Bu kez şakaları yok! | " /> Bu kez şakaları yok! | "/>

En Sıcak Konular

Bu kez şakaları yok!

22 Eylül 2009 09:23 tsi
Bu kez şakaları yok! G-20'den 70-80 yılın en sert kararı çıkacak bankacılar iyice sıkışacak

Pittsburgh’da bir araya gelecek G-20 liderleri, bankaları ve bankacıları sıkıştıracak konuları ele alacak. 1930’lardan bu yana finansal sistemde en geniş düzenleme ve sınırlamaların gündeme geleceği G-20 zirvesinde, bankaların risklerini azaltırken kârının da düşmesine sebep olacak önlemler dile getirilecek.

ABD, Pittsburgh’da bir araya gelecek G-20 zirvesinde 1930’lardan buyana finansal sistemde en geniş ve sert düzenleme ve sınırlamalar ele alınacak. Önlemlerin Goldman Sachs’tan Barclays’e bankaların kâr ve borsa değerlerini tehdit edeceği söyleniyor. ABD Başkanı Barack Obama ve diğer liderlerin katılacağı G-20 Zirvesi, 24-25 Eylül’de yapılacak. Toplantılarda bankalar kaldıraçlı işlemleri engelleyip daha çok öz kaynaklara odaklanmaya ve ticareti kolay yapılan varlıklardan oluşan daha büyük portföyler tutmaya zorlanacak.

Krizler önlenebilmeli

Bankacıların gelirleri azaltılması ile ticaret ve tasarruf arasındaki dengesizliğin daraltılması da G-20’nin önemli gündemlerinden biri olacak. 1929’da başlayan tarihin en kötü krizi Büyük Buhran gibi ekonomik krizlerin böylece önlenebileceğine ve sürdürülebilir bir toparlanma sağlanabileceğine inanılıyor.

Bankalara sınırlama

Bankaların ticaret ve yatırım yapacakları alanları sınırlamasında hükümetlerin Standard & Poor’s 500 Finansal Endeksi’nin yüzde 22’sini kontrol edebileceği söyleniyor. Uzmanlar, Lehman Brothers’ın bir yıl önceki iflasıyla tüm dünyada başlayan resesyon ve sıradan insanların sırtına yüklenen banka kurtarma planlarına değinerek, bu tür riskler almak istemeyenlerin bu şekilde bir bedel ödeyebileceğini vurguluyor.

Vatandaşın ödediği kâr

İngiltere Merkez Bankası’nın eski yetkililerinden Londra’daki Cass Business School’dan Profesör Andrew Clare, iş yapmayı daha maliyetli bir hale getiren düzenlemelerin bankaların karlarını azaltacağını belirterek, “Eğer bankalar vergi mükelleflerinin cömertliğiyle kâr edecekse, kendilerine vergi mükelleflerine ve ekonomiye zarar vermeyecek şekilde davranmalılar” dedi.

Toparlanma yönetimi

İngiltere Babakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao’nun da katılacağı G-20 zirvesinde ekonomik toparlanmanın nasıl yönetileceği de ele alınacak. Korumacılıktan kaçınma, maliyet hesaplamaları ve vergilendirmelerin geliştirilmesi de dünya liderlerinin gündeminde olacak.
Liderlerin, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yönetimi konusunda yeni düzenlemeler ile yeniden düzenlenmiş bir IMF konusunu da tartışmaları bekleniyor. Daha dengeye oturmuş bir dünya ekonomisi için çerçeve çizilirken, bunun daha büyük ABD tasarrufu, Avrupa yatırımı ve Çin iç talebiyle sağlanabileceği vurgulanacak.

Dünya Bankası Başkanı 2010’dan kaygı duyuyor

DÜNYA Bankası Başkanı Robert Zoellick, bu yılın geri kalan kısmında ekonominin iyi olabileceğini ve hatta beklentileri aşabileceğini belirterek, “2010 yılı için ise çok fazla kaygılıyım. İki kez dip tahmini yapmıyorum ancak, henüz tehlikeyi atlatmadık” ifadesini kullandı.

Sorumlu globalizm

G-20 ülkelerinin, finansal istikrar, kalkınma ve dengeli büyümeyle bağlantılı “sorumlu küreselleşme” gündemi oluşturması gerektiğini söyledi. Zoellick, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, “G-20’nin sorumlu küreselleşmeyi konuşmasını istiyorum. Bu dengeli büyüme, finansal istikrar, iklim değişikliği ve kendilerinin sebep olmadığı ekonomik şoklarla baş etmede ülkelere yardım olanağı sunma dahil yoksullara yardımla ilgili olacak” dedi.

Gelecek yıl mali teşvikler azaldığında özel talebin durgunluğu gidermede yeterince güçlü olup olmayacağının net olmadığını belirten Zoellick, daha fazla borçlanabilecek orta gelirli ülkelerin finansa erişimini garanti ederek yeni kaynaklar yaratılmasına yardımcı olabileceklerini kaydetti.

Erdoğan da katılıyor

DÜN ABD’ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oradan Pittsburgh’a geçerek, G-20 liderler zirvesine katılacak.

Hürriyet



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,727 µs