herkesi etkiler | " /> herkesi etkiler | "/>

En Sıcak Konular

Bu karar herkesi etkiler

19 Eylül 2009 08:37 tsi
Bu karar herkesi etkiler Ergenekon 1. İddianamesinde yer alan resmi bir belgeyi köşesinde kullanan Şamil Tayyar’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmesi davayı yazan gazetecilere sansür ve gözdağı tartışmasına yol açtı

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi Ergenekon 1. İddianamesi’nin eklerinde yer alan Güler Kömürcü ile Tuğrul Türkeş arasındaki telefon konuşmasına yer verdiği 12 Eylül 2008 tarihli köşe yazısından dolayı “haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” gerekçesiyle Şamil Tayyar hakkında 1 yıl 6 ay hapis cezası kararı aldı. Tayyar’ın cezası önce iyi hal nedeniyle 1 yıl 3 aya düşürüldü ardından da ceza ertelenerek, “5 yıl adli denetime tabi tutulması” kararı verildi.

YARGITAY’A İTİRAZ YOLUNU DA KAPATTI

Mahkeme, davayla ilgili “Gerekçeli kararın” açıklanması geriye bıraktı. Bu durum Tayyar’ın Yargıtay’a temyize gitme yolunu da fiilen kapattı. Bu durum benzer davalara emsal oluşturulması ve Ergenekon davası iddianamesinden ve eklerinden haber yapılması yolunu kapatıyor. Bütün avukatlara dağıtılan belgeler, medya organlarının internet sitelerine orijinal halleriyle de konmuştu.  Karara gazeteciler de sert tepki gösterdi:

Alper Görmüş (Taraf yazarı): Karar diğer gazeteciler için “Demoklesin Kılıcı” gibi asıldı. Tarafsız yargı” tiyatrolarına girmemek gerek, herkes kartını açtı. Karar hiç mantıklı değil. Ergenekon sürecini durdurma sulandırma çabalarının bir parçası olarak görüyorum. Bu benzer davaların açılabileceği anlamına geliyor.”

Zaman Gazetesi Gen. Yay. Yön: Ekrem Dumanlı: Yargının kamuoyuyla paylaştığı dosyanın ceza davasına dönüştürülmesi yeni bir sansür anlamına gelir. Özel hayatın korunması kadar basın özgürlüğünün korunması da önemlidir.

Sabah Gazetesi Başyazarı Mehmet Barlas: “Basın özgürlüğü diye mangalda kül bırakmayanların buna da tepki göstermeli. Şamil Tayyar Ergenekon konusunda iddianameleri dosyaları en iyi inceleyen gazeteci. Bu çabasından dolayı ceza alması çok ayıp, çok yanlış. Bu karar hukukun üstünlüğü diyenlere ders olmalı. Anayasaya göre Anayasa Mahkemesi kararları da gerekçeyle birlikte açıklanmak zorundadır. Burada gerekçe açıklanmadığı için Yargıtay’a gidilemiyor.”

KARAR ÇOK SAÇMA VE KABUL EDİLEMEZ

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: “Bu görüşme iddianamenin ekleri arasında yeralmıştır. Bu da kamuoyuna mal olmuştur. Her kesin internetten rahatlıkla ulaşabileceği ve alenileşmiş bir görüşmenin dava konusu olması ve hapisle cezalandırılması kabul edilemez. Kararı çok saçma buluyorum.”

Star



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,012 µs