En Sıcak Konular

İslam dünyası kendi içinde çatışabilir

23 Eylül 2009 08:22 tsi
İslam dünyası kendi içinde çatışabilir Füze kalkanı projesinin öngörülemeyen sonuçları...

İbrahim Karagül / Yeni Şafak

İran paçayı sıyırdı, İslam Batı'nın yeniden müttefiki

Her ne kadar İsrail, İran'ın nükleer gücünü hedef alıp saldırı planları yapmaya devam ediyorsa da, saldırı taktikleriyle ilgili bilgiler ardı ardına kamuoyuna yansıyorsa da, yıllardır Batı'nın İran'ın nükleer güç olmasına asla razı olmayacağına dair inancımı korumaya devam ediyor olsam da, bu ihtimalin hâlâ varolduğunu söylesem de, bugünlerde ilginç ve çok esaslı değişiklikleri de izliyoruz. Bu esaslı değişimler sonuç doğurursa İran saldırı tehdidinden kurtulmuş olacak. Başka bir denklem üzerinde çalışılıyor. Dünya, şu an için İsrail'in hesapları bozucu bir delilik yapmasından endişeli ve bunu önlemeye çalışıyor. Zbigniew Brzezinski, İsrail'in saldırı ihtimalini ciddiye alıyor ve mutlaka durdurulması gerektiğini söylüyor.

Saldırı dışında seçenek ise dünyayı o kadar etkileyecek hatta daha büyük değişimlere neden olacak nitelikte. Somut gelişmelerle tartışalım:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 7 Eylül'de ortadan kayboldu. İsrail ve dünya basını Netanyahu'nun gizli gündemine ilişkin çok sayıda spekülasyon üretti. Bu kadar gizlenen şey neydi. Ağırlıklı görüş, İsrail Başbakanı'nın Rusya'ya gittiği yönünde oldu. 14 saatlik Rusya ziyareti neden gizlenmişti? İran konusunda pazarlık yapıldığı, İran ve Rusya'ya silah satışının, özellikle de S-300 satışının engellenmeye çalışıldığı söylendi. Biz bu gizli ziyaretin anlamını füzelerden daha önemli bulmuş, "kötü şeyler planlandığı"nı yazmıştık. Rusya önce reddetti ancak daha sonra Netanyahu'nun ziyaretini doğruladı. Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bu ziyaretten sonra, İsrail'in İran'a saldırmayacağına dair söz verdiğini açıkladı! Medvedev'in açıklamasıyla Brzezinsky'nin uyarıları birbiriyle örtüşür nitelikte.

Tam bu sırada Türkiye'nin füze kalkanıyla ilgili tartışmaları hatırlayalım. Barack Obama yönetimi, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek füze kalkanı projesinden vazgeçti. Önce Polonya gazeteleri ardından başka kaynaklar, füze savunma sistemlerinin Türkiye ve İsrail'e yerleştirileceğine dair iddiaları gündeme getirdi. Ankara, önce bu iddiaları yalanladı daha sonra detaylar ortaya çıktıkça gelişmelerle ilgili kamuoyuna bilgiler aktarmaya başladı. Türkiye bir yandan Rusya ile S-300'leri birlikte üretme çalışmalarına girişirken diğer yandan ABD'nin füze kalkanı projelerinin içinde görünüyor. Peki bu sistem hangi tehdide karşı kullanılacak?

Obama yönetimi, füze kalkanının hedefinin Rusya olmadığını açıkladı. Geriye sadece İran kalıyor. Bu gerçeği, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın; "İran nükleer planlarından vazgeçmezse ABD Ortadoğu'daki müttefiklerini güvenlik şemsiyesi altına alacaktır" açıklamasını burada hatırlamak durumundayız. Türkiye'nin ABD'den alacağı söylenen Patriot füzeleri muhtemelen İran'dan yükselen tehdide karşı bir önlem olarak alınacak. (Bu arada, sistemin 7.8 milyar dolar değil 1 milyar dolar civarında olduğunu söyleyelim.)

Saldırı dışındaki seçenek işte burada netleşiyor. Batı dünyası, Doğu'daki bazı güçlerle İran'ı saldırı dışında kontrol altına alma yolunda pazarlıklar içinde. Bu da, Tahran'ın nükleer gücüne karşı bir savunma kalkanı oluşturmak. Özellikle Ortadoğu ülkelerini koruyacak önlemler almak. Bu da, bölgede dehşet bir silahlanma dönemini başlayacağına işaret ediyor. İran'ın silahlanması nedeniyle bölge ülkelerinin on milyarlarca doları Batı ekonomilerine akacak.

İran paçayı sıyırmış olabilir. Saldırıdan kurtulmuş, nükleer emellerine erişmiş, ama 21. Yüzyıl'ın yeni 'Soğuk Savaş'ının baş düşmanı' ilan edilmiş olabilir. Bu kadar mı?

Mesele sadece İran'la sınırlı değil, bütün dünyayı etkileyecek sonuçlar doğuracaktır.

Daha önceki yazılarda bir konuya ısrarla dikkat çekmeye çalıştım ama pek kimse tartışmaya tenezzül etmedi. Dünyayı değiştirecek bir gelişmeydi bu. Hillary Clinton'ın söz konusu açıklamasından sonra şunu söyledik: Batı'nın doğu sınırı, Doğu'nun batı sınırı değişiyor. Soğuk Savaş döneminde Batı'nın doğu sınırı, Doğu Avrupa, Boğazlar ve Suveyş Kanalı'ydı. Şimdi bu sınır, Kafkaslar, Doğu Karadeniz, Türkiye-İran sınırı ve Basra Körfezi oldu. Bu değişiklik "Ortadoğu" kavramını bile ortadan kaldırabilir. Artık Türkiye için AB üyeliği başka argümanlarla tartışılır, Türkiye "Batı içi bir mesele" olarak ele alınır. Suriye, Lübnan gibi ülkeler Batı sınırları içine girer. Öyle de oluyor. Türkiye'nin merkezinde olduğu bölgesel uzlaşma girişimlerine bir de bu açıdan bakmakta yarar var. Dünya tam Türkiye-İran sınırından ikiye bölünüyor! Bundan sonra bütün ilişkiler, ülkelerin siyasi ve ekonomik durumları, bölgesel ilişkiler ve ortaklıklar bu gerçek temel alınarak yeniden düşünülecek.

İran'a saldırı dışında bu seçenek başarılı olursa, Türkiye'ye füze kalkanı yerleştirilir. Türkiye-İran sınırı yeni Soğuk Savaş'ın en önemli cephelerinden biri haline gelir. Tahran kısa vadede kazanmış görünür, nükleer silahlanmasında bazı engellerden kurtulmuş olur ama uzun vadede ağır bedel öder. Bu durum, Türkiye-İran ilişkilerini dengede tutmak olağanüstü çaba gerektirir. Artık bu sınır, sadece iki ülkenin değil, dünyanın sınırıdır. Sınırın batı tarafında Türkiye'nin öncülüğünde büyük gelişmeler yaşanır, bölgesel ortaklıklar şekillenir. Kürt meselesi gibi, çözümü zor konulara artık yer olmaz.

Peki Batı, bu projeyi nasıl uygulayacak? Elbette, Müslümanlarla barışarak. İslam yeniden Batı'nın müttefiki mi oluyor? Göreceğiz… Ama bu sefer, "İslam kendi içinde çatışacak" tezini gerçeğe dönüştürecek türden bir ittifak olur bu.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs