ve Eric Hobsbawm gibi tarihçiler de yer alıyor.

Grubun "Britanya Yahudileri Yönetim Kurulu" gibi oluşumların İsrail politikalarına sunduğu sorgusuz desteği dengelemek için oluşturulduğu ve solcu Yahudilerin ağırlıklı olduğu belirtiliyor.

100'den fazla imza
Yahudi toplumu içinde İsrail politikalarına yaklaşımdaki farklılıklar nedeniyle bir süredir derinleşen bir tartışma sürüyor.

Independent'ın haberine göre, grubun kuruluş deklarasyonunu 100'ün üzerinde tanınmış İngiliz Yahudisi imzaladı. Deklarasyonda, "İngiltere ya da diğer ülkelerdeki Yahudiler adına konuştuğunu iddia eden kurumlar ısrarla işgale uğramış bir halkın insan haklarını ihlal eden işgal politikalarını destekliyor" ifadeleri yer aldı.

İmzacılar arasında ayrıca film yönetmeni Mike Leigh , insan hakları avukatı Geoffrey Bindman , moda tasarımcısı Nicole Farhi ve Stephen Fry ile Zoe Wanamaker gibi aktörler bulunuyor.

Profesör Eric Hobsbawm'ın Independent'a "Yahudi olmayanlar için, Yahudi cemaati içinde 'İyi Yahudi, İsrail'i destekleyen Yahudidir' konusundaki açık uzlaşmayı kabul etmeyen Yahudilerin de bulunduğunu öğrenmek önemlidir" dediği kaydedildi.

Grubun bir sözcüsü, farklı politik tutumu olan Yahudiler için "sadakatsizlikle suçlanmaksızın" görüşlerini ifade etme olanağı yaratmayı ümit ettiklerini söyledi.

IJV'nin, kendisini Britanya Yahudileri Yönetim Kurulu'nun yerine geçecek bir oluşum olarak görmediği belirtilse de yapılan açıklamada, bu oluşumun inkârına dönük açık ifadeler yer aldı.

İhanet tartışması
1760'ta kurulan yönetim kurulu uzun yıllardır İngiltere Yahudilerinin sözcülüğünü yaptı. Belirgin bir biçimde İsrail'e verdiği destekle öne çıkan oluşum, çok sayıda Yahudinin İsrail politikalarına yönelik eleştirilerini içermiyor. IJV deklarasyonunu imzalayan psikolog Susie Orbach, "Bir Yahudi olarak Filistinlileri hedef alan adaletsizliklere karşı çıkmayı özel bir görev gibi görüyorum. İsrail hükümeti benim görüşlerimi ifade etmiyor" diyor.

Geçen yıl Lübnan ve Gazze'ye yönelik bombardıman sürerken yönetim kurulu İsrail'i destekleyen bir gösteri düzenlemişti.

Observer gazetesi de Amerikan Yahudi Komitesi'nin (AJC) ocak ayında yayımladığı ve "Siyonizm ve İsrail'i eleştiren Yahudilere karşı koyma" çağrısı yapan makaleyle Yahudi toplumunda İsrail'i eleştiren solcu aydınlar ve gruplar ile bunu "ihanet" olarak değerlendiren Siyonist çevreler arasındaki gerilimin ortaya çıktığını yazmıştı.

(Cumhuriyet)
 



Bu haber 212 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,413 µs