En Sıcak Konular

"Türkiye yeniden tarihe dönüyor"

17 Eylül 2009 17:09 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kültürde, sanatta sıçramayı yapamazsanız, medeniyet yarışında yoksunuz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Harbiye Kongre Vadisi'nde yaptırılan İstanbul Kongre Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Açılış töreninde konuşan Erdoğan, çatısı altında bulunulan bu eserin, yerin altında 7 kat, yerin üstünde de 5 kat olmak üzere 120 bin metrekarelik bir alan olduğunu ve anlaşma süreleriyle birlikte ele alındığında 13 ay gibi bir zamanda bitirildiğini söyledi.

“Türkiye, yeniden tarihe dönüyor, yeniden ayağa kalkıyor” diyen Erdoğan, “Çünkü benim ülkemde ne yazık ki 10 yılları aşan sürede başlayıp da bitirilemeyen eserler var. Artık bunlar geride kaldı” dedi.

Haliç Kongre ve Kültür Merkezi ile İstanbul Kongre Merkezi'nin yapımlarının kendilerine nasip olduğunu ifade eden Erdoğan, “Medeniyet yarışı bunlarla yapılır. Kültürde, sanatta sıçramayı yapamazsanız, medeniyet yarışında yoksunuz. O bakımdan bu salonların anlamı çok büyük” diye konuştu.

Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası toplantısına hazır olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
“Amerika dışında 3 yerde IMF ve Dünya Bankası toplantısı yapıldı bugüne kadar... Yıl 1955 bir kez daha Türkiye'de yapıldı. Sonra Singapur. 3. kez de 6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, bu salonda, bu kongre merkezinde yapılacak. Peki nasıl oldu bu? Nasıl aldınız bunu? IMF ile birçok görüşmelerimiz var. Bunlar da devam ediyor. Bütün bu görüşmelerin arasında bir taraftan bu yarışın içerisinde şurayı yaptık. Ve hepsinden öte yerin dibinde adeta bir şehir kuruldu. Tarihte bunun benzerleri vardır ama bakın şimdi de bu adım atıldı.”

Belediye başkanlığı döneminde başlattığı Kongre Vadisi çalışması olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Lütfi Kırdar ile bunu başlattık. Ve ilk defa uluslararası boyutta çok büyük bir toplantılı Habitat II toplantısını orada yaptık. Bu toplantı ile Kongre Vadisi İstanbul'un gündemine düştü. O gün bugündür bu bizim rüyamızdı. Lütfi Kırdar çok kısa sürede o zaman bitirildi, hazırlandı. Ama biz onu yeterli görmedik. Dedik ki Kongre Vadisi ise Cemal Reşit Rey, Lütfi Kırdar, Cemil Topuzlu, yeni yapacağımız bu merkez ve Muhsin Ertuğrul” dedi.

Muhsin Ertuğrul'un yıkımıyla alakalı açıklamalarını yaptığı zaman bazı çevrelerin adeta kıyamet kopardıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
“Biz daha güzelini, daha iyisini burada yapacağız. 600 kişilik bir salon olacak, sahne çok daha farklı olacak dediğimiz zaman buna inanmadılar. Olumsuz kampanyalar yaptılar. Peki bu olumsuz kampanyaları yapanlar, Muhsin Ertuğrul bitti acaba hangi yüzle gelip diyecekler ki 'Nasıl olmuş'. Ne derlerse desinler biz yolumuza devam ediyoruz aynı kararlılıkla... Sanat camiasının temsilcilerine söylüyorum, bizi yanlış anlamaya devam etmeyin bırakın bu işleri. Yeter ki siz sanata ideolojileri değil, sanata fikrinizi, düşüncenizi katın da bu ülkeye bir şeyler kazandırın.”

SALONDA PROTESTO

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkmasından hemen sonra salonda bulunan bir grup tarafından slogan atılarak protesto gösterisi yapıldı.

Güvenlik görevlilerince bu grup salon dışına çıkartılırken, davetliler de söz konusu grubu yuhaladı.

Başbakan Erdoğan da “Bu tür hazımsızları kaale almaya gerek yok. Şu salona girecek kadar özgür oldukları halde bunu hazmedemiyorlar. Bunu anlayış ve hoşgörüyle karşılıyoruz. Öğrenecekler. Türkiye'nin aydınlık yarınlara gidişini engelleyemeyecekler” dedi.

A.A.



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,910 µs