'Çekirdek Avrupa' önerisi | " /> 'Çekirdek Avrupa' önerisi | "/>

En Sıcak Konular

'Çekirdek Avrupa' önerisi

23 Eylül 2009 10:06 tsi
'Çekirdek Avrupa' önerisi 

AB anayasası niteliğindeki Lisbon Anlaşması’nın bazı üyelerce onaylanmaması halinde, birliğin güçlü ülkeleri AB içinde ‘ayrıcalıklı’ üyelerden oluşan yeni bir ortaklık tehdidinde bulundular.

Fransa’nın başını çektiği AB’nin lokomotif ülkeleri oybirliği olmaksızın birlik adına karar alabilmelerinin yolunu açacak formülleri yüksek sesle tartışmaya başladı. ‘Çekirdek Avrupa’, ‘İkiVitesli Avrupa’ gibi etiketlerin altında AB’nin “küçük üyeler yerine karar veren abileri” olmaya hevesli ülkeler birliğin kurumsal sistemini yenileyecek Lisbon Anlaşması’nın onay sürecinde tehditkar bir tutum takındılar. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’nin “Çekler, Lisbon Anlaşması’nın onayı için birliği daha fazla oyalarsa bedelini öderler” çıkışının ardından İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de “Azınlıktaki üyelerin birliği bloke etmesi kabul edilemez, oybirliği aramadan çalışacak ‘Çekirdek Avrupa’ya ihtiyacımız var” dedi.

BEŞ YIL SONRA U-DÖNÜŞÜ

Berlusconi, AB’nin oybirliği nedeniyle karar almakta zorlandığını belirterek, İrlanda’nın 2 Ekim’de referandumu tekrarlayacağı Lisbon Anlaşması’nın yürürlüğe girmemesi halinde başka seçeneklere yöneleceklerini söyledi. Şimdilerde iki vitesli Avrupa’yı savunan İtalya, beş yıl önce bu fikre en karşı çıkan ülkeydi. Ocak 2004’te AB Zirvesi öncesinde Fransız, Alman ve İngiliz liderlerinin biraraya gelerek ortak tutum belirlemelerini, Dışişleri Bakanı Franco Frattini “Çekirdek Avrupa kabul edilemez, kararlar dikte edilemez” diyerek eleştirmişti.

KOMİSYON : TRAJİK HATA OLUR

Yıllardır tartışılan ve Fransa’nın eski Devlet Başkanı Jacques Chirac’ın “Avrupa öncü üyelerin kararları güdümünde daha hızlı ilerler” sözleriyle akıllara kazınan iki vitesli ya da çekirdek Avrupa önerilerine ise AB Komisyonu karşı çıkmayı sürdürüyor. Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, “İki vitesli Avrupa, üyeler arasında eşitsizliği getirir ve trajik bir hata olur” diye konuşmuştu.

star

 



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs