tartışılacak karar | " /> tartışılacak karar | "/>

En Sıcak Konular

Yargıtay'dan tartışılacak karar

22 Eylül 2009 19:12 tsi
Yargıtay'dan tartışılacak karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, uzmanların 'emsal teşkil eder' dediği bu kararı çok tartışılacak...

Yargıtay, çok tartışılacak bir karara imza attı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Siirt'te 2005 yılında gösteri sırasında güvenlik güçlerine taş atan kalabalığa ateş ederek bir kişinin ölümüne sebep olan askere ceza verilemeyeceğine hükmetti. 

Bu karar bölgedeki olaylarda emsal teşkil edeceği için demokratik açılım sürecinde bazı çevreler tarafından tedirginliğe sebep oldu.

2005 yılında Siirt'te 150-200 kişilik bir grupla polis arasında çatışma çıktı ve göstericiler polisi taş yağmuruna tuttu. Uzman Çavuş G.Y ile iki jandarma erinin içinde bulunduğu bir araç bu çatışmanın arasında kaldı.

TAŞA KURŞUNLA KARŞILIK

Taşların bir bölümü askerlerin aracına da isabet etti ve iki er hafif yaralandı. Bu olay üzerine uzman çavuş G.Y, aracın camından kalabalığa doğru ateş açtı. Kurşunlardan biri Abdullah Aydan isimli vatandaşın ölümüne sebep oldu.

"ÖLDÜRÜCÜ BİÇİMDE ATEŞ EDİLDİ"

Olay üzerine açılan davada Siirt Ağır Ceza Mahkemesi, uzman çavuşun beraatine hükmetti. Ancak bu tartışmalı karar Yargıtay'a taşındı. İtiraz dilekçesinde ölen Aydan'ın protestocuların arasında değil yol kenarında durduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, uzman çavuşun kalabalığı dağıtmak için havaya ya da ayaklara ateş açmak yerine direkt öldürücü biçimde ateş ettiğinin ispatlandığı vurgulandı.

KARARA İKİNCİ İTİRAZ

Bu itirazı görüşen Yargıtay 1'inci Ceza dairesi yerel mahkemenin beraat kararını yerinde buldu ve uzman çavuşa ceza vermedi. Bu karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtiraz başvurusunda sanığın kalabalığa gerekli uyarıyı yapmadığı, silah kullanma yetkisi ve yasal savunma sınırlarının aşıldığına dikkat çekildi. Bir hatırlatma olarak da "Sanığın görev icabı, korku, heyecan ve telaşa kapılmadan silah koşullarına uyması gereklidir" denildi.

SINIR AŞILDI, AMA!

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre davayı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazı reddedip, beraat kararını onadı. Gerekçede savunmanın saldırı ile orantılı olmadığı kabul edildi ancak yine de, mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan dolayı sınırın aşılmasının "cezasızlık nedeni" olabileceği belirtildi.

KARAR EMSAL OLACAK

Bundan sonraki muhtemel olaylar için de emsal teşkil edecek karara göre, kalabalığın silahsız taşlı saldırıda bulunduğu olaylarda, benzer bir korku ve telaş yaşayan güvenlik görevlisinin açtığı öldürücü ateş, ceza nedeni sayılmayacak.

KARAR TEDİRGİN ETTİ

Bu emsal karar yargı çevrelerinde de tepki ile karşılandı. Çünkü demokratik açılım çalışmalarının yapıldığı böyle bir dönemde, kararın bölgede yeni bir gerginlik sebebi olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, yaşanabilecek benzer olayların da çoğalabileceği endişesi yaşanıyor. 



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs