En Sıcak Konular

Ayasofya Müzesi padişah türbeleri ziyarete açıldı

18 Eylül 2009 16:57 tsi
Ayasofya Müzesi avlusunda yer alan 5 Osmanlı padişahı ile 100'ü aşkın hanedan üyesinin türbeleri restorasyonu tamamlanarak ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Ayasofya Müzesi'nin bahçesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, türbelerin çok büyük kültürel ve tarihi değeri olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak türbelere sahip çıkmanın, bakım ve onarımını yapmanın görevleri olduğunu kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu türbeler, aslında bizim bu topraklardaki köklerimizdir. Bu toprakların sahipleri olduğumuzu gösteren tapu kayıtlarıdır. Aynı zamanda mimarisiyle içindeki tezyin ve hattıyla medeniyetimizin, uygarlığımızın bir tezahürü, yansımasıdır. Bunları korumak, muhafaza etmek, tanınmalarını sağlamak bizim sadece ecdadımıza değil, bugünkü kuşaklara karşı da bir sorumluluğumuzdur. Bu türbeler yaşayan tarihtir. Tarih bilincimiz ancak bunlar sayesinde gelişebilir ve varlığını sürdürebilir.”
Yılmaz, sadece Türk tarihini değil, aynı zamanda önceki medeniyet ve kültürlere ait kalıntıları da muhafaza ettiklerini kaydetti.

“BÜTÜN ECDADIMIZI SAHİPLENİYORUZ”

İstanbul Valisi Muammer Güler de Ayasofya Müzesi'nde farklı medeniyetlerce yapılan şaheserlerin yan yana bulunduğunu, medeniyetlerin eserleriyle yarıştığını kaydetti.

“Buradaki padişah türbeleri ayrı bir güzelliği, ayrı bir sanatı, ayrı bir tevazuyu ve ayrı bir felsefeyi yansıtıyor” diyen Vali Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul İl Genel Meclisi olarak kentteki kültür eserlerinin yaşatılması konusunda çok önemli bir kararlılık içerindeyiz. Hükümetimizin de bu konuda getirdiği çok önemli çalışmalar var. Bir kere emlak vergisinden gelen yüzde 10'luk payla İstanbul'da çok önemli çalışmalar yapıldı. Ama biz İstanbul İl Özel İdaresi olarak bu kanundan çok önce bir program çizerek bu kültür eserlerine önemli katkı yapmaya başladık. İstanbul'da sadece İl Özel İdaresi 34 büyük proje gerçekleştirdi. Fondan yapılan çalışma ile bin 700 proje ele alındı. Hepsi tek tek projelendirildi.”

Ecdada sahip çıkmanın, onların eserlerine, hatıralarına sahip çıkmakla olacağını belirten Güler, “Bütün ecdadımızı sahipleniyoruz. Son devletimiz Gazi Mustafa Kemal önderliğindeki Cumhuriyetimizle övünüyoruz, ama geçmişteki bütün devletlerimizle de övünüyoruz. Onlar neyse biz oyuz. O eserleri, o hatıraları sahiplenirsek bizler güçleniriz. Dünyanın neresinde olursa olsun bir kültür eseri, bir medeniyet eseri hangi ülkede bulunuyorsa o ülkenin onu sahiplenmesi, koruması ve geleceğe taşıması gibi bir mükellefiyeti var. İşte bizler de bu sorumluluk anlayışı içerisinde bütün medeniyet eserlerini sahipleniyoruz” diye konuştu.

AYASOFYA MÜZESİ MÜDÜRÜ DURSUN

Ayasofya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Haluk Dursun da bugün Osmanlı külliyesinin tamamlayıcı parçalarından olan Osmanlı Padişah türbelerinin restore edilerek ziyarete açılacağını söyledi.

Osmanlı döneminde Ayasofya'nın çevresine çok sayıda eserin yapıldığını ifade eden Dursun, şöyle devam etti:
“Ayasofya etrafındaki imaretiyle, medrese bölümüyle bir Osmanlı külliyesi burada mevcut. Bu külliye, 5 Osmanlı padişahını buraya çekmiştir. İstanbul'un fethinden önce ilk 6 padişah Bursa'da defnedilmiş. Fetihten sonraki 29 padişah İstanbul'da. Bir tanesi de Şam'da. 29 padişahın defnedildiği İstanbul'da 14 adet padişah türbesi var. Bir türbe içerisinde birden fazla padişah defnedildiği için sayı 14'te kalmıştır.”

Fatih Sultan Mehmet ile başlayan kendi külliyesine gömülme geleneğinin 2. Selim tarafından bozulduğunu kaydeden Dursun, 3. Murat, 2. Selim ve 3. Mehmet'in Ayasofya'da külliyelerinin bulunduğunu, ayrıca 3. Murat'ın çocukları için şehzadeler külliyesinin yapıldığını kaydetti.

Dursun, 1. Mustafa ve 1. İbrahim'in mezarlarının da Ayasofya'nın vaftizhane binasında bulunduğu kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Güler ve Müsteşar Yılmaz ile Dursun, restore edilerek ziyaret açılan Padişah Türbeleri'ni gezdi.

A.A.



Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,745 µs