sınır kapılarında | " /> sınır kapılarında | "/>

En Sıcak Konular

Ermenistan'ın gözü sınır kapılarında

20 Eylül 2009 12:43 tsi
Ermenistan'ın gözü sınır kapılarında 



Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 14 Ekim'de Bursa'da oynanacak rövanş maçına kadar sınırın açılıp açılmayacağını soran Rus gazeteciye açık konuştu.

Rusya devlet televizyonu Vesti, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la özel bir röportaj gerçekleştirdi. Sarkisyan, 14 Ekim'de Bursa'da oynanacak rövanş maçına kadar sınırın açılıp açılmayacağını soran Vesti muhabiri Aleksander Tiron'a, "Müzakere süreci başladığında bu konuda anlaştık. Herhangi bir ön şart ortaya konmadan bu sürecin ilerletilmesini istiyoruz." dedi. Sınırın açılacağından umutlu olduğunu kaydeden Sarkisyan, sürecin kesilme riskinin de bulunduğunu söyledi. Sarkisyan, "Yüzde yüz süreç devam edecek diyemeyiz. Ancak, yolu da giden bitirir." ifadesini kullandı.

Ermenistan Türkiye sınırında incelemelerde bulunan Vesti televizyonu, sınırın öte yakasından görünen Türk askerlerindeki hareketliliği de gündeme taşıdı. Sarkisyan gülerek, "Sizin özel bir araştırma yaptığınızı düşünmüşlerdir." ifadesini kullanırken, muhabir de "Ermenistan'ın sınırı açtığını düşünmüş de olabilirler." diyerek espri yaptı.

Sınırda görev yapan askeri birlik komutanları ile görüşen televizyon, eski Sovyetler Birliği sınırlarının Ermenistan'ın Türkiye sınırından başladığını hatırlattı. Devlet televizyonunda yayınlanan programa göre sınırın açılması ile Ermenistan Rusya'ya çok daha rahat ulaşacak. Erivan'dan hareket eden trenler Trabzon üzerinden feribotlarla Soçi'ye gidebilecek. Bu hem Rusya hem de Ermenistan açısından çok daha düşük bir maliyet. Ermenistan pazarında aktif olmak isteyen Moskova'nın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesini istemesinin önemli bir gerekçesi de bu.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi Azerbaycan'ın yararına

"Türkler ve Azeriler 'tek millet iki devlet' kavramını sık kullanır. Bunu tartışmak istemiyorum. Ancak Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi, sadece Türkiye ya da Ermenistan'ın çıkarına değil. Bu Azerbaycan açısından da büyük gelişme sağlayacak." değerlendirmesinde bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı, Yukarı Karabağ konusu ile sınırın açılmasının ilişkilendirilmesinin durumu kötüye sokacağını kaydetti.

Yukarı Karabağ'ın hukuki olarak Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul eden Sarkisyan, "Yukarı Karabağ hukuki olarak Azerbaycan'ın bir parçası idi. Mevcut şartlarda bağımsızlığını ilan ederek Azerbaycan'dan ayrıldı. Burada ikinci bir alternatif düşünmek doğru değil." ifadesini kullandı.

Protokol 13 Ekim'de imzalanabilir

Ekim ayında hem Türkiye-Ermenistan hem de Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri açısından yoğun bir gündem olacak. Yukarı Karabağ sorununun çözümü ile ilgili Azerbaycan Cumhubaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 10 Ekim'de Kişinev'de gerçekleşecek Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesinde bir araya gelecek.

Gelecek hafta New York'ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında da AGİT Minsk Grubu üyeleri Rusya eşbaşkanı Yuri Merzliakov, ABD eşbaşkanı Robert Bradtke, Fransa eşbaşkanı Bernard Fassier iki ülke dışişleri bakanları ile görüşmede bulunacak. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandiyan'ın Kişinev zirvesi için hazırlık çalışmalarında bulunacağı kaydediliyor.

APA haber ajansına hafta başında özel açıklamada bulunan Merzliakov, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ile ilgili protokolün 13 Ekim'de imzalanabileceğini belirtmişti. Altı haftalık çalışma sürecinin tamamlanmasının ardından imzalanan protokoller, iki ülke parlamentolarında da ele alınacak. 56 siyasi parti lideri ile önceki gün görüşen Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine destek istemişti.


cihan



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,885 µs