En Sıcak Konular

Tezkere uzatılsın!

18 Eylül 2009 11:36 tsi
Tezkere uzatılsın! Meclise, TSK'dan sıcağı sıcağına bir talep geldi

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tümgeneral Ferit Güler, sınır ötesi harekat yetkisinin uzatılmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı teklifinin Başbakanlığa sunulduğunu bildirdi.

Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin Irak'tan çekilme planları çerçevesinde İskenderun'da 12 kişilik bir heyetin inceleme yaptığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Tümgeneral Güler, bu konu ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na resmi bir talep gelmediğini söyledi.

Tümgeneral Güler, sınır ötesi harekat yetkisi süresinin uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki soruya, ''Sınır ötesi harekat yetkisinin uzatılmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın teklifi 14 Eylül 2009'da Başbakanlığa sunulmuştur'' yanıtını verdi.

ABD ile istihbarat paylaşımının devam edip etmediğinin sorulması üzerine de Tümgeneral Güler, istihbarat paylaşımının eskiden olduğu gibi aynen devam ettiğini kaydetti.

 

-UZUN MENZİLLİ HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ-

 

Toplantıda, uzun menzilli hava savunma füze sistemi tedarikine ilişkin açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak ise Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir ihtiyacın tespiti ve tedarikinin nasıl yapıldığına ilişkin aşamaları anlattı.

Tuğgeneral Gürak, tedarik için önce teklif değerlendirmesi yapıldığını, buna dayalı olarak harekat ihtiyacının belirlendiğini söyledi. Bu ihtiyaçların stratejik hedef planına ve tedarik planına konulduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, kaynak durumuna göre öncelik verilerek tedarik yoluna gidildiğini belirtti.

Tuğgeneral Gürak, bu usul kapsamında Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihtiyacının belirlendiğini ve 30 Haziran 2006 tarihinde Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı alınarak tedarik görevinin Savunma Sanayii Müsteşarlığına verildiğini kaydetti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca gerekli ön hazırlıklar yapılarak 9 Nisan 2009 tarihinde teklife çağrı dosyaları ile istek mektubu hazırlanarak dağıtıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, dosyaları ABD, Rus ve Çin firmalarının aldığını söyledi. Bu firmaların tekliflerini 13 Ekim 2009'a kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığına vereceğini bildiren Tuğgeneral Gürak, ''Konunun medyaya yansıması; ABD'nin iç mevzuatı gereği ilgili ABD firmasının teklif verebilmek için kongreden ön izin almak zorunda olmasından kaynaklanmaktadır. Hava savunma füzelerinin ne miktarda alınacağı gizli değildir. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından hazırlanan çağrı dosyasında bellidir'' diye konuştu.

Batarya halinde kullanılan bu silahların bazı komşu ülkelerde mevcut olduğunu, Yunanistan'ın Patriot Hava Savunma Füze Sistemine sahip olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

''Biz 4 batarya tedarik edeceğiz. Gerçek rakam ihale pazarlığında ortaya çıkacak olmakla birlikte yaklaşık maliyetin 1 milyar dolar civarında olacağı değerlendirilmektedir. Projenin ihtiyaç duyulan mali kaynağı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu ve Devlet Firma Kredisi yıllara sari olarak, tahminen 6 yıl içerisinde karşılanacaktır. Proje maliyetinin tamamı bir defada ödenmeyecek yani 6 yıl içerisinde ödeme yapılacaktır. Bunlar proje sonuçlandığında belli olacaktır.

Bazı medya organlarında çıkan '7,8 milyar dolar' ifadeleri Türkiye açısından doğru değildir. Çünkü, ABD Savunma Bakanlığınca yapılan kongre bildiriminde, ihtiyaç 13 batarya belirtildiği için maliyet 7,8 milyar dolar ifade edilmiştir.

Yine iddia edildiği gibi, bu füzeler, belli bir ülkeye karşı değildir. Mobildirler ve her cephede kullanılabilirler. Hava ve füze tehdidi nereden gelirse, bu savunma füzeleri de caydırma ve savunma için o bölgeye kaydırılacaktır.''



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs