En Sıcak Konular

''Cem önemli bir yardım almış''

18 Eylül 2009 13:13 tsi
''Cem önemli bir yardım almış'' İstanbul Valisi Muammer Güler, Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı Cem Garipoğlu'nun 197 gün boyunca polis takibinden kaçmasının, yardım aldığının göstergesi olduğunu söyledi.

Katil zanlısına yardım etmenin suç olduğunu vurgulayan Güler, yardım yapanların TCK'ınn 282 ve 283. maddelerine göre ceza alacağını aktardı.

İstanbul Valisi Muammer Güler restorasyonu tamamlanan Ayasofya Müzesi padişah türbelerinin açılış töreninin ardından basın mensuplarının Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili sorularını cevapladı.

Cinayetin firari şüphelisinin yakalanıp çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığını hatırlatan Vali Güler, bundan sonraki aşamaların adli konular olduğunu vurguladı. Cem Garipoğlu'nun dışarıda bulunduğu sürede nerede, nasıl saklandığı ve yurt dışına çıkıp çıkmadığı konusunda spekülasyonlar yapıldığına dikkat çeken Güler, "Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadesi alındı. Basına yanısıyan kısmından anlıyoruz. Bir yere götürüldüğünü ve nasıl barındırıldığı ile ilgili araştırma yapılacak. Yakalanmamasına yardımcı olanlarla ilgili Türk Ceza Kanunu'nun 282 ve 283. maddelerine göre gereken yapılacaktır. Ancak bu kadar, 197 gün boyunca polisin takibine takılmamış olması, yakalanamaması, bir yerde gizlenmiş olması kendisine önemli bir yardımın yapıldığını göstermektedir ve bu bir suç teşkil eder bunu kim yapmıştır. Bunlarla ilgili çalışmayı sürdürüyoruz. " şeklinde konuştu.

Garipoğlu'nun teknolojik olarak takibinin yapılamayacağı bir ortamda saklandığına dikkat çeken Vali Güler, "Tabi bu psikolojik olarak da kolay değil. Böyle bir olayı saklamak da kolay değil. Hem saklanan açısından hem de saklayan açısından kolay değli. Mutlaka polisin takiben düşeceği kaçınılmazda. Ama hukuki sorumluluğun kendilerine hatırlatılmış olması ve kamuoyunda yaratılan bir baskı ile de teslim edilmesini sağlamıştır." diye konuştu.

Cem Garipoğlu'nun teslim olması süreciyle de ilgili açıkalamada bulunan Vali Güler, Garipoğlu'nun kendi isteğiyle teslim olmadığını, teslim olmaya zorlandığını belirtti. Güler, herhangi bir pazarlığın da söz konusu olmadığını vurguladı.

Zaman

Uğur Dündar: "Deneyimli hukukçuların yazdığı senaryo"

Gazeteci Uğur Dündar, NTV'nin Yazı İşleri Programında Mirgün Cabas ve Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtladı.

-Siz dün gelişmeleri gün boyunca takip ettiniz. Nasıl teslim olduğu veya edildiği, bu işte kimlerin payı olduğuna dair sizin kafanızda bir netlik var mı?

Uğur Dündar: Bu konuda en anlamlı manşeti Hürriyet Gazetesi atmış Organize İşler demiş. Şu ana kadar teslim oluşu ile ilgili ortaya atılan iddialar hiç inandırıcı değil. Hüseyin Çapkın’ın İstanbul Emniyet Müdürü oluşundan sonra özelikle Cem Garipoğlu ailesine yönelik baskının arttırılması, aile bireylerinin tekrar ifadelerinin alınması ve sorgulanması, anlaşıldığı kadarı ile Cem Garipoğlu çevresinde çemberi daraltmış.

DENEYİMLİ HUKUKÇULARIN YAZDIĞI SENARYO
Ailede giderek zarar görmeye başlayınca oturulmuş deneyimli hukukçuların kaleme aldığı bir senaryo yazılmış. Bir defa Cem Garipoğlu 197 gündür bir yerde saklanıyor. 17 yaşında bir çocuğun tek başına birileri tarafından alınıp 3 buçuk saatlik bir yolculuktan sonra bilmediği bir yere götürülmesi ondan sonrada 15 günde bir hiç tanımadığı bir kişinin gelip ihtiyaçlarını kapıya bırakıp gitmesi bir nevi hukuki bir masal.

BABA GARİBOĞLU'NUN İDDİALARI ÖNEMLİ
Cem Garipoğlu bu cinayeti işledikten sonra, çevresindekilerin de telkini ile 'saklanayım nasıl olsa Türkiye'nin gündemi sık sık değişiyor, yarın öbür gün başka cinayet ya da katliam ya da başka bir felaket Türkiye'nin gündemi değiştirir ve bende bir şekilde yurtdışına kaçarak bu olaydan yakamı sıyırırım' şeklinde bir düşünceye kapılmış olduğu anlaşılıyor. Ancak burada oyunu bozan birinci faktör baba Süreyya Karabulut’un ısrarla bu cinayetin arka bahçesinin aydınlatılması gerektiği ve Cem’in yakalanmamasının manidar olduğu şeklindeki açıklamaları.

MEDYA YARARLI YAYINCILIK YAPTI
İkincisi medyanın buna verdiği yoğun destek ki bana göre medya son yılların en yararlı yayıncılık örneklerini sergilemiştir. Ve Hüseyin Çapkın gibi faili meçhul cinayetleri aydınlatmakla ünlenmiş dürüst bir emniyet müdürünün getirilmiş olması.
-Yurtdışına çıkıp tekrar Türkiye'ye sokulmuş olma ihtimalini gündemde tutmamız gerekir mi?

SAKLANDIĞI YERDEN ÇIKMAMIŞ
Uğur Dündar: Bu konuda elde bir kanıt tanık belge olmadan böyle bir iddiayı sürdürmek bana göre doğru değil. Ben dün gerek İstanbul Valisi sayın Muammer Güler’e gerek Hüseyin Çapkın’a bunu sordum. Onlar da yurtdışında olduğu şeklindeki söylentilerin bir şehir efsanesi olduğunu değerlendirdiler. Ellerinde 197 günlük sürede yurtdışına gittiğine dair bir bilgi belge olmadığını anlattılar. 197 gün boyunca Cam Garipoğlu’na nasıl bir profesyonel hizmet verildi ki kendisini fiziki ve teknik takip durumundan kurtardı. Emniyetimiz özellikle teknik takip konusunda son yıllarda çok üst düzeyde dosyaları aydınlattı. Anlaşılan Cem teknik takibe imkan verecek hiç bir olanaktan yararlanmamış. Fiziki takibe maruz kalmamak içinde saklandığı yerden çıkmamış.

-20 kişinin yardım ve yataklık ettiği ortaya çıktı.  Emniyet Müdürü Çapkın 'sırada saklayanlar var' dedi. Sizce 20 kişiye ulaşıyor mudur bu sayı?

OLAY EMNİYETTEN ÇIKTI
Uğur Dündar: Olay artık emniyetten bir ölçüde çıktı. Emniyet faili yakaladı savcılığa teslime etti. Ayrıca 17 yaşında olduğu için suçu işlediği tarihte Cem’i sorgulaması da mümkün değil emniyet müdürlüğünün. Sadece verdiği ifadeyi, savcılığa yansıtmak gibi bir yükümlülükle karşı karşıya emniyet.

SAVCININ TESPİTLERİ ÖNEMLİ
Soruşturmayı yürüten savcının Cem’in tutuklanmasını isterken öne sürdüğü gerekçeler çok önemli. Savcı burada taammüden bir cinayetin işlendiğini daha önceden tasarlanarak bu cinayetin işlendiğini ve hunharca duygularla makdulenin hayatına son verildiğini iddia ediyor. Bu da gerçekten çok önemli bir tespit.

SAVCILIK EMNİYETTEN İSTEKTE BULUNACAKTIR
Zannediyorum bu değerli savcı dosyayı genişletirken mutlaka Emniyet Müdürlüğüne yazacak ve bu organize saklama konusunun aydınlatılmasını isteyen sorular yöneltecektir. Tabiki anlatılanlar başta da söylediğim gibi bir masalı anlatıyor. Sadece şunu söylememiş Cem Garipoğlu; Ak sakallı nur yüzlü bir ihtiyar gelip 15 günde bir benim kapıma yiyebileceğim ekmeği ve peyniri bıraktı dememiş. Onun dışında her şey sanki bir masal gibi.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,530 µs