En Sıcak Konular

Baykal'ın selamına tepki yağdı

23 Eylül 2009 08:52 tsi
Baykal'ın selamına tepki yağdı 
Ergenekon sanıklarına canlı yayında selam gönderen Baykal’a hukukçulardan tepki yağdı: Etik değil, dokunulmazlığı olmasa savcılar harekete geçer.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Ergenekon davasından yargılanan tutuklu sanıklara bayram selamı göndermesi ve “Silivri Cezaevi’nde acılar çekmekte olan memleketin dürüst ve namuslu aydınları” şeklindeki ifadeleri hukukçular tarafından etik bulunmadı. Uzmanlar, Baykal’ın milletvekili dokunulmazlığı olmasa ‘yargıyı etkilemek’ suçundan yargılanabileceğine dikkat çektiler. Baykal’a tepkiler şöyle:

DOKUNULMAZLIĞI OLMASA YARGILANIR

Prof. Hüseyin Hatemi: Baykal’ın konuşmaları suç unsuru sayılmaz kanaatimce. Çünkü ortada isnat edilen suçu, suçlu övme beyanı yok. Eğer bu yapılsaydı suç teşkil ederdi. Baykal konuşması ile ‘bunlar suçlu değildir, ben darbe yoktur demiyorum, bunlar suçlu değildir’ diyorum anlamında konuşmuştur. Bence siyasi etik anlamında yakışık almayan bir şey. Yani bu gibi henüz sonuçlanmamış, devam eden ve güçlü şüpheler bulunan sanıkları böyle mağdur göstermek ve ondan sonra siyasete sermaye yapmak doğru değil. Bu çok ciddi bir olay. Baykal milletvekilliği dokunulmazlığı olan biri olmasaydı, bu konuşması savcılar tarafından yargıyı etkileme olaran değerlendirilebilirdi.

MAHKUM OLDUKARINDA NE DİYECEK

Doç. Dr. Mustafa Şentop: Baykal’ın konuşmasında mahkemeyi etkilemek ya da suçu ve suçluyu etkilemek olması için Ergenekon davasından yargılanan kişilerin mahkum olmaları gerekir. Baykal konuşması ile suç unsuru taşıyan bu fiili işlememiştir. Ancak yargılananlarla ilgili konuşması, siyasi etik olarak doğru değildir. Baykal, Ergenekon davasından ötürü tutuklu bulunan ve selam gönderdiği kişiler mahkum olursa ne diyecek merak ediyorum.

İNSANİ BİR SELAM, YARGIYI ETKİLEMEZ

İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın: Bana göre Sayın Baykal’ın Ergenekon davası tutuklu sanıkları ile ilgili sözleri yargıyı etkileyecek bir söz değil. Tutuklu da olsa, insanlara selam göndermenin insani tarafı vardır. Baykal’ın sözlerinde yargıyı etkileyecek bir şey yoktur. •

Bayram selamı göndermişti

Baykal, önceki gün katıldığı partililerle bayramlaşma töreninde, Ergenekon sanıklanı unutmamış ve “Silivri Cezaevi’nde acılar çeken bu memleketin dürüst ve namuslu aydınlarını, vatanseverlerini selamlıyorum” demişti. “Ergenekon’un avukatıyım” dedği günden bu yana sanıklara sahip çıkan Baykal, her fırsatta adil yargılama yapılmadığını iddia etmişti.

star



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,565 µs