'ehliyet' kullanmayacak! | " /> 'ehliyet' kullanmayacak! | "/>

En Sıcak Konular

Arabaları artık 'ehliyet' kullanmayacak!

23 Eylül 2009 09:33 tsi
Arabaları artık 'ehliyet' kullanmayacak! MEB, araba kullanmayı bilmeyenlerin ehliyet sahibi olmalarını zorlaştıracak önemli bir çalışma için düğmeye bastı.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) Yönetmeliği'nin değiştirilmesi için yapılan çalışmalarda sona yaklaştı. Yönetmelik değişikliği için oluşturulan komisyonda Sürücü Kursları Konfederasyonu'ndan temsilciler de yer alıyor. MEB, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini alıyor.

Yönetmelik değişikliğinin amacı motor, ilkyardım, trafik gibi yazılı sınavlardan ziyade direksiyon sınav sistemini baştan aşağı yenilemek ve AB standartlarına uygun hale getirmek. Komisyonun çalışmalarına göre, sürücü kurslarının verdiği 20 saatlik zorunlu direksiyon eğitimi kapsamında gece eğitimi de var. Ancak mevcut sınav sistemi yüzünden gece eğitimi hiçbir zaman hayata geçirilemiyor. Yeni yönetmelikle direksiyon sınavının şehir içi ve şehirlerarası yollarda gece ve gündüz şartlarında ayrı ayrı yapılması öngörülüyor. 5 dakikalık direksiyon sınavlarının 45 dakikaya çıkarılması da yine bu yönetmelikle mümkün olacak.

Konuyla ilgili hazırlığı süren yeni yönetmelikle önceden 5 dakikayla geçiştirilen direksiyon sınavları tarihe karışacak. Sadece bir caddede tur atıp sınavı geçme dönemi bitecek. Sürücü adayları her türlü yol durumu düşünülerek sınava tabi tutulacak. Otoyollara çıkarılacak adaylar, hem gündüz hem de gece sürüş testinden geçirilecek. Yeni sistemde adaylara not veren direksiyon hocalarına yenileri eklenecek. Bu kişilere direksiyon sınavı için özel ders verilecek. Direksiyon sınavında emniyet kemerini takmama ya da sinyal vermeyi unutma gibi hatalar affedilmeyecek.

Sınav sonucu yapılacak titiz değerlendirmeden geçemeyen sürücü adayları sınav tekrarı için yeniden direksiyon eğitimine gönderilecek. Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, genel konularda mutabakat sağlanan yönetmelik sayesinde ehliyet almada Almanya'daki sistemin uygulanacağını söyledi. 5 dakika bile sürmeyen direksiyon sınavlarının 45 dakikaya çıkarılabileceğini belirten Şahin, "Sınavların ciddi olması sürücü kurslarının direksiyon eğitimlerine önem vermesini sağlayacak. Adaylar hiç direksiyona oturmadan geçirilmeyecek." dedi.

DİREKSİYON HOCALARININ EĞİTİMİNE ÇEKİDÜZEN

Yeni yönetmelikte üzerinde durulan bir başka konu ise sınav yapıcıların eğitimi. 'Sınav yapıcı, direksiyon sınavında adayın yetkinliğini ölçmede önemli bir unsurdur.' diyen Şahin, bu kişilere yurtdışında 6 aylık bir eğitim verilirken Türkiye'de ise 2 haftalık eğitimin yeterli görüldüğüne dikkat çekti. Mevcut sistemde direksiyon sınavlarının yapılacağı yerle ilgili ifadelerin de muğlak olduğunu söyledi: "İnsanlar ıssız yerlerde de direksiyon sınavına tabi tutuluyor. Ancak sınavın yapılacağı yerin belli kriterlerinin olması gerekiyor."

zaman



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    38,091 µs