Namluyu dünyaya çevirdiler | " /> Namluyu dünyaya çevirdiler | "/>

En Sıcak Konular

Namluyu dünyaya çevirdiler

17 Eylül 2009 21:23 tsi
Namluyu dünyaya çevirdiler Obama’nın füze kalkanı projesiyle ilgili adımı ‘plan rafa kalktı’ diye yorumlanıyor. Dünyanın gözü kör olmalı, çünkü yeni plan şu anlama geliyor: ABD namluyu dünyaya çeviriyor. Hedef sadece İran değil. Rusya’nın yanısıra Çin de atı

Bu Sabah Washington uzun bir süredir yaşamadığı bir hareketliliği yaşadı. Dün gece telefonla Çek ve Polonya devlet başkanlarını bilgilendiren ABD Başkanı Obama sabah yerel saatle 10.20’de objektiflerin karşısına geçerek Doğu Avrupa’ya kurulması için üzerinde anlaşmaya varılan ancak Rusya’nın sert tepkisini çeken füze kalkanı projesiyle ilgili yapılacak değişiklikleri açıkladı. ABD Başkanı yaptığı açıklamada yeni sistemin füze saldırısı tehdidine karşı daha hızlı bir koruma sağlayacağını açıkladı. ABD’nin edindiği yeni istihbarat bigilerinin İran’ın uzun menzilli füzelerine ağırlık vermekten vaz geçerek orta ve kısa menzilli füzelerin üzerine yoğunlaştığını gösterdiğini belirten Obama, bu yüzden ABD yönetiminin yeni sistemi bu tür füzelere karşı uyarlayacağını söyledi.

Her ne kadar BBC, CNN, NYT dahil pek çok dünya ve Türk basın kuruluşuna göre bu füze kalkanı projesinin iptali anamına gelse de tam olarak böyle değil. Çünkü ABD füze kalkanı projesini iptal etmiyor sadece yeni tehditlere karşı sistemi yineliyor.

Sistemin iptal edilmediği Savaunma Bakanı gates’in sözlerinden anlaşılıyor. Gates Obama’nın ardından 10.30’da Genelkurmay Başkanıyla birlikte yaptığı açıklamada “Füze kalkanı projesi rafa kaktı” diyenleri yapılanı anlayamamakla suçladı. Savunma Bakanı yeni projeyle ilgili yaptığı açıklamalarda Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya yerleştirilmesi planlanan füze ve radar sisteminden vaz geçildiğini doğruladı, ancak yeni sisteme Çek Cumhuriyeti ve Polonya’nın da dahil olabileceğini belirtti. “Yeni süreç için müttefiklerimizle diyaloğa geçtik” diyen Savunma Bakanı, yeni sistemin kısa menzilli füze tehditlerini karşılayacak şekilde dizayn edidiğini, bu bağlamda öncelikle Akdeniz ve Kuzey denizine radar ve önleyici SM-3 füzeleri taşıyan gemilerin yerleştirileceğini, ardından kara savunma sisteminin kurulacağını belirtti. Kara savunma sisteminde Patriot’ların etkin rol oynayacağını vurgulayan Gates’in bu sözleri son günlerde Türkiye’de yaşayan Patriot füzeleri tartışmasını gündeme getirdi. Öte yandan Obama ve Gates’in yaptığı açıklamalarda planla ilgili detay verilmezken Türkiye’nin adı da geçmedi. Ancak planla ilgili yapılan açıklamalarda yeni füze savunma sisteminin Güney Avrupa’ya kaydırılacağı ve NATO ülkelerinin güvenliğini sağlayacağı önemle belirtildi.

Öte yandan ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı james Cartwright’ın yaptığı açıklamalarda planı “küresel yapılanma” olarak değerlendirmesi dikkatlerden kaçmadı. Savunma Bakanı Robert Gates’ten hemen sonra söz alan Cartwright “bu İran’ın tehditlerini engellemek için Körfez bölgesine ve İsrail’e, Kore’nin tehditlerini engellemek için Japonya ve benzeri ülkelere yerleştirmeyi planladığımız füze sisteminin bir parçası. Bugün bu sistemin Avrupa ayağını konuşacağız” dedi, böylece yeni füze kalkanı projesinin çok kapsamlı bir stratejinin parçası olduğunu ima etti. Projeyi üç kez “küresel yapılanma” olarak niteleyen Cartwright bu bağlamda Körfez bölgesine de füze sistemi yerleştirilebileceğini vurguladı.

Yeni projeyle ilgili daha fazla detay vermeyen yetkililerin açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla füze kalkanı projesi;

a. Yerleşik ve büyük savunma sistemi değil, hareket edebilir, portatif bir yapıda olacak.
b. Sadece Güneydoğu Avrupa’ya değil, dünyanın çeşitli yerlerine konuşlandırılacak.
c. Daha hızlı bitirilecek, 2012’de tamamlanması bekleniyor.
d. Daha önce yapılması planlanan füze kalkanı projesi Rusya’nın tepkisini çekmişti, bu projenin hem Rusya hem de Çin’in tepkisini çekmesi bekleniyor.
e. Füze sistemine Güneydoğu Avrupa, Akdeniz, belki Türkiye, Körfez ülkeleri ve İsrail’in katılması yönnündeki çabalar İran’ın füzelerle çevreleneceği ve her hangi bir saldırı altında kaldığında bu saldırıya yanıt veremeyeceği anlamına geliyor.

İyibilgi.com



Bu haber 1,624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,562 µs