En Sıcak Konular

Kimsenin dikkat etmediği tablo

19 Eylül 2009 09:52 tsi
Kimsenin dikkat etmediği tablo Kafkaslar ve Orta Asya'yı da içine alacak açılım yolda mı?

Abdülhamit Bilici / Zaman

Manşetlere göz atarken, ülkemizin ve bölgemizin geleceği adına çok tarihî bir gelişmenin fotoğrafının neredeyse hiçbir gazetenin birinci sayfasında kendine yer bulamadığını gördüm ve çok üzüldüm.

Bu fotoğraf, enerjisini işbirliği yerine birbiriyle savaşa harcayan makus talihli Ortadoğu'nun geleceği adına umut şimşekleri çakan bir kareydi.

Bu fotoğraf, bölgemizin hep savaş değil barış havzası da olabileceği ümitlerini yeşerten bir tabloydu.

Bu fotoğraf, Avrupa'da 50 yıl önce birbiriyle kanlı bıçaklı olmuş Almanya ve Fransa hükümetlerinin şimdi bakanlar kurulu toplantılarını ortaklaşa yapması karşısında duyduğumuz gıptanın Ortadoğu için de hayal olmadığını gösteren bir manzaraydı.

Bu fotoğraf, Irak ve Türkiye'den en önemli 9 bakanın aynı masaya oturarak, Edirne ile Basra'nın nasıl bir daha candan kucaklaşacağı üzerine kafa yorduğu Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Konseyi'nin ilk toplantısıydı. Fotoğrafa biraz yakından bakınca, yıllardır bölgemizin birbiriyle savaş(tırıl)an renklerini görmek mümkündü. Kürtler, Şiiler, Türkler, Araplar ve muhtemelen diğer dini grupların temsilcileri o masadaydı.

Sanki suni ayrılık dönemi sona eriyordu. Dünya, ahiret ve sütun kardeşim Mehmet Yılmaz, dün bu tablo için "sömürge mirasının tasfiyesi" gibi harika bir başlık koydu. Bu, kardeşliğin yeniden hatırlanması ve tarihten kültüre onlarca ortak noktanın suni ve çatışmacı siyasete galibiyetiydi.

Başkentler arasında 7 yıldır bıkmadan sürdürdüğü fasılasız temaslarıyla bu fotoğrafın heyecanını en derinden hisseden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gelişme için 'devrim' diyordu.

Çok geçmeden, aynı mekanizmanın Türkiye ile Şam arasında da tesis edildiğini ve iki ülke arasında vizenin kalktığını öğrendik. Zaten bir yanda Irak ve Türk heyetleri görüşürken, aynı Çırağan Sarayı'nın bir başka odasında Bağdat ile Şam arasındaki buzların eritilmesine çalışılıyordu. Hedef, bu gerilimi bir an önce aşmak ve aynı işbirliği çerçevesini üçlü hale getirmekti. Bu arada ajanslar, İran ile Batı arasındaki müzakerelere Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını duyuruyordu.

Şimdiden ipucunu verelim. Çok yakında bu işbirliği çemberinin Kafkaslar ve Orta Asya'yı da içine alacak şekilde genişlediğini görürseniz, fazla şaşırmayın.

Her ne kadar CHP lideri Baykal ve MHP lideri Bahçeli öyle düşünmese de dışarıdan Türkiye'ye bakanlar, yükselen uluslararası grafiğimizi daha iyi görüyorlar. İşte, Ermenistan parlamentosu eski başkanı Tigran Torosyan'ın kaleminden (Armenia Today) Türkiye'nin diplomasi karnesi:

"-Türkiye, soykırımın uluslararası tanınma sürecini dondurdu. -Obama'nın "soykırım" demesini önledi.

-Ermenistan ile diaspora arasında benzersiz gerginlik oluşturdu. -Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildi. -Bölgesel süreçlerdeki etkinliği arttı. -Rusya, ABD ve AB ile ilişkilerde eli çok güçlendi."

İnşallah, bunlar bir rüya değildir ve ülkemiz belki de ilk kez "yurtta ve cihanda barış"la şenlenir.

'Garip' haberlere takılmayın, ufuktaki güzelliğe bakın. Bu umutlu duygularla bayramınızı tebrik ederim.



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs