Türkiye'nin notu pozitife çevrildi | " /> Türkiye'nin notu pozitife çevrildi | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin notu pozitife çevrildi

18 Eylül 2009 14:16 tsi
Türkiye'nin notu pozitife çevrildi Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardından yankıları sürüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Standart and Poors Türkiye'nin notunu açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S and P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü, ''negatif''ten, ''durağan''a yükseltti.

Reyting Kuruluşu, kredi notu görünümünün değiştirilmesine gerekçe olarak, Türkiye'nin, azalan dış finansman riski çerçevesinde, ekonomik dayanıklılığının artmasını ve Orta Vadeli Program çerçevesinde de ekonomik politika belirsizliğinin azalmasını gösterdi.

S and P,  Türkiye'nin , döviz cinsinden ''BB-/B'' ve lira cinsinden ''BB/B'' olan kredi notlarını ise değiştirmeyerek aynen teyit etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S and P), Türkiye'nin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaşma yapamaması nedeniyle kamu finansmanı alanında artan kaygıların, Orta Vadeli Programın (OVP) açıklanmasıyla hafiflediğine dikkat çekerken, bu çerçevede, kamu finansman riskinin de aşamalı olarak azalacağını vurguladı.

S and P, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmezken, kredi notuna ilişkin görünümünü, ''negatif''ten, ''durağan''a yükseltti.

Reyting Kuruluşu, OVP'nin, harcamaların kontrolü ve mali reform konusunda mali belirsizlikleri azaltan bir yol haritası niteliğinde olduğunu kaydetti.

S and P, Türkiye ekonomisinin, önceki aylara göre daha belirgin bir rota izlediğini belirtirken, cari açığın azaldığını ve geçen yıl yüzde 5,5 olan cari açığın bu yıl yüzde 2'ye gerilemesinin beklendiğini bildirdi.

Kredi kuruluşu, Türkiye'nin dış borcu itibarıyla, dış finansal gelişmelere karşı kırılganlığının devam ettiğine de dikkat çekti.

S and P, Türkiye ekonomisinin, bu yıl yüzde 6 oranında küçüleceğini de kaydetti.

Ayrıca, alt yapı harcamalarındaki artış ile bazı vergilerde yapılan indirimin, genel kamu açığı üzerinde baskı yaptığı, bu açığın, 2009 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6,5 oranına yükseleceği belirtildi.

OVP'nin yayınlanmasının geciktiğini vurgulayan reyting kuruluşu S and P, ancak programın ekonomik tahminlerinin gerçekçi olduğunu kaydetti.

KREDİ NOTUNUN DÜŞÜRÜLME VE YÜKSELTİLME KOŞULLARI

Reyting kuruluşu, Türkiye'nin, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya sahip olmasına ve OVP'nin açıklanmasına rağmen, mali disiplinden kayması, ayrıca siyasi ortamının bozulması halinde kredi notunun düşürülebileceği uyarısında bulundu.

S and P, Türkiye'nin sürdürülebilir ve güçlü bir kamu finansman dengesi sağlaması halinde de mevcut kredi notunun yükseltilebileceğini bildirdi

MOODY'S TÜRKİYE'NİN NOTUNU OLUMLUYA ÇEVİRDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu görünümünü, ''durağan''dan, ''olumluya'' yükseltti.

Moody's, Türkiye'nin ''Ba3'' olan devlet tahvil notunun görünümünü durağandan olumluya yükseltmesine gerekçe olarak, ekonominin şoklara karşı artan dirençliliğini gösterdi.

Kuruluş ayrıca, iki yıldır devam eden küresel kriz süresince yardım almadan gösterilen ekonomik performansın da bunun bir göstergesini oluşturduğunu vurguladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye analisti Kristin Lindow, olumlu görünümün, Türk ekonomisinin kredi daralmasına ve bunun sonucunda oluşan küresel durgunluğa, ülkenin yabancı kaynaklı sermayeye bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda mümkün görünenden daha hazırlıklı olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Türkiye'nin ekonomik görünümünü ''olumluya'' yükselten Moody's, hükümetin, geçmiş krizlerdeki gibi Uluslararası Para Fonu (IMF) ya da diğer resmi kaynaklardan dış destek almasına gerek kalmadığını da vurguladı.

Moody's'e göre Türkiye'nin gayri safi milli hasılasında (GSMH) 2009 yılının ilk yarısında oluşan yüzde 10'luk daralma, 2001 finansal krizindekinden bile daha ciddiydi.

Lindow, Türkiye'deki finansal piyasanın, yabancı sermaye akışı azlığı ve kredi şartlarını daralmasıyla başa çıkmasını bildiğini belirtiyor.

Kristin Lindow, Hükümetin hem yerel hem de yabancı krediye kolaylıkla ulaşabilmesi ve zirveye vuran piyasa faiz oranlarının hızla düşmesi de bunun bir kanıtı olduğunu kaydediyor.

Lindow'a göre ciddi borç altında bulunan özel sektör şirketleri, hükümet müdahalesi olmadan yabancı borçlarının vadesini uzatmada ve bu borçları ödemede başarılı oldu.

Türkiye analisti Lindow, şöyle devam etti:

''Türkiye için kriz henüz bitmedi, etkileri ekonomide hala hissediliyor. Hükümetin borç karşılanabilirlik ölçümlerinde (örneğin hükümet faiz ödemelerinin gelirlere oranı) en azından üç yıllık bir ilerleme kaybedilmiş durumda.

Ayrıca, ikinci çeyrekte GSMH'de açıklanan iyileşmenin azalmış olduğuna ilişkin işaretler var.

Yine de kamu finansmanı, enflasyon ve finansal piyasa üzerinde, içinde bulunduğumuz ekonomik daralmanın yarattığı etkiler, büyümeye vurduğu darbelere rağmen, geçmişteki krizler kadar olumsuz değil.''

Lindow ayrıca Uzun Dönemli Harcama Planında yapılan son güncelleme sayesinde 2009 yılında kamu finansmanında görülen bozulmanın harcama disiplini ve gelir güçlendirmeleriyle yavaş yavaş geriye dönmesi için belirli bir güvence sağlandığının da altını çiziyor.

Kristin Lindow, '''ekonomik daralmanın derinliği ve gelecek yıllarda daha ılımlı bir küresel ekonomide daha yavaş büyüme gerçekleşeceği beklentileri göz önünde bulundurulduğunda, elverişli borç dinamiklerinin iyileşmesi, faiz oranlarının düşük tutulmasına ve yapısal finansal önlemlerin zaman içerisinde sıkılaştırılmasına bağlı olacak'' şeklinde konuştu.

Moody's'e göre finansal güvenilirliğin yeniden kazanılmasına yönelik kararlı önlemler ve enflasyonun düşük tutulması konusunda devam ettirilen ısrarlı tutum, son 10 yılın başlarında gösterilen ilerlemenin zarar görmesini engellemede çok önemli bir yer tutacak.

Reyting kuruluşu, mali kuralı destekleyici bir yasanın geçirilmesi ve uygulanması borç karşılanabilirliğinin iyileştirilmesinde yararlı olabileceği tespitinde de bulundu.

Moody's bugün ayrıca, Türkiye'nin B1 olan yabancı para biriminden banka mevduat tavanı görünümünü de, ''durağandan'', ''olumluya'' çevirdi.

Ba1 olan yabancı para biriminden borç tavanı görünümü ve Lira cinsinden ülke tavanları (tahviller için A2, banka mevduatları için A3) ise ''durağan'' olarak kaldı.

Moody's, Türkiye'nin kredi notu üzerindeki son değişikliği 24 Mayıs 2006 tarihinde yapmış ve yabancı para biriminden borç ülke tavanını Ba3'te,n Ba1'e yükseltmişti.

Bundan önce ise Moody's, Türkiye'nin borç kredi notunu 14 Aralık 2005'te B1'den, Ba3'e yükseltmişti.

aa



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs