füze açıklaması | " /> füze açıklaması | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan füze açıklaması

18 Eylül 2009 14:17 tsi
Davutoğlu'ndan füze açıklaması 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'den füze alımının, Türkiye'nin kendi güvenliği maksadıyla yaptığı bir çalışma olduğunu söyleyerek, "Füze alımı hiçbir ülkeden gelecek herhangi bir cari tehdide karşı değildir" dedi.

Davutoğlu, CNN Türk'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Davutoğlu, ABD'den füze alımının İran'la Türkiye arasında bir sorun oluşturup oluşturmayacağının sorulması üzerine, "Türkiye'nin Patriot alımının İran ya da doğrudan başka bir ülkeyle alakası yoktur. Bu, Türkiye'nin kendi güvenliği maksadıyla yaptığı bir çalışmadır. Füze alımı hiçbir ülkeden gelecek herhangi bir cari tehdide karşı değildir. Patriotla İran arasında kesinlikle bir ilişki kurulmamalıdır" diye konuştu.

Orta Doğu ve Irak'taki problemli sürecin ardından stratejik işbirliği yoluna nasıl geçildiğinin sorulması üzerine Davutoğlu şunları söyledi:

"Ekonomik karşılıklı bağımlılık olmadan hiçbir güvenlik ortamı kalıcı olamaz. Bir güvenlik riskini ortadan kaldırmak için hattı mümkün olduğu kadar sınırın ötesindeki alanları kapsayıcı şekilde geniş tutmak gerekir. Orta Doğu'da ciddi kutuplaşmalar olduğunda, bu Irak'ta da kutuplaşmalara yol açar ve sınırlarımızda bizi de riske sokar."

Bölgede Türkiye'nin etkisini genişleteceklerini ve bunun sadece Orta Doğu ile sınırlı olmadığını, Balkanlar'ın ve Kafkaslar'ın da bu projelerinin içerisinde olduğunu söyleyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kökenimiz ister Türk, ister Kürt, ister Acem, ister Arap olsun, eğer bir siyaset yapımcısı ya da entelektüelseniz, Türkiye-Irak-Suriye arasında gerçekleşmeye başlayan bu işbirliğine, Avrupa Birliği'ni kuran anlaşmalar gibi bir anlaşma oluşur diye bakılırsa, o zaman geleceğimiz parlak olur. Bizim yapmak istediğimiz bölgede ikili ilişkileri teker teker geliştirip, sağlam zemine oturtarak altyapıyı kurmaktır."

Gazetecilerin, Türkiye'nin AB, ABD, Rusya ve Orta Doğu ilişkilerinin birbirini tamamlayıp tamamlamadığını sorması üzerine Davutoğlu, "İstanbul barışın başkenti rolünü oynuyor" diyerek, Slovenya'da katıldığı AB gayriresmi dışişleri bakanları toplantısından (Gymnich) bahsetti.

AB'ye üye 27 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı Gymnich'in gündem maddelerinin Balkanlar, Kafkaslar, Karadeniz, Akdeniz işbirliği ve Orta Doğu olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Hepsi doğrudan Türkiye'yi ilgilendiriyor ve ben de bölgelerde Türkiye'nin yaptığı işlerden ve bunun AB için öneminden bahsettim" diyerek, AB'nin kıtasal bir birlik olarak mevcut olduğunu, ancak küresel politikalar üzerinde ağırlığının, Türkiye'nin bu bölgelerde gösterdiği performansın çoğu zaman gerisinde kaldığını söyledi.

"Türkiye-Suriye-ABD ilişkileri, Nabucco projesi ve Türkiye'nin bölgede oynadığı roller göz önünde bulundurulduğunda AB'yi kıtasal bir konumdan, küresel bir konuma yükseltecek en önemli parametre Türkiye'dir" diyen Davutoğlu, "Türkiye-AB ilişkilerinin doğası bundan sonra sadece teknik müzakereler değil, aynı zamanda stratejik vizyon olmalıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin stratejik önemini anlatan Davutoğlu, "12 gün içinde Balkanlar, Kafkaslar, Ermenistan, Orta Doğu, AB ve İran seyahatleri yaptık. Neticesine baktığımızda bunların hepsi aynı resmin içinde" dedi ve İran'a Batı'dan giden ilk dışişleri bakanının kendisi olduğunu hatırlattı.

Geçen hafta yaptığı İran seyahatine de kısaca değinen Davutoğlu, zamanlamayı çok iyi ayarladıklarını ve İran'a, nükleer programını 5 1 ülkelerine sunmasının hemen ardından gittiklerini, terörün yanı sıra İran ile Batı arasında çıkması muhtemel bir krizi engellemek için nükleer programı da görüştüklerini belirtti.

AA 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,774 µs