En Sıcak Konular

Tarihte bir ilk: Hazreti İsa Camisi!

18 Eylül 2009 11:41 tsi
Tarihte bir ilk: Hazreti İsa Camisi! Diyarbakır'da inşa ediliyor.

Diyarbakır Hayırseverler Derneği tarafından, Hazreti İsa adına cami inşaatı başlatılması Diyarbakır'daki Ortodoks ve Protestan kiliselerin takdirini kazandı.

Meryem Ana Süryani Kilisesi papazı Yusuf Akbulut, "İslam dünyasının İsa'yı peygamber olarak kabul etmesi bizi çok sevindiriyor. Keşke imkanımız olsa cami inşaatına biz de yardım etseydik" dedi. Diyarbakır Protestan Kilisesi papazı Ahmet Güvener de "Biz cami inşaatında herhangi bir mahzur görmüyoruz. İsa'ya değer verilmesini hoşgörü olarak görüyorum" diye konuştu.

Diyarbakır'daki Müslümanlar, bu projeye dinler arasındaki çatışmaları azaltma gayesiyle girdi. 1995 yılında kurulan ve kente sayısızca cami, mescit yaptıran Hayırseverler Derneği, son olarak Hazreti İsa adına bir cami inşa etmeye başladı. Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunun 12. kilometresinde bulunan 500 Evler semtinde inşaatına başlatılan caminin tamamlanması için yardım kampanyası başlatıldı. Bugüne kadar 20 cami yaptıran Hayırseverler Derneği'nin başkanı Mustafa Uzan, caminin dinler arası barışa büyük katkı sunacağını söyledi.

Kayapınar ilçe müftüsü Abdulkerim Melikoğlu da "İlçemiz sınırları içerisinde yapımı devam eden camiye Hazreti İsa ismi verilmiştir. Hem olumlu hem olumsuz tepkiler olsa da olumlu tepkiler daha fazladır. Hazreti İsa, Allah tarafından kendisine kitap indirilmiş bir peygamberdir. Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen ve kendilerine kitap gönderilen peygamberlere ayrım yapmaksızın iman etmemiz gerektiğini biliyoruz. Amentu duasında da Allah'ın bütün peygamberlerine iman edilmesi gerektiği bildiriliyor. Bu duada bizler Allah'ın meleklerine, kitaplarına, varlığına, birliğine ve peygamberlerine iman ettik diyoruz. İster Hazreti İsa olsun ister Hazreti Musa olsun, ister diğer peygamberler olsun, her birinin bizim yanımızda ayrı yerleri vardır. Bunun için bizler bunların isimlerini camilerimize iftiharla koyabiliriz. Bu isimlerin konması dinler arası diyalog bakımından önem ifade etmiş olabilir. Kısaca bu da Diyarbakır'da başlayan bir dinler arası diyalog açılımı olarak değerlendirilebilir" şeklinde görüş belirtti.

HRİSTİYANLAR SEVİNÇLİ

Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kilisesi papazı Yusuf Akbulut, cami projesini Hristiyan alemi için tarihi bir adım olarak gördüğünü belirterek, "Hazreti İsa adında bir cami yapılması İslam dünyasında bir ilk galiba. Aslında güzel bir olay. Çok daha önce olması gereken bir şeydi. Bence geç bile kalınmış. Çünkü İslamiyet, İsa'yı da kabul ediyor. Ben şahsen memnun oldum. Hristiyanlık camiası olarak olayı destekliyoruz. Bu camiyi yapan herkesi tebrik ediyorum. Farklı bir şey düşünmüşler. Bu, tarihte de bir ilk aslında. Bu bence dinler arası diyologdur. İslamiyet İsa'yı kabul ettiği gibi camiye de İsa ismi konabilir. Bir diğer camiye de Musa ismini vermişler, bu da çok güzel, Musa, İsa peygamberlerin isimlerinin camilere verilmesi bir ilktir. Bu bence devrim niteliğindedir" dedi.

Diyarbakır Proteston Kilisesi lideri Ahmet Güvener ise "İsa adına cami yapılmasını hoşgörü olarak görüyorum. Hazreti İsa adına cami yapılmasında hiçbir sakınca görmüyorum. Yapanlara teşekkür ediyorum. Hristiyanlara güzel bir jest olacağını düşünüyorum. İmkanımız el verirse çorbada tuzumuz olsun isteriz ama cemaat olarak az olduğumuz için yeterli yardım toplayamayız. Bu, inaçlar arasında yapılan bir güzelliktir. Bizi hoşnut eden bir gelişmedir" dedi.

Haberturk



Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,952 µs