En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan işbirliği çağrısı

17 Eylül 2009 20:28 tsi
Davutoğlu, "Irak ile Suriye arasında terör ve güvenlik konularında işbirliği olması, her iki ülkenin de, Türkiye'nin de, bölgenin de, Arap dünyasının da çıkarınadır" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Irak ile Suriye arasında terör ve güvenlik konularında işbirliği olması, her iki ülkenin de, Türkiye'nin de, bölgenin de, Arap dünyasının da çıkarınadır" dedi.
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı çerçevesinde Türkiye, Irak ve Suriye Dışişleri Bakanları ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa tarafından gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin Çırağan Sarayı'nda, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Musa'nın katıldığı ortak basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Davutoğlu, Irak ile Suriye'nin çok değer verdikleri dost ve kardeş ülkeler ve Arap Birliği'nin çok değerli üyeleri olduklarını belirterek, "Bu iki ülke arasında son dönemde yaşanan gerginliği aşmak için son derece yapıcı bir toplantı gerçekleştirdik" dedi.

Güvenlik konusunun herkesin ortak değeri olduğunu, bu nedenle güvenlik ve terör konularında bölgede yaygın bir bilincin yerleşmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu sebeple, Irak'ta 19 Ağustos'ta gerçekleşen terör saldırılarına karşı tam bir dayanışma içinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede yine Irak ile Suriye arasında terör ve güvenlik konularında işbirliği olması, her iki ülkenin de Türkiye'nin de bölgenin de Arap dünyasının da çıkarınadır. Bu bakımdan biz bunu birinci derecede önemsiyoruz. Bu konuda toplantılar gerçekleştirdik. Bugün de tam bir işbirliği içinde Irak ve Suriye'nin problemlerini çözmek için bir araya geldik. Bu güven ortamının devam etmesi büyük bir önem taşıyor.

Bu süreci biz, her iki kardeş ülkenin ilişkilerinin gelişmesini teminen sürdürmeye kararlıyız. Bundan sonra da hem güven artırıcı önlemler hem de güvenlik ve diplomasi konusunda birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bundan sonra atılacak spesifik adımlar konusunu ele alacağız. Daha sonra da BM marjında bir araya gelmeyi düşünüyoruz."

Davutoğlu, bir gazetecinin, "Bugünkü toplantılarda Türkiye ve Suriye, Kuzey Irak'taki PKK sorunu hakkında konuştular mı?" sorusuna, "Türkiye, Irak ve Suriye arasında PKK ve terör konuları üzerine çok iyi bir işbirliği ve uyumlu çalışma var. Bu konuda hiçbir soru işareti yok. Komşu bölgelerden herhangi bir tehlike beklemiyoruz, bu açık" yanıtını verdi.

Bir başka soru üzerine, Başbakan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de temas halinde olduklarını vurgulayan Davutoğlu, bugünkü toplantıda öncekilere göre bir ilerleme kaydedilip edilmediği yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Daha ileri bir noktaya gidiyoruz ki toplanıyoruz. Biz, sürecin kendisinin işlemesinin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Aslında bu, bir krizi kendi aramızda, bölge içinde çözme bakımından da güzel bir örnek olsun istiyoruz. O bakımdan bütün bu çabaları sürdüreceğiz. Önemli olan öncelikle karşılıklı olarak güvenin tesis edilmesi. İki hafta öncesine göre bu güvenin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ama daha yapmamız gereken işler var."



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,788 µs