En Sıcak Konular

Harry Potter'ın okulu gerçek oldu

21 Eylül 2009 19:12 tsi
Tayvan'ın güneyinde yaşayan yerli bir kabile tarafından büyücülük okulu açıldı.

Kabile,  atalarından kalma geleneklerinin yok olmamasının tek yolunun bir okul açarak yeni nesillere bilgilerini aktarmak olduğuna karar vermiş. Paiwan kabilesi kültüründe büyücülüğün önemli bir yeri var, ancak bu büyüleri uygulayanların sayıları son dönemde epey azalmış.

Geçen temmuz ayında açılan okulun şimdilik 10 öğrencisi var, ama okulu açanlar bu sayının artacağını umut ediyor. Okulun bulunduğu Pingtung bölgesinin sosyal işlerden sorumlu yetkilisi Wong Yu-hua AFP'ye yaptığı açıklamada, "Çok eskilerden kalmış bu ritüelimizin yok oluşuna tanıklık ediyoruz. Bunu korumaya çalışıyoruz. Psişik eylemleri yeni nesile öğretmek Paiwan kültürünü anlamanın iyi bir yolu. Dönüp atalarımızın nasıl yaşadıklarını görebiliriz. En zorlayıcı sorun, yazılı bir dile sahip olmayışımız. Bu genç Payvanların ritüeli öğrenmelerini zorlaştırıyor" diyor.

Paiwan kabilesinin nüfusu yaklaşık 86 bin, ama 20'den az büyücüsü var. Yarım asır önce bu sayı 100'den fazlaymış. Tayvan'da 23 milyonluk nüfusun 460 bini yerlilerden oluşuyor. Bu yerli grupların ataları bin yıl önce adada yaşamış kabileler.

Paiwan büyücüleri insan ve tanrı arasındaki medyumlar olarak görülüyor ve okul öğrencilerine insanları kutsama ve kötülüklerden koruma ritüellerini öğretiyor. Büyücüler güçlerini tanrılara ve atalara dua etmek, yağmur, hasat, iyileştirme, av için kullanabilir.

Büyücü bir aileden gelen Wong, gelenekleri korumak amacıyla bu işe geçen yıl girişmiş. 87 yaşındaki annesi, büyücülüğün kan bağıyla gerçekleştiğini, sınıfta öğretilemeyeceğini söyleyerek karşı çıkmış. Ama o yine de okulu açmış.

Nihayet annesi ve başka üç büyücü daha, haftada iki kez ders vermeye ikna olmuşlar. Taipei Times editörü Richard Hazeldine, "Büyü genellikle zararsız bir şey olarak görülüyor. İnsanların bu konuda endişeleneceğini sanmıyorum. Büyücüler bir tür şifacı gibi görülüyor. Bu aslında pek de büyü değil, daha çok şifalı otlar ve geleneksel tedavilerden ibaret" diyor.



Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs