En Sıcak Konular

Türk vatandaşlarına yüksek harç kalktı

17 Eylül 2009 20:42 tsi
AB bünyesindeki Avrupa Adalet Divanı, Hollanda hükümetinin Türk vatandaşlarına uyguladığı yüksek harç miktarlarının geçersiz olduğuna karar verdi.

Lüksemburg;daki mahkeme, Hollanda yüksek mahkemesinin sorduğu görüş üzerine bugün açıklanan kararında, Türk vatandaşlarından ikamet izni için resmi harç olarak AB vatandaşlarından daha yüksek miktarda bir bedel alınamayacağını bildirdi.

Mahkemeye göre, Türk vatandaşlarından yüksek miktarlarda harç alınması, Türkiye ile Birlik arasında daha önce imzalanan ikili ve çok yönlü anlaşmaların doğurduğu Ortaklık Hukuku;na aykırı bir uygulama.

Mahkemenin kararına göre, Hollanda;da resmi ikamet izni için başvuruda bulunan Türk vatandaşlarından da aynen AB üyesi ülke vatandaşlarında olduğu gibi 40 Avro dolayında bir miktar alınması gerekiyor. Ancak 2002 yılından itibaren yürürlüğe konulan uygulamalar ile bu miktarlar yüzde binlere varan oranlarda artırılmıştı.

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlarından yüksek miktarlarda harç alınamayacağı görüşüne, Rotterdam'dan Şahin ailesinin açtığı davaya bağlı olarak vardı.

Rotterdam;lı Şahin ailesi, Hollanda;da Türkler İçin Danışma Kurulu;nun (IOT)  teşviki ve desteğiyle yüksek harç miktarına, AB ile Türkiye arasında oluşmuş olan Ortaklık Hukukuna aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. Şahin ailesi 2003 yılında açtığı davayı kazanmış, ancak hükümet, yerel idari mahkemenin kararına itiraz ederek konuyu Danıştay;a taşımıştı. Hollanda Danıştayı da konuyla ilgili Avrupa Adalet Divanı'ndan görüş sormuştu. Danıştay özellikle yerel mahkemenin Şahin ailesi lehine verdiği karara gerekçe oluşturan Ortaklık Konseyi;nin 1/80 sayılı kararı hakkında AB Yüksek Mahkemesinden görüş istemişti.

Ortaklık Konseyi'nin 1/80 Sayılı kararı AB üyesi ülkelerde yasal olarak ikamet eden ve çalışan Türk işçi ve aile bireylerinin iş gücü piyasasına giriş koşullarına yeni sınırlamalar getirilemeyeceğini öngörüyor.

AB yüksek mahkemesi, daha önce aldığı diğer bazı kararlarda da, üye ülkelerin bu çerçevede getirdiği kimi düzenlemelerin hukuken geçerli olmayacağına hükmetmişti.

Ortaklık Konseyi;nin 1/80 Sayılı kararının alındığı dönemde, ikamet izinleri için herhangi bir harç talep edilmiyordu. Yüksek Mahkeme kararını açıklarken, bu noktaya dikkati çekiyor ve Ortaklık Konseyinin ilgili kararının, Türk vatandaşlarının durumunun, AB vatandaşlarından farklı olamayacağını belirtiyor.

Türkler için Danışma Kurulu IOT;den yapılan açıklamada, Avrupa Adalet Divanı'nın bugün açıklanan kararının, Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) tarafından geçmiş yıllarda ikamet izni karşılığı alınan yüksek harç bedellerinin geri ödenmesi anlamına  geldiği belirtildi.

 IOT'ye göre Hollanda'nın 2002 yılından bu yana  yürürlükte tuttuğu yüksek harç miktarları uygulaması, hukuki geçerliliğini yitirdi.

 Açıklamada, konunun en kısa zamanda hükümetin ilgili bakanlarının katılımıyla değerlendirilmesinin planlandığı kaydedildi.

aa



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,902 µs