En Sıcak Konular

Dolara İran darbesi

22 Eylül 2009 12:48 tsi
Derin ekonomik kriz ile birlikte gücü sorgulanmaya başlanan dolara ilk ciddi darbe İran'dan geldi. Petrol ülkesi İran 96.5 milyar dolarlık döviz rezervini euroya çevirdi. Dolar 12-17 Eylül tarihleri arasında euro karşısında yüzden 1'den daha fazla değe

Global ekonomik krizle birlikte tüm dünyada gücü tekrar masaya yatırılan ABD doların tahtını İran salladı.

Vatan gazetsinin haberine göre 12 Eylül'de ülkesindeki döviz rezervini bir talimatla euroya çevirten İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın bu tavrının nükleer program konusunda ABD'nin baskısına cevap niteliğinde olduğu belirtiliyor.

Ülkesindeki döviz rezervini çeşitlendirmek isteyen  İran,  2009 yılının başında ihracatının yüzde 80'ini oluşturan petrol satışlarında dolar yerine euro kullanmaya başlayacağını açıklamıştı.
Günlük 4.2 milyon varil petrol üretimi yapan İran, OPEC'in en çok ihracat yapan ikinci ülkesi konumunda bulunuyor.2008 yılı sonu itibari ile İran , altınla birlikte 96.5 milar dolar tutarında döviz tutarına sahip ülke.

İran döviz rezervinin yanında "Petrol İstikrar Fonu"nun hesaplanmasında da yine dolar yerine euro kullanacağını açıkladı. İran'ın döviz rezervinin büyük bir kısmı petrol istikrar fonundan kaynaklanıyor.

50-80 milar dolar büyüklüğe sahip fon İran'ın bütçe yaparken belirlediği petrol fiyatlarının bu rakamın üzerine çıkması ile elde edilen gelirlerin aktarıldığı bir hesap olarak biliniyor.

DOLARA KARŞI ÜLKELER (BRIC)
Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın 12 Eylül'de aldığı bu karar sonrasından bu yana dolar euro karşısında sürekli değer kaybetmeye devam ediyor. Dolara karşı olan ülkeler olarak bilinen ve BRİC olarak tanınan ülkeler  Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin de döviz rezervlerini dolar yerine başka para birimlerine çevrilmesini savunuyorlar.

Bu dört ülke dünyadaki 8.5 triyon dolarlık döviz rezervinin  yüzde 36'ına sahip. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, 2 tilyon dolar ile dünyanın en büyük döviz rezervine sahip ülke. Japonya ise 1 milyar dolar rezerv ile ikinci sırada yeralıyor.

Petrol zengini Rusya'nın ise 400 milyar dolarlık bir rezervi bulunuyor. Suudi Arabistan 395.5 milyar dolar, Tayvan'ın 325.4 milyar dolar, Hindistan'ın 280.9 milyar dolar, Brezilya'nın ise 226.6 milra dolar döviz rezervi var.

Geçtiğimiz günlerde Brezilya ve Çin aralarında gerçekleştireceği ticarette ABD doları yerine kendi ulusal para birimlerini kullanma kararı almışlardı.Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, doların yerine para birimi olaral yeni bir para birimin geliştirilmesini istemiş ve " Rezerv para birimi, bir ülkeden bağımsız olmalı ve istikrarı sağlamalı" demişti.

Ekonomistler, Çin ile başka ülkeler arasında yapılan  ticarette yuanın kullanımaasının bu ülkenin küresel etkinliğinin artması anlamına geldiğini ifade ediyorlar.

Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,283 µs