Türkiye'nin ihtiyacı yok | " /> Türkiye'nin ihtiyacı yok | "/>

En Sıcak Konular

IMF Başkanı: Türkiye'nin ihtiyacı yok

20 Eylül 2009 12:59 tsi
IMF Başkanı: Türkiye'nin ihtiyacı yok 
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Strauss-Kahn, İstanbul'daki toplantının, krizin halen sürdüğü bir döneme denk gelmesi açısından özel bir önem taşıdığını belirtti.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, 2010'da Türk ekonomisi için hızlı bir iyileşme bekliyor. "Türkiye'nin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaret yok." diyen Fon Başkanı, bütçenin iyi yönde seyret-tiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: "Türk ekonomisinin geleceğine güvenim tam."

Hükümetin geçen hafta açıkladığı üç yıllık Orta Vadeli Program, 'IMF'siz yola devam' sinyali olarak değerlendirilirken, uluslararası kuruluşlar Ankara'nın yol haritasını teyit ediyor. Standard and Poor's ile birlikte Türkiye'nin notunu yükselten kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, "Hükümetin dış destek almasına gerek kalmamıştır." açıklaması yaptı. Türk ekonomisindeki olumlu gelişmelere en büyük destek ise IMF Başkanı'ndan geldi. Fon'un, ihtiyaç duyan ülkelere yardım eden bir kuruluş olduğuna dikkati çeken Başkan Dominique Strauss-Kahn, şu anda Türk ekonomisinin yardıma ihtiyacı olduğu yönünde bir işaretin bulunmadığını söyledi.

Bütçenin iyi yönde seyrettiğini kaydeden Kahn, olup bitenlere ilişkin hükümetle aynı görüşe sahip olduklarını aktardı. 2009'un zorlu bir yıl olduğunu, ancak 2010'da hızlı bir iyileşme beklediklerini vurgulayan IMF Başkanı, "Türk ekonomisinin geleceğine güvenim tam." dedi. G-20 üyesi Türkiye'yi, dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olarak değerlendiren Kahn ekledi: "Türkiye, hızlı bir biçimde gelişmiş ve güçlü bir ekonomi olacak. Hükümet de bunun için ne yapılması gerektiğini biliyor."

Türkiye'nin de bütün gelişmekte olan ülkeler gibi küresel krizden etkilendiğine işaret eden IMF Başkanı Strauss-Kahn, Türkiye'nin mali krizden uğradığı etkinin dolaylı yoldan olduğunu aktardı. Anadolu Ajansı'na konuşan Fon Başkanı, G-20'nin bir üyesi olarak Türkiye'nin, dünyadaki en büyük ekonomilerden biri olduğunu vurguladı: "Türkiye'nin gelişmekte olan bir ekonomi olduğu aşikar ama hızlı bir biçimde gelişmiş ve güçlü bir ekonomi olacak. Tabii ki bunun için atılması gereken adımlar var ve ben hükümetin bu konuda ne yapılması gerektiğini bildiğini düşünüyorum. Türk ekonomisinin geleceğine güvenim tam."

Dominique Strauss-Kahn ayrıca, IMF binasında, bir grup Türk gazeteciye, İstanbul'da düzenlenecek IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının gündemi ve küresel krizin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıllık toplantıları, IMF açısından en önemli etkinlik olarak niteleyen ve bu toplantıların 3 yılda sadece bir kere Washington dışında yapıldığına işaret eden Strauss-Kahn, İstanbul'daki toplantının, 'tünelin ucu görünüyor' olsa da krizin halen sürdüğü bir döneme denk gelmesi açısından özel bir önem taşıdığını belirtti. Toplantının ayrıca, IMF açısından iki sebeple özel bir önemi bulunuyor; birincisi Türkiye ile IMF arasında geçmişten gelen başarılı ilişkiler, ikincisi de Türkiye'nin ABD hariç yıllık toplantıların ikinci kez düzenleneceği tek ülke olması. Toplantının, gelecek hafta düzenlenecek G-20 toplantısının hemen sonrasında gerçekleşecek olması bakımından da önem taşıdığını ifade eden Strauss-Kahn, bu durumun, G-20'de alınan kararların hayata geçirilmesine imkan tanıması açısından olumlu olduğunu kaydetti.

TÜNELİN UCU GÖRÜNDÜ AMA HÂLÂ TÜNELDEYİZ

Küresel krizle ilgili olarak da değerlendirme yapan IMF Başkanı Strauss-Kahn, küresel iyileşmenin 2010'un ilk yarısında görülmesinin beklendiğini, her yerde aynı anda bunun sağlanamayacağını, bazı ülkelerde iyileşmenin daha da erken olabileceğini kaydetti. Mali krizi arkalarında bıraktıklarını, ancak ekonomik kriz için aynı şeyi söyleyemeyeceğini belirten fon üst yöneticisi, "Büyük ihtimalle bazı ülkeler için hâlâ kötü aylar, kötü rakamlar ve büyüme oranları göreceğiz. İyileşme 2010'un ilk yarısından önce, belki de ilk yarı sonuna kadar elde edilemeyecek. Tünelin ucunu görüyoruz ama hâlâ tüneldeyiz." şeklinde konuştu.

İşsizlik sorununun da hızlı şekilde çözülemeyeceğini dile getiren Strauss-Kahn, büyümenin yeniden başlamasıyla bunun etkisinin görülmesi arasında zaman farkı bulunduğunu anlattı. Bu farkın, ülkenin durumuna göre 8 ila 10 aya ya da 1 yıla kadar çıkabileceğini ifade eden Strauss-Kahn, 'çıkış stratejisi' hazırlamaya ihtiyaç duyulduğunu, ancak bu stratejiyi yürürlüğe koymak için henüz erken olduğunu, bunun için ekonomik krizin kesin olarak arkada bırakıldığından emin olmayı beklemek gerektiğini kaydetti. İstanbul'daki toplantının krizle başa çıkmada yapılanlara ilişkin bir durum değerlendirmesi için imkan oluşturacağını ifade eden Strauss-Kahn, bir yıl önce birçok kişinin tahmininin aksine büyük bunalımın yaşanmamış olmasında, ülkelerin mali ve finansal alanlarda sorumluluklarını yerine getirmesi ve IMF'nin tavsiyelerini dinlemesinin etkili olduğunu belirtti. İleride ne tür krizlerle karşı karşıya kalınabileceğini öngörebilmek için 'erken uyarı egzersizi' üzerinde çalıştıklarını kaydeden Başkan, muhtemel bir krizden kaçınabilmek için koordinasyon içinde olma ve bu yönde bir mekanizma geliştirmenin gerekliliğini vurguladı. IMF Başkanı, ülkelerin çok büyük bir çoğunluğunun, dünyanın geri kalanında neler olduğuna bakmayıp yerel çözümler üretme peşine düşmemesi ve küresel koordinasyon içinde olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

zaman



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,706 µs