sıfır çekmenin nedeni... | " /> sıfır çekmenin nedeni... | "/>

En Sıcak Konular

YÖK'e göre sıfır çekmenin nedeni...

20 Eylül 2009 23:31 tsi
YÖK'e göre sıfır çekmenin nedeni... YÖK 2009 ÖSS'de "sıfır" çeken öğrencilerin durumunu gündemine aldı. YÖK'e göre bu durumun nedenleri sistemde mi, yoksa...

YÖK, 2009 ÖSS'de “sıfır” alan adaylarla yüz yüze görüşülerek, sıfır alma nedenlerinin araştırılacağını açıkladı. YÖK"e göre sorun eğitim sisteminde değil, öğrencinin kendisinde.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, “2009 ÖSS'de "sıfır" alan adaylarla yüz yüze görüşerek, sıfır almalarının nedenlerinin araştırılacağı” açıklandı. YÖK böylece, sorunu eğitim sisteminde değil, öğrencilerin kendisinde gördüğünü de ortaya koymuş oldu.

“Anlamak” için öğrenciye soracaklar

YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinin hafta içinde gerçekleştirdiği “2009 ÖSS ve ÖSYS Sonuçları ile Ortaöğretimin Sorunları ve Çözüm önerileri” başlıklı toplantıya başkanlık eden YÖK üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, toplantıda, kamuoyunda “ÖSS'de sıfır alan adaylar” olarak isimlendirilen adayların durumunun da ele alındığını belirtti.

2009 yılında ÖSS"de 29 bin adayın “sıfır” aldığını belirten Günay, “bu adayların neden böyle sonuç aldıklarının anlaşılması için oluşturulacak bir ekibin, adaylarla yüz yüze görüşerek bu sonucu almalarının nedenlerini ortaya çıkarmaya çalışacağını” ifade etti.

“Ekip, 'bilimsel' çerçevede çalışacak”

Günay"ın, 30 bin kişiyle nasıl yüz yüze görüşülebileceğine ve bu kişilere nasıl ulaşılabileceğine dair sorulara açıklık getirmeye çalıştığı gözlendi. Günay, tüm adaylar yerine belirli bir örneklem grubuyla görüşüleceğinin altını çizerken, YÖK"ün elinde adayların adres bilgilerinin bulunduğunu da hatırlattı.

Sorunu “anlamak” mı, “çarpıtmak” mı?

ÖSS de dahil eğitim sisteminin çeşitli basamaklarındaki sınavların sonuçları, sorunun öğrenciden öte, sistemde olduğuna işaret ederken, YÖK ve MEB"nin öğrencileri incelemeye alması, hedef şaşırtmak olarak değerlendiriliyor.

* Eğitim sürecinde öğrencilerin eriştikleri olanakların ailelerinin gelir ve eğitim düzeyi ile doğrudan ilişkili hale geldiği,
* Sınavın okul başarısını değil, dershane performansını ölçtüğü
* Bütçeden eğitim yatırımlarına ayrılan payın oransal olarak her geçen yıl azaldığı, buna paralel olarak altyapı, eğitim araç-gereci ve öğretmen açığı yaşandığı
* Müfredatın çağdaş, bilimsel, araştırma ve sorgulamayı öğreten ve özendiren bir içerikten uzaklaştığı
* İl ve bölge bazlı eşitsizliklerin derinleştiği gibi, sayısız rapor ve incelemelerde yer alan tespitlere gözünü kapayan YÖK"ün, öğrencilerden ne öğrenmeyi umduğu merak ediliyor.

Son olarak, YÖK"e okul birincisi olduğu halde üniversite sınavında bir bölüme yerleştirilemeyen bin 126 öğrenci bulunduğunu hatırlatarak, bu grupla hiç görüşmemelerini öneririz. Onlar, sıfır çekenler kadar ezik ve suçlu da hissetmeyebilirler, belli olmaz…



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,191 µs