En Sıcak Konular

'30 bin lira verin ifademi değiştireyim'

20 Eylül 2009 23:49 tsi
'30 bin lira verin ifademi değiştireyim' Şırnak''ta 1990'lı yıllarda işlenen cinayetlere ilişkin Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 7 sanık hakkında dava açılmasını sağlayan tanık Mehmet Nuri Binzet'in ifadelerini geri çekmesi için yakınları

Midyat Cezaevinde Nihat adlı bir yakını ile görüşen Binzet, 30 bin TL karşılığında ifadelerini geri çekeceğini, Kamil Atak'ın kendisi ile uğraşması durumunda, tecavüz olayını açıklayacağını söyledi. Binzet, Abdulhamit adlı kişi ile yaptığı görüşmenin tutanaklara yansıyan bölümünde ise, ``Yemin ederim işimi garantiye almadan hiçbir şey yapmam. Öyle yaparım ki evlerini yükleyip Cizre'den gitmeleri gerekir. Berivan'ın meselesini de söylerim'' sözleri yer alıyor.

Şırnak ve çevresinde 23 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, Tamer Atak, itirafçılar Adem Yakın, Fırat Altun, (Abdulkadir Güven) Hıdır Altuğ hakkında açılan davanın kilit ismi, Mehmet Nuri Binzet'in, ifadelerini geri alması yönünde akrabaları ile yaptığı pazarlıkların detayları ortaya çıktı.

Parayla Özlem'e nikah kıyacağım

İfadelerini geri çekmesi için Mehmet Nuri Binzet'in tehdit edildiği ve rüşvet teklif edildiği iddiaları üzerine soruşturma başlatan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Midyat Cezaevi´nden Binzet ile son dönemlerde yapılan ziyaret ve telefon görüşmelerinin çözümlerini istedi. Dava dosyaları arasındaki yerini alan görüşme kayıtlarında, adli bir suçtan dolayı Midyat Kapalı Cezaevi'nde tutulduğu sırada, Binzet'in 2 Temmuz'da `Nihat' adlı yakını ile yaptığı görüşmede ilk pazarlığını yapıldığı ortaya çıktı. Binzet ve Nihat adlı kişi arasında Kürtçe yapılan görüşmelerde, Nihat, Binzet'e bahsedilen konuyla ilgili olarak 25 bin TL verileceğini söylüyor. Nihat, Binzet'ten 10 bin liradan ise kendi hatırı için vazgeçmesini isteyince; Binzet, bunu kabul etmeyeceğini; 30 bin TL vermesi gerektiğini, içeride 4 yılının kaldığını, 3 bin TL'yi de Özlem (nikahsız eşi) isimli kadına teslim etmesini istiyor. Binzet, bin TL'nin kendisine gönderilmesini, geri kalan 26 bin TL'nin ise, Nihat'ta kalmasını isteyerek, bu parayla Özlem´e nikah yapacağını ifade ediyor.

İfademi Özlem için değiştiriyorum

Nihat adlı kişi Binzet'e 25 bin TL'nin kendisinde hazır olduğunu, ifadesini değiştirmesi durumunda, avukatların hazır olduğunu, hemen gelip gerekli işlemleri yapacaklarını söylüyor. Kayıt çözümlerinde, Nihat, Binzet'e, ``Özlem seninle görüşe geldiğinde `bana 3 milyar verildi' derse, sen de 27 milyar da bana verildiğini söylediğinde, avukatlar gelecek ve sen ifadeni değiştireceksin. Tamam mı?'' diyor. Binzet ise, karşı tarafın kendisine tazminat davası açabileceğini ve kendisini kurtarmak için ifadesini, ``3-4 yıldır bunalımdaydım, söylediğim şeyler sağlıklı değildir, kendi kafamda canlandırdım, öyle inandım, aklıma gelmiyor, bir şey görmedim'' diye değiştireceğini söylüyor. Binzet ifadesini, nişanlısı Özlem'in hatırı için kabul ettiğini, aldığı parayı fakir mahkumlara dağıtabileceğini, hapisten çıkana kadar namusu olarak tanımladığı nişanlısı Özlem'i korumak amacıyla yaptığını savunuyor.

Tecavüz konusu
 
Görüşme çözümlerinde ilgi çeken bir diğer bölüm ise, Nihat ve Binzet arasında geçen `tecavüz' olayı göze çarpıyor. Binzet'in 2 Temmuz'da Nihat adlı kişi ile yaptığı görüşmede, `Hacı Kamil' adlı kişi hakkında ``Onların neler yaptığını biliyorum. Bundan sonra benimle uğraşmasınlar. Eğer uğraşırlarsa onların yeraltındaki şeylerini açığa çıkarırım. Tecavüz olayını anlatırım. Bu durumda onların memleketi terk etmeleri gerekir'' iddiaları yeraldı.

Tecavüz olayının, 30 Haziran 2009 yılında Abdulhamit isimli kişi ile yaptığı görüşmede de gündeme getiren Binzet, tutanaklara göre şöyle konuşuyor: ``Yemin ederim işimi garantiye almadan hiçbir şey yapmam. Öyle yaparım ki evlerini yükleyip Cizre'den gitmeleri gerekir. Berivan'ın meselesini de söylerim gazeteye veririm. Ben Kamil'e ne yaptım. Silahlarımı yakalattı, bizi ölüme bıraktılar. Git evinde otur onlara deki, onlardan korkmuyorum, ellerinden ne geliyorsa yapsınlar. Berivan'ın meselesini tüm gazeteler yazacak, Cizre, Silopi ve Şırnak'ta tüm bölgede gazete dağıtacağım.'' Binzet'in bu ifadelerine karşılık Abdulhamit adlı kişi ise ``Öyle şeyler yapma ayıptır'' cevabını veriyor.

Belediyedeki kadınlar

Abdulhamit adlı kişinin Binzet'in istediklerinin çok olduğunu, hatırı için biraz indirmesini istemesine karşılık Binzet, tecavüz olayına yeni iddialar ekleyerek, ``Kabul etmezlerse, onların yaptığı tüm diktatörlükleri açıkça söylerim. Bu belediyedeki iki kıza ne yaptıklarını söylerim, kendimi hapiste asarım. Onların ne olduklarını biliyorum. Evli olmasaydım, bana verecekleri hiç birşey karşılığında vazgeçmezdim. Eşimin hatırı için yapıyorum. Namusumu korumak için, benim davam budur." Binzet'in nişanlısı olarak bahsettiği Özlem isimli kadın da, onunla yaptığı telefon görüşmesinde, ``Kamil amcam demiş ki 'resmi nikah kıyılsın, ben ona bakacağım' demiş. Düşünsene koskoca Kamil Atak'ın kaderi senin eline düşmüş'' demesi dikkat çekiyor.

Paraları çok
 
Binzet, ifadelerini geri alması yönünde yaptığı görüşmeleri, eşi olarak tarif ettiği Özlem isimli kadın için yaptığını savunarak, Abdulhamit´e şunları söylüyor: ``Para yok mu? yalan söylüyorlar. Banka kağıtlarını gördüm. 270 bin dolar, 500 bin Euro, Türk parası falan çok paraları var. Çiftlikler, köyler, onun adınadır. Aydın'da tapulu evler, kaç bin dönüm arazisi var. Ona söyle komplo yapamazlar.''

Her şeyi söylersem ceza alırım
 
9 Haziran 2009 tarihindeki görüşmede ise, Binzet'in Abdulhamit isimli kişiye, ``Her şey meydana çıkmış. O iki tane var ya onların peşini hiçbir zaman bırakmayacam, 72 insanı bizim boynumuza attılar. Önemli şeyler söylesem kesin ceza yerim'' dediği yeralıyor.

Mehmet Nuri Binzet kimdir?

ŞIRNAK ve çevresinde 23 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuklanan Albay Cemal Temizöz, PKK itirafçıları ve Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak hakkında açılana davanın en önemli tanığı. Davanın iddianamesinin büyük bölümü Mehmet Nuri Binzet'in ifadelerinden oluşuyor. `Tükenmez Kalem' ve `Sokak Lambası' ile birlikte tanık olarak dava dosyasına ismi geçen Binzet'in ifadelerini geri çektiği açıklanmıştı. Bir süre sonra avukatları aracılığıyla açıklama yapan Binzet, cezaevinde kendisine baskı uygulandığını, tehditlere maruz kaldığını bu nedenle önüne konan bazı belgeleri imzaladığını açıkladı.

1993 yılında henüz 12 yaşında iken geçici köy korucusu olarak kayıt altınan Binzet aynı zamanda Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak'ın üvey kardeşi. Kamil Atak, Binzet için babalarının bir annelerinin ise ayrı olduğunu açıklamıştı.

Ağabeyi Kamil Atak ile arasında yaşanan sorunlan nedeniyle, koruculuğu bırakan Binzet daha sonra Mersin'e yerleşerek hayatını sürdürmeye başladı. Mersin'de karıştığı bir kavgada, `hürriyeti tahdit' suçundan yakalanıp Midyat M Tipi Cezaevinde konulan Binzet, daha sonra Kırıkkale F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs