IMF’den övgü | " /> IMF’den övgü | "/>

En Sıcak Konular

IMF’siz plana IMF’den övgü

18 Eylül 2009 08:57 tsi
IMF’siz plana IMF’den övgü IMF, Türkiye’nin IMF’siz açıkladığı Orta Vadeli Programı’nı beğendi. IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan, Türkiye’nin, Orta Vadeli Program’a ilişkin açıklamasının memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

 Türkiye Masası Şefi van Elkan’ın imzasıyla yapılan açıklamada, “Türki’ye’nin orta vadeli çerçeve planı cesaret verici” denildi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan, Türkiye’nin, kamu finansmanındaki gidişatı düzeltme, özel sektördeki faaliyeti artırma ve yeniden sağlam ekonomik büyümeyi sağlama yönündeki Orta Vadeli Program’a ilişkin açıklamasının memnuniyetle karşılandığını kaydetti. Washington’daki IMF merkezinden Rachel van Elkan imzasıyla yapılan açıklamada, “Türk yetkililerinin, ülkenin kamu finansmanındaki bozulan gidişatı göreceli olarak tersine çevirmeyi, özel sektördeki faaliyeti artırmayı ve sağlam ekonomik büyümeyi yeniden tesis etmeyi hedefleyen orta vadeli çerçeve planına ilişkin açıklaması cesaret verici” denildi.

PROGRAM GERÇEKÇİ

IMF açıklamasında planın, küresel krizin Türkiye’ye etkisini de yansıtacak şekilde, gerçekçi makro ekonomik yaklaşımları içerdiği ve kamu borcunun 2011’e kadar gayri safi yurt içi hasılaya oranla istikrara kavuşturulması ve 2011’den itibaren azaltılması gibi bir hedefle birleştirildiği belirtildi. Açıklamada ‘Türkiye’nin, uzun dönemde akıllı bütçe hedefleri oluşturma yönünde mali kuralın sunulması planının da memnuniyetle karşılandığı’ ifadesi yer aldı. Türkiye’nin kamu borcunu kontrol altına alma hedefini karşılaması için, bazı kilit harcamalara ilişkin politikalar da dahil olmak üzere, destekleyici tedbirler ve yapısal reformların gerçekleştirilmesinin gerekli olacağı belirtildi. Açıklamada “Türk yetkilileriyle siyasi diyaloğumuzun devam etmesini bekliyoruz” denildi.


TÜSİAD programı beğenmedi

Orta Vadeli Program’a ilişkin bir açıklama yapan TÜSİAD, “Orta Vdale Plan belirsizliği azaltmakla birlikte İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en ciddi küresel kriz sonrasında beklentileri karşılamaktan uzak” dedi.  TÜSİAD Başekonomisti Ümit İzmen’in kaleme aldığı değerlendirmede “Programın ekonomik büyüklükleri genel hatları ile gerçekçi. TÜSİAD’ın 2009 yılı tahminleri ile tutarlı olan bu çerçeve, ekonomideki belirsizliğin azaltılması ve hükümetin krizden çıkışta izleyeceği politikalara ilişkin soru işaretlerinin giderilmesinde yararlı olacak. Programın temel amaçlarına ulaşmak için belirlemiş olduğu yapısal reformlar, geçmiş yıllardaki yapısal reform alanlarına kıyasla daha somut önlemler içeriyor. Bu reformlar, sürdürülebilir yüksek büyümeye geçiş için zorunlu adımlar” denildi.

Orta Vadeli Program’la ilgili bir değerlendirmede MÜSİAD’dan geldi. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan “Orta Vadeli Program Türkiye’nin krizden çıkış sürecinde ‘neyi nasıl yapacağına yönelik’ hem dış hem de iç piyasalardaki belirsizliği ortadan kaldırdı. 2009 hedeflerinin gerçekçi şekilde revize edilmesi ve 3 yıllık bir mimari oluşturulması, piyasalarda güvenin yeniden tesisi açısından önemli. Dünyanın, ekonomilerinin yaşadığı bozulmayı nasıl telafi edeceğini düşündüğü bu zor dönemde, Türkiye’nin gerçekleri cesaretle ortaya koyarak ekonominin önünü açmasını takdirle karşılıyoruz.

star



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs