Bomba iddia: Ankara ve Moskova... | " /> Bomba iddia: Ankara ve Moskova... | "/>

En Sıcak Konular

Bomba iddia: Ankara ve Moskova...

21 Eylül 2009 16:37 tsi
Bomba iddia: Ankara ve Moskova... Son dönemde Kafkasya’da yakın işbirliği içinde bulunan Ankara ile Moskova, bölgeyi karıştıracak iki önemli karara varması bekleniyor.

Son dönemde Kafkasya’da yakın işbirliği içinde bulunan Ankara ile Moskova’nın sürpriz bir hamleyle karşılıklı olarak Abhazya ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bağımsızlığını tanıyabileceği iddia ediliyor.

Geçmişte de zaman zaman tartışılan tanıma konusu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün yaklaşık iki hafta önce Abhazya’nın başkenti Suhum’a yaptığı ziyaretin ardından yeniden gündeme geldi. Türk yetkililer, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e yaptığı geziden hemen sonra gerçekleşen ziyaretin Gürcistan’ın bilgisi dahilinde yapıldığını ve “ilişkileri iyi tutmayı amaçladığını” söyledi.

Abhazya 1992’de “egemenlik” ilan ederek Gürcistan’la bağlarını koparmış, geçen yılki Rus-Gürcü savaşının ardından da Moskova, Abhazya ile Güney Osetya’yı “bağımsız devlet” olarak tanımıştı. Rusya’yı, Nikaragua ile Venezuela izlemişti.

Venezuela’ya kredi verilmişti

Avrasya uzmanı Paul Goble, “Moscow News” gazetesindeki yazısında, Moskova’nın Nikaragua ve Venezuela’nın iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasını sağlamak amacıyla bu ülkelere büyük miktarda kredi verdiğini ileri sürdü. Goble, “Ama şimdi resmen yalanlamasına karşın Türkiye’nin tanınma konusundaki ambargoyu kırma şansı var görünüyor. Çünkü, Kafkasya bölgesinde daha önemli rol oynamak isteyen Ankara’nın KKTC’yi tek tanıyan ülke olarak deneyimi var. Ayrıca ülkesinde yaşayan Abhaz ve Çerkez topluluklarının etkisi söz konusu” dedi. Yorumda ayrıca, “Belki Moskova, Ankara’nın Abhazya’yı tanımasını sağlayacak maddi bir teşvik sunamaz ama Kuzey Kıbrıs konusundaki tutumunu değiştirebilir. Bu tür hamleler Güney Kafkasya’daki siyasi satrançta olağanüstü ve inanılmaz görünebilir ama Türkiye’nin Ermenistan’la yakınlaşmasından daha inanılmaz olmaz” denildi.

Internetteki “polit.ru” sitesi, iki cumhuriyet arasında benzerlikler bulunduğunu belirtti ve KKTC’den “Abhazya’nın ağabeyi” diye söz etti. Kafkasya uzmanı Sergey Arutyunov ise, “Rusya Türkiye’nin Abhazya’yı tanımasını sağlamaya çalışabilir ama önce KKTC’yi tanıması lazım” dedi.

Bakü-Ceyhan’a petrol

Internetteki “Turkrus.com” sitesine göre, Ankara-Moskova yakınlaşmasındaki son önemli gelişme Rus petrol şirketi Rosneft’in Bakü-Ceyhan hattına petrol verebileceğini ilk kez açıklaması oldu.

‘Leoparlar beni anlıyor’

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 1920’li yıllardan itibaren Kafkasya’da tükenen Pers leoparlarından ikisini Kafkasya bölgesindeki Soçi’de doğaya bıraktı. Putin önceki gün leoparları “güle güle” diyerek bıraktı ve sıçrayarak gitmelerinin ardından gazetecilere, “Onlarla ortak bir lisan yakaladık, beni anladılar” dedi. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbanguli Berdimuhammedov tarafından Putin’e hediye edilen leoparların erkek olduğu ve izleyen dönemde doğaya iki de dişi bırakılacağı bildirildi.

Vatan



Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs