48 kapalı oturum | " /> 48 kapalı oturum | "/>

En Sıcak Konular

Meclis arşivlerindeki 48 kapalı oturum

18 Eylül 2009 08:31 tsi
Meclis arşivlerindeki 48 kapalı oturum 



Demokratik açılım konusunda TBMM’de kapalı oturum tartışmaları sürerken, üzerinden 10 yıl geçen ve açıklanması gereken tutanaklar arşivinden çıkmadı.

Cumhuriyet tarihi boyunca Meclis’te toplam 258 kapalı oturum yapıldı. Bunların 48’inin gizliliği devam ederken, 210’unun tutanağı açıklandı.

Bugüne kadar TBMM’de en çok Kurtuluş Savaşı, Lozan süreci ve Kıbrıs konusunda yapılan kapalı oturumlar, son yıllarda terör konularında yoğunlaştı. Meclis’te son on yılda daha çok milli güvenlik, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması konusundaki yetki istemine ilişkin Başbakanlık Tezkereleri gizli oturumlarda görüşüldü.

12 Ağustos 1990’da ve 5 Eylül 1990’daki kapalı oturumlarda Körfez krizi nedeniyle TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesine ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verilmesine ilişkin tezkereler görüşüldü. Bu tarihlere ilişkin oturum tutanakları açıklandı. Körfez savaşı döneminde TBMM’de gerçekleştirilen bu iki tarihi kapalı oturumlara ait tutanaklar, yakın dönemi aydınlattı.

HALA KARANLIK

TBMM İçtüzüğü’ne göre, kapalı oturum tutanak ve özetlerinin daha önce veya sonra yayımlanması için Genel Kurul’un, Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine karar vermesi gerekiyor. 1987 yılında Güneydoğu olayları hakkında, 1990’da Hükümetin terörle ilgili çalışmaları ve 1996 yılında da “Çekiç Güç” konusunda gerçekleştirilen kapalı oturum tutanaklar ise TBMM arşivinden gün ışığına çıkmadı. 20 Şubat 1985’de Bulgaristan'da yaşayan Türklerin içinde bulundukları durum hakkında yapılan gizli oturuma ait tutanaklar da açıklanmadı.

gazeteport

 



Bu haber 323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,633 µs