3 aşaması | " /> 3 aşaması | "/>

En Sıcak Konular

İşte demokratik açılımın 3 aşaması

18 Eylül 2009 08:17 tsi
İşte demokratik açılımın 3 aşaması 
İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gazete ve televizyonların yayın yönetmenlerine iftar yemeği veren Başbakan Erdoğan, "demokratik açılım" konusunda atacakları adımları ve çalışmaları anlattı.

Başbakan, kamuoyunda ‘Kürt açılımı’ olarak bilinen çalışmanın, ‘demokratik açılım’ ve ‘milli birlik projesi’ olduğunu söyledi.

İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gazete ve televizyonların yayın yönetmenlerine iftar yemeği veren Başbakan Erdoğan, "demokratik açılım" konusunda atacakları adımları ve çalışmaları anlattı. İşte Erdoğan'ın iki saati bulan konuşmasının "demokratik açılım" ile ilgili satır başları:

GİZLİ OTURUM

AK Parti olarak kararlıyız. Geri dönüş olmayacak. Bunu bir devlet projesi olarak görüyoruz. Muhatap olarak vekilleri görüyoruz. Meclis'in açılmasıyla bu konuda kapalı oturum da açık oturum da olabilir. Parlamento, Kurtuluş Savaşı sırasında 10-11 kez kapalı oturum yapmış. Ancak Bahçeli, "Kapalı olursa, teşhir ederiz" diyor. Anayasa'ya rağmen bunlar hoş değil.

BAYKAL’A MEKTUP

Tereddüde yer bırakmayacak, planlı programlı adımlar atacağız. İstiyoruz ki, muhalefet de elini taşın altına koysun. Ancak Bahçeli görüşme talebimizi yazılı, Baykal da sözlü olarak reddetti. Söylesinler bize "Bu yanlış" desinler. Çıkaralım. Görüşmem ne demek? Baykal'a mektup yazıyorum. Görüşelim derse görüşürüz. İstemezse milletin takdirine bırakır, gerçekleri anlatırız.

BU BİR SÜREÇ

Bu bir paket değil. Paketin başı sonu belli olur. Bu bir süreç... Demokratik açılımı birlikte oluşturalım, birlikte olgunlaştıralım diyoruz. Meclis'in açılmasıyla birlikte, kısa, orta ve uzun vadeli adımlar atacağız. Genelge ve mevzuat tarzı değişiklikler kısa süreli adımlar olacak. Yasa değişiklikleri orta vadeli adımlar, anayasal değişiklikler gerekirse onlar da uzun vadeli adımlar olacak.

ÖCALAN MUHATAP DEĞİL

DTP'li vekillerle görüşürken onlara da söyledim. "Terörist başını muhatap almayız. İllegal örgütü muhatap almayız" dedim. "Söylemlerinize dikkat edin" diye uyardım. DTP "süreci destekliyoruz" diyor. Ama farklı konuşuyor. Bu nasıl desteklemek?

KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR

DTP Kürt kökenli vatandaşların temsilcisi değil. Tehditle oy alıyorlar. Onlara oy veren de rahatsız. AK Parti, bölgede en çok oy alan partidir.

KUZEY IRAK YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Suriye, demokratik açılıma destek verdi. "Dağdaki bin 500 kadar Suriyeli'yi teslim alırız" dedi. Kuzey Irak yönetimi ile görüşmelerimiz sürüyor. Belki Erbil'de bir başkonsolosluk açabiliriz.

221’İNCİ MADDE YETERLİ

Halihazırda "pişmanlık" yasasını düzenleyen 221 dağdan inecekler için yeterli diyenler var. Geçenlerde teslim olan 14 kişi serbest bırakıldı. Bu yüzlerce kişi de olabilir. Gerekirse yeni düzenleme yapılabilir.

ASKER DESTEKLİYOR MU?

MGK'da görüşmeler gizlidir. Kim ne konuştu açıklayamam. Ancak MGK basın bildirisi oybirliğiyle yapılır. Askerin tavrını anlamak için de basın bildirisine bakmak lazım.

TSK OPERASYONLARI

Silahlı eylem yapmaya hazır olan teröristler var. 3-5'li gruplar halinde geziyorlar. Halkını ve alanı korumakla yükümlü güvenlik güçleri de var. Silahı bırakacak olan terör örgütüdür.

TERÖRÜ SIFIRLARIZ DEMİYORUZ

Biz "terörü sıfırlarız" demiyoruz. "En aza indireceğiz" diyoruz. ETA, IRA ortada. Türkiye, Sri Lanka gibi bir ada devleti de değil...

Erhan Başyurt - Bugün



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,567 µs